„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Veganiškų patiekalų trijulė: majonezas, cukinijų „makaronai“ ir mėsainio paplotėlis be mėsos

Vakar, spalio 1-ąją, paminėta ne tik Tarptautinė kavos diena – daugiau nei 40 metų tądien minima ir Pasaulinė vegetarų diena. Šią dieną įprasta peržvelgti savo mitybos įpročius, paieškoti naujų skonių bei receptų.
Cukinijų makaronai
Cukinijų makaronai / Fotolia nuotr.

Kaip rašoma „Maximos“ pranešime žiniasklaidai, veganiškų produktų asortimentas auga itin sparčiai. Įdomus momentas: populiariausios veganiškos prekės yra saldžios, tai sūreliai, tofu desertai. Ne tik nišinėse, bet ir masinėse maisto parduotuvėse galima rasti ir humuso, falafelių, kuskuso, taip pat įvairių mėsos ir pieno alternatyvų.

FeedMySister nuotr./Falafeliai su humusu ir sezoninėmis daržovėmis
FeedMySister nuotr./Falafeliai su humusu ir sezoninėmis daržovėmis

Prekybos tinklo maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas priduria, kad didelę dalį veganiškų produktų galima pasigaminti patiems: pradedant majonezu, baigiant mėsainių paplotėliais. Štai 3 receptai, kuriuos A.Poleninas itin mėgsta, nes jie itin paprasti.

Naminis veganiškas majonezas

Ingredientai:

  • 6 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 3 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • žiupsnelis druskos;
  • pusė puodelio sojų pieno.

Gaminimas:

1. Visus ingredientus, išskyrus alyvuogių aliejų, gerai išmaišykite. Siūlome tai daryti trintuvu. Pasirinkite silpniausią režimą, kol ingredientai bus gerai išmaišyti. Tuomet po kelis lašus į susidariusią masę pilkite alyvuogių aliejų. Tai darykite tol, kol pasieksite reikiamą konsistenciją. Majonezas dar šiek tiek sutirštės atvėsęs.

2. Prieš naudojimą leiskite majonezui bent valandą pastovėti šaldytuve.

Vida Press nuotr./Veganiškas majonezas
Vida Press nuotr./Veganiškas majonezas

Mėsainio paplotėlis be mėsos

Ingredientai:

  • 2 puodeliai paruoštų avinžirnių;
  • 1 sutarkuota morka;
  • pusė smulkinto svogūno;
  • 2 valg. šaukšt. miltų;
  • žiupsnelis druskos ir pipirų, kitų prieskonių – pagal skonį;
  • aliejaus (kepimui).

Gaminimas:

1. Gerai nusausinę avinžirnius, juos sutrinkite. Nebūtina to daryti iki visiškai vientisos masės, bet nuo to priklausys galutinė tekstūra.

2. Į masę sudėkite morkas, svogūną, miltus, prieskonius ir viską gerai išmaišykite.

3. Rankomis suformuokite paplotėlius ir kepkite ant įkaitusio aliejaus po 3–4 minutes iš abiejų pusių.

Vida Press nuotr./Veganiški paplotėliai
Vida Press nuotr./Veganiški paplotėliai

Cukinijų „makaronai“

Ingredientai:

  • 2 cukinijos;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Svarbiausia ir sunkiausia šio recepto dalis – suteikti cukinijai makaronų pavidalą. Tai padaryti galite ir peiliu, ir elektriniu smulkintuvu.

2. Susmulkintą cukiniją apibarstykite druską ir leiskite jai įsigerti.

3. Druskai įsigėrus cukinijos išskirs sultis, jas nupilkite.

4. Tuomet virkite cukinijas vieną minutę, pamaišydami ir nugriebdami putas, gardinkite savo mėgstamais prieskoniais. Galite tokius „makaronus“ apkepti su įvairiomis daržovėmis, paskaninti česnakais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs