Nors Lietuvoje M. Manta gyvena jau keletą metų, Velykų švęsti visuomet grįžta į gimtinę. Graikams Velykos – viena svarbiausių švenčių, todėl į gimtą miestą ar kaimą iš visų pasaulio kampelių susirenka visa šeima.
40 dienų trukusio pasninko pabaigą graikai pažymi mėsišku patiekalu Velykų naktį. Pasak Maro, pasninko laikotarpiu stengiamasi visai nevartoti gyvūninės kilmės produktų. Juokaudama prideda, kad visa laimė, jog alyvuogių aliejus yra augalinės kilmės, mat be jo graikai negalėtų gyventi.
Nė dienos be aliejaus!
„Alyvuogių aliejaus kiekvieno graiko virtuvėje rasite bent keletą litrų! Aliejų pilame ant salotų, į sriubas, ant fetos sūrio, į jį mirkome duoną. Apskritai, alyvmedis yra tarsi Graikijos simbolis“, – tikina M. Manta.
Alyvuogių aliejus – svarbus ir tradicinės graikiškos Velykų duonelės, vadinamos tsoureki, ingredientas. Tai saldus, pynės formos kepinys, pagardintas apelsino žievele, vanile ir iš laukinių vyšnių kauliukų pagamintais prieskoniais. Į pynės vidurį dedamas prisikėlimą simbolizuojantis raudonos spalvos kiaušinis. Šis, kad spindėtų, taip pat ištepamas alyvuogių aliejumi.
Velykų sekmadienį graikai dažniausiai praleidžia lauke. Kol ant iešmo kepa citrinų sultimis, prieskoninėmis žolelėmis ir druska marinuotas ėriukas, lauke suruošiamas užkandžių stalas: čia būtinai bus alyvuogių bei alyvuogių aliejaus, fetos sūrio, šviežių daržovių ir iš graikiško jogurto bei agurkų pagaminto tzatziki padažo. Smaližiams – tradiciniai sviestiniai sausainiai koulourakia ir iš Koso salos atkeliavęs sūrio pyragas lambropita.
Graikų stalas atviras visiems: pasivaišinti Velykų patiekalais užsuka ir kaimynai, ir praeiviai. Dauždami raudonus kiaušinius žmonės vieni kitiems linki gražių Velykų, prasideda dainos, šokiai ir pokalbiai, kurie tęsiasi iki paryčių!
Dūžtantys ąsočiai apsaugo nuo piktųjų dvasių
Graikijos salos turi ir neįprastų Velykų tradicijų. M. Manta pasakoja, kad Kerkyros saloje (mums geriau žinomos Korfu pavadinimu) Velykų rytą vietiniai didelius molinius vandens ąsočius pripildo vandeniu ir pro langą ar balkoną išmeta tiesiai į gatvę! Garsas, kai dešimtys ąsočių atsitrenkia į grindinį, primena griaustinį – tikima, kad tai padeda apsisaugoti nuo piktųjų dvasių.
Tuo tarpu Chijo saloje vyksta draugiškas šviesų karas tarp dviejų bažnyčių: naktį nušviečia šimtai per visą dangų skriejančių fejerverkų. Sakoma, kad ši tradicija atsirado tuomet, kai Osmanų imperijai užgrobus salą graikams nebuvo leista minėti Velykų taip, kaip jie buvo pratę. Fejerverkų pagalba sukūrę grumtynių įvaizdį ir taip išgąsdindami osmanus, graikai šventė visą naktį.
Ilgas bei sočias Velykas surenkite ir savo namuose! Visose prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse – velykinė gurmaniškų produktų linija „Deluxe“. Tai delikatesai išlavintam skoniui, ingredientai šventiniams patiekalams bei lengvai paruošiami patiekalai, prieinami kiekvienai šeimai.