Velykoms – putpelių kiaušiniai: kiek juos virti, kaip greitai nulupti ir netikėtas užkandžio receptas

Kiaušinis – vienas pagrindinių artėjančių Velykų simbolių, primenantis apie atgimimą, atbundančią gamtą bei vaisingumą. Ir nors per šią pavasario šventę tradiciškai marginame ir skanaujame vištų kiaušinius, Velykų stalą itin paįvairina į margučių krepšelį įdėti putpelių kiaušiniai.
Putpelių kiaušiniai
Putpelių kiaušiniai / Vida Press nuotr.

Prekybininkai tikina, jog pirkėjai šiuos kiaušinius Velykų laikotarpiu yra itin pamėgę – pavyzdžiui, pranešime žiniasklaidai teigiama, jog prekybos tinkle „IKI“ putpelių kiaušinių pardavimai prieš Velykas išauga beveik 3 kartus.

Vieną moderniausių Lietuvoje putpelių ūkių valdanti Daiva Urbonavičiūtė sako, kad putpelių kiaušinius galima naudoti visur, kur šiaip naudojame vištų kiaušinius. Tai ir konditerija, ir salotų, ir mėsos patiekalai. Susidomėjimas putpelių kiaušiniais Lietuvoje vis didėja, o tai, pasak D.Urbonavičiūtės, keičia ir nusistovėjusias Velykų tradicijas.

„Anksčiau putpelių kiaušiniai per Velykas buvo daugiau išimtis nei taisyklė, bet šiais laikais vis daugiau žmonių savo šventinį stalą puošia būtent šiais kiaušiniais. Tai matome ir iš partnerių užsakymų, ir girdėdami atsiliepimus iš draugų, pažįstamų. Vieni žmonės putpelių kiaušinius perka tik per Velykas, kiti – visus metus, bet jų populiarumas tik auga, abejonių dėl to beveik nekyla“, – teigia moteris.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Urbonavičiūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Urbonavičiūtė

Kadangi putpelių kiaušiniai savo išvaizda primena nudažytus kiaušinius, žmonės per Velykas dažnai jų papildomai nedažo, nes jie puikiai atrodo ir natūralūs.

Itin populiarūs Rytų šalyse

Pasak ūkininkės, putpelių kiaušinių valgymas perimtas iš Pietryčių Azijos kultūros, kurioje šis produktas dėl savo gausios vitaminais ir mikroelementais sudėties yra nepakeičiama maisto raciono dalis. Pavyzdžiui, Japonijoje įprasta kiekvieną rytą suvalgyti 2–3 putpelių kiaušinius vaikams, moksleiviams, studentams, besimokantiems ar aktyvų protinį darbą dirbantiems žmonėms.

„Putpelių kiaušiniai pasižymi alergiją mažiau sukeliančiais baltymais, todėl jei žmogus yra alergiškas vištos kiaušinių baltymui, dažnu atveju kaip alternatyvą gali vartoti putpelių kiaušinius. Taip pat putpelių kūno temperatūra yra 42 laipsniai, o tai nepalanki terpė daugintis salmonelėms, todėl šiuose kiaušiniuose neturėtų būti salmoneliozės bakterijų“, – teigia ūkininkė.

Ypač didelio skonio skirtumo tarp putpelių ir vištų kiaušinių nėra, tačiau putpelių kiaušinių populiarumui įtakos turi jų dydis ir išvaizda.

D.Urbonavičiūtė sako, kad ypač didelio skonio skirtumo tarp putpelių ir vištų kiaušinių nėra, tačiau putpelių kiaušinių populiarumui įtakos turi jų dydis ir išvaizda. „Iš žmonių tenka išgirsti, kad putpelių kiaušiniai turi švelnesnį, lengvesnį skonį. Visgi, šie kiaušiniai yra vertinami dėl savo dekoratyvinio ir elegantiško dydžio. Neretai iš mamyčių tenka išgirsti, kad vaikai itin mėgsta putpelių kiaušinius, nes jie mažesni, todėl juos patogu valgyti. Taip pat tokius kiaušinius dažnai naudoja įvairiose šventėse, kai patiekiami vieno kąsnio užkandžiai“, – pasakoja pašnekovė.

„SANTA MARIA“ nuotr./Meksikietiški pusryčiai HUEVOS RANCHEROS
„SANTA MARIA“ nuotr./Meksikietiški pusryčiai HUEVOS RANCHEROS

Kaip išvirti putpelių kiaušinius?

D.Urbonavičiūtė dalijasi ir putpelių kiaušinių virimo pradžiamoksliu bei siūlo paprastai pagaminamą, bet skanų burokėlių sultyse marinuotų putpelių kiaušinių receptą.

Iš šaldytuvo išimtus putpelių kiaušinius nuplauname ir dedame į nedidelį puodą. Užpilame šaltu vandeniu. Viryklėje nustatę didžiausią kaitrą, užverdame ir iškart išjungiame. Kiaušinius tame vandenyje paliekame:

  • 5 sekundes, jei norime, kad tryniai liktų skysti;
  • 1 minutę, jei norime, kad tryniai būtų minkšti;
  • 2 minutes, jei norime, kad tryniai būtų kieti.

Palaukus norimą laiką, nedelsdami užliejame kiaušinius šaltu vandeniu. Palaikę minutę, jį nupilame. Dėl gana storos kiaušinių plėvelės po lukštu kartais juos sunku nulupti.

Putpelės kiaušinį sėkmingai nulupsite, jei spausdami pavoliosite jį lėkštėje ir sutraiškysite visą lukštą. Tuomet lengvai jį „nuvyniosite“.

Jei reikia nulupti daugiau kiaušinukų vienu metu, atvėsinkite juos šaltu vandeniu, nupilkite jį. Uždengę puodą, kuriame jie virė, gerai papurtykite, kad visi kiaušiniai sudužtų, ir vėl užpilkite šaltu vandeniu. Taip kiaušinius lengvai nulupsite.

Burokėlių sultyse marinuoti putpelių kiaušiniai

Šis įspūdingas kiaušinių užkandis papuošia ir pagyvina kiekvieną užkandžių lėkštę ir nepalieka abejingų.

Ingredientai:

  • 150 ml vandens;
  • 150 ml obuolių acto;
  • 1 nedidelis burokėlis;
  • 10 g druskos;
  • 60 g cukraus;
  • 2 gvazdikėliai;
  • keli juodųjų pipirų žirneliai;
  • keli lauro lapai.

Gaminimas:

1. Burokėlį nuplauname, nulupame ir sutarkuojame burokine tarka. Sudedame į puodą kartu su kitais produktais ir užverdame. Marinatą kaitiname 5 minutes ir paliekame atvėsti. Atvėsusį nukošiame.

2. Putpelių kiaušinius išverdame, nulupame, sudedame į sterilų stiklinį indą ir užpilame šiltu marinatu.

3. Kiaušinius galima valgyti jau po dviejų valandų. Kiaušiniai bus švelniai marinuoti ir itin aromatingi, o laikant ilgiau, skonis stiprės. Po dviejų valandų indą sandariai uždarome ir dedame į šaldytuvą.

Taip marinuotus kiaušinius šaldytuve galime laikyti kelias savaites. Skanaus!

©Instagram/furniturevilla nuotr./Marinuoti kiaušiniai
©Instagram/furniturevilla nuotr./Marinuoti kiaušiniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis