Šiltos ropinių daržovių salotos su omletu
Ingredientai:
salotoms:
- 1 pakuotė įvairių salotų lapų mišinio;
- 1 kaliaropė;
- 1 pastarnoko šaknis;
- žiupsnelis persilado prieskonių;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- šlakelis juodojo bazaminio acto.
omletui:
- 5-6 kiaušiniai;
- saujelės tarkuoto parmezano sūrio;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Nulupti ropines daržoves ir supjaustyti labai plonais griežinėliais.
2. Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų, įberti žiupsnelį persilado prieskonių ir apkepinti daržovių griežinėlius iš abiejų pusių. Iškepusius dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
3. Kiaušinius išplakti su druska, pipirais ir tarkuotu parmezano sūriu.
4. Ant to paties aliejaus, kuriame kepė ropinės daržovės, iškepti omletą. Kepti ant silpnos kaitros ir nemaišyti. Iškepusį omletą padalinti į 4 porcijas.
5. Lėkštėse patiekalą patiekti sluoksniais: apačioje išdėlioti keptas ropines daržovės, tada dėti omleto gabaliukus ir ant viršaus – salotų lapus. Pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir juoduoju balzaminiu actu.
Lazdyno riešutų „makaronada“ su šviežiomis avietėmis
Ingredientai:
sausainiams:
- 4 kiaušinių baltymai;
- 15 g cukraus;
- 125 g lazdyno riešutų su odele;
- 225 g cukraus pudros;
- 15 g miltų.
plikytam kremui:
- 200 ml pieno;
- 2 kiaušinių tryniai;
- 30 g cukraus;
- 20 g kukurūzų krakmolo;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus pudros su vanilės sėklytėmis;
- 15 g sviesto;
- 50 g natūralios lazdyno riešutų pastos.
papuošimui:
- šviežių aviečių;
- žiupsnelis cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Į elektrinį smulkintuvą suberti miltus, cukraus pudrą ir lazdyno riešutus. Viską sumalti iki miltų konsistencijos.
2. Kiaušinių baltymus išplakti kartu su cukrumi iki standžių putų. Į baltymų masę po truputį berti sumaltus birius produktus ir iš lėto maišyti iki vientisos masės. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuoti vienodo skersmens (stiklinės dydžio), apskritimo formos sausainius.
3. Kepti 15 minučių iki 140°C įkaitinoje orkaitėje. Iškepusius išimti iš skardos ir atidėti, kad gerai atvėstų.
4. Trynius išplakti kartu cukrumi ir kukurūzų krakmolu.
5. Prikaistuvyje užvirti pieną ir po truputį pilti jį į trynių masę bei nuolat plakti. Gautą masę grąžinti atgal į prikaistuvį, sumažinti kaitrą, įdėti sviestą, įberti vanilinės cukraus pudros ir maišyti, kol ištirps bei kremo masė taps blizgi. Nukelti nuo kaitros, supilti į dubenį ir uždengti paviršių maistine plėvele. Padėti į šaldytuvą, kad visiškai atvėstų.
6. Atvėsusį kremą sumaišyti su natūralia lazdyno riešutų pasta iki vientisos masės. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį.
7. Sausainius padalinti į dvi lygias dalis ir vieną dalį išdėlioti ant lygaus paviršiaus viršumi į apačią. Ant jų ties krašteliu išdėlioti apskritimu avietes. Aviečių viduriuką naudojantis konditeriniu maišeliu užpildyti kremu.
8. Pabarstyti cukraus pudra ir uždengti likusiomis sausainių puselėmis be aviečių.