Nenuostabu, kad didžiausioje Lietuvos saloje Rusnėje per Velykas nepasigendama mėsos – šventinį stalą dažniausiai papuošia patiekalai, pagaminti iš šviežiai pavasarį pagautos žuvies. Karpis, karšis, silkė – vienos iš pagrindinių žuvų, be kurių Velykos Rusnėje yra neįsivaizduojamos.
„Rusnės sala yra neatrastų skonių šalis. Kiekvieną sezoną čia žvejoja ne tik vietiniai, bet atvyksta ir būriai žvejų iš kitų Lietuvos vietų, būtent todėl kasdienio maisto raciono pagrindas rusniškiams visada buvo ir liks žuvis. Dėl savo įvairovės žuvis puikiai tinka ne tik Kalėdų, bet ir Velykų stalui“, – pasakoja Rusnės salos etnokultūros ir informacijos centro vadovė Birutė Servienė.
B.Servienė visiems žuvies mėgėjams ir kiekvienam, norinčiam paįvairinti šventinį stalą, atskleidžia Rusnės saloje jau ne vienerius metus saugomus velykinių žuvies patiekalų receptus bei dalijasi patarimu, kaip iškepti skanų velykinį keksą:
Virtas karpis
Reikės:
- 1 karpio filė,
- 200–300 g mėgstamų daržovių,
- 2–3 kietai virtų kiaušinių,
- lydyto sviesto,
- žiupsnelio druskos,
- smulkintų krapų ir petražolių,
- bulvių.
Gaminimas:
Pirmiausia į pasūdytą vandenį įdėkite virti daržoves su prieskoniais. Virimo metu pasūdykite karpio filė ir virkite ją kartu su daržoviene 20–25 minutes.
Baigus virti, atsargiai kiaurasamčiu išimkite žuvį ir daržoves, sudėkite į lėkštes ir kiekvieną porciją apibarstykite supjaustytais kietai virtais kiaušiniais, smulkintais krapų ir petražolių lapeliais, užpilkite lydytu karštu sviestu.
Skaniausia – su virtomis bulvėmis ir raugintais agurkais.
Silkės blynai
Reikės:
- 1 kiaušinio,
- 1 stiklinės miltų,
- žiupsnelio druskos,
- 1 stiklinės vandens,
- 1 sūdytos silkės filė.
Gaminimas:
Silkę supjaustykite smulkiais gabalėliais, o iš likusių produktų paruoškite pakankamai tirštą miltinių blynų tešlą.
Į ją sudėkite silkę, išmaišykite ir kepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus. Skaniausia – su grietine.
Keptas karpis su graikiniais riešutais
Reikės:
- 1 karpio,
- 200 g graikinių riešutų,
- džiūvėsių,
- pipirų,
- žiupsnelio druskos.
Gaminimas:
Išvalykite karpį ir supjaustykite gabalėliais, juos pasūdykite ir apibarstykite pipirais.
Žuvį palikite šaldytuve 20 minučių, o tuo metu susmulkinkite graikinius riešutus ir sumaišykite juos su džiūvėsėliais.
Tuomet ištraukite karpį iš šaldytuvo, pavoliokite jo gabaliukus džiūvėsių ir graikinių riešutų mišinyje bei kepkite, kol žuvis įgaus gelsvą atspalvį.
Karšio vyniotinis
Reikės:
- 2–3 karšių,
- svogūnų,
- 2 virtų morkų,
- 1 sviesto pakelio,
- 2 virtų kiaušinių,
- druskos,
- penkių rūšių maltų pipirų,
- žolelių mišinio,
- žuvies prieskonių,
- laurų lapų.
Gaminimas:
Supjaustykite karšį, įtrinkite jį prieskoniais ir pakepkite įkaitintame aliejuje. Iškeptą žuvį atvėsinkite, išimkite kaulus, o likusią mėsą malkite 4 kartus, kad susimaltų ir smulkieji žuvies kauliukai.
Į paruoštą masę supilkite išlydytą atvėsintą sviestą, pagal skonį įberkite druskos, pipirų, įmuškite kiaušinį, įpjaustykite morkas ir gautą masę gerai išmaišykite.
Atvėsusią žuvies masę formuokite kepimo plėvelėje, kartu įsukdami ir virtus kiaušinius. Viską stipriai susukę, įdėkite į šaldytuvą 6–8 valandoms.
Keksas
Reikės:
- 0,5 kg miltų,
- 300 g cukraus,
- 4 kiaušinių,
- 8 šaukštų pieno,
- 2 šaukštų kakavos,
- kokoso ir migdolų esencijos,
- 1 pakelio kepimo miltelių,
- druskos.
Gaminimas:
Kiaušinius, cukrų ir margariną maišykite tol, kol neliks cukraus kristalų.
Į masę supilkite pieną, kakavą, esencijas bei miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite ir kepkite orkaitėje 1 val. 10 min.
Daugiau informacijos apie didžiausią Lietuvos salą Rusnę galima rasti internetinėje svetainėje www.salarusne.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje.