Į Lietuvą pagaliau atkeliavus saulėtam pavasariui, vis dažniau mintimis nuklystame į smagią iškylą gamtoje. Tam toli keliauti nereikia – kiekviename mieste galima surasti jaukią poilsio zoną. Parkas, upės krantinė, kalnas, nuo kurio atsiveria miesto panorama, o galbūt ir namų terasa ar balkonas gali tapti puikia vieta iškylai. Žinoma, jai be geros kompanijos svarbios ir vaišės, tad maisto tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“ kūrėja Jurgita Vaskel siūlo Velykoms ir iškylos krepšiui puikiai tinkantį kepinį.
Pavasariška galetė su sūriais, žaliomis daržovėmis ir putpelių kiaušiniais
Ingredientai:
tešlai:
- 250 g miltų;
- 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 2 arbat. šaukšt. aguonų;
- 1/2 arbat. šaukštelio druskos;
- 3 valg. šaukšt. majonezo;
- 2-3 valg. šaukšt. šalto vandens.
įdarui:
- 7 smidrai;
- 1/2 nedidelio brokolio;
- saujelė šaldytų žirnelių;
- 3 valg. šaukšt. rikotos;
- 2 arbat. šaukšt. krapų;
- kietojo sūrio, pabarstyti;
- 3 putpelių kiaušiniai;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Tešlai visus ingredientus sudėkite į dubenį ir elektriniu mikseriu su antgaliais tešlai maišyti išsukite į vientisą tešlą. Išverskite ją ant darbastalio ir išminkykite. Suspauskite į kamuolį, įsukite į maistinę plėvelę ir atidėkite.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
3. Užkaiskite du puodus vandens. Į vieną sudėkite brokolio žiedynus ir žirnelius. Pasūdykite ir virkite 5 min. Į kitą sudėkite smidrus (prieš tai nulaužę kietąsias stiebo dalis). Pasūdykite ir virkite 10 min. Daržoves išgriebkite. Rikotą sumaišykite su krapais, pasūdykite, įberkite pipirų.
4. Tešlą iškočiokite į 30 cm skersmens lakštą. Įtieskite ją į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Aptepkite rikota. Sukdami suformuokite kraštelius. Išdėliokite daržoves, pabarstykite sūriu.
5. Kepkite 20-25 min., kol tešlos krašteliai pagels. Likus 5 min. iki baigiant kepti, pyragą ištraukite, šaukšteliu padarykite tris duobutes daržovėse ir įmuškite kiaušinius. Kepkite, kol iškeps baltymas. Pyragas skaniausias šiltas!
Tie, kas šventinį savaitgalį leidžia namuose, jį paįvairinti gali patys pasigamindami majonezo, su kuriuo skanaujami kiaušiniai, maišomos mišrainės. Jo receptu pranešime žiniasklaidai dalinasi „Daumantų“ pagardų kūrėjas Algis Kairys.
Naminis majonezas
Ingredientai:
- 2 kiaušinių tryniai;
- 1 stiklinė alyvuogių aliejaus;
- 1/2 valg. šaukšt. cukraus;
- 1/3 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
- 2 arbat. šaukšt. citrinos sulčių.
Majonezą galite paskaninti ir šviežio baziliko lapeliais, rozmarinu ar saulėje džiovintais smulkintais pomidorais.
Gaminimas:
Kiaušinio trynius su cukrumi bei garstyčiomis suplakite, kol gausis vientisa masė. Nenustodami maišyti, atsargiai supilkite aliejų. Masę plakite tol, kol ji taps vientisa ir sutirštės. Supilkite citrinos sultis, pridėkite norimus pagardus ir dar šiek tiek paplakite.