Vėlyvųjų miško uogų sezonas: 15 receptų su bruknėm ir spanguolėm – nuo džemų iki pyragų

Jei šiemet neteko regėti ant miško paklotės raudonuojančių bruknių ar spanguolių, galbūt šios uogos jau traukė akį turgavietėse. Išmintingi žmonės sako, jog aitrokų, itin vertingų uogyčių pravartu užsišaldyti žiemai, tačiau taip pat ir iš šviežių galima paruošti šį tą skanaus – gal pikantišką džemą, o gal pyragą, kur saldumą papildo rūgštelė. Siūlome net keliolika receptų!
Uogų tyrė
Uogų tyrė / Vida Press nuotr.

Valgyti ar gerti iškart:

Spanguolių kisielius
Receptas: Klasikinis spanguolių kisielius
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.4 / 118
Receptas
Ingredientai
Spanguolės: 100.00 g (gali būti šviežios arba šaldytos)
Cukrus: 100.00 g
Vanduo: 1.00 l (ir dar šiek tiek krakmolui ištirpinti)
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Pirmiausia elektriniu trintuvu iki tyrės sutriname spanguoles. Tuomet uogų tyrę ir vandenį pilame į puodą ir užverdame. Užvirusį skystį perkošiame per tankų sietą, kad neliktų sutrintų uogų dalelių, tuomet vėl užkaičiame ant ugnies, pilame cukrų ir kiek pakaitiname, kol cukrus ištirps.

Atskirai nedideliame indelyje maždaug 1/3 stiklinės šalto vandens išmaišome apie šaukštą krakmolo ir gautą balsvą skystį plona srovele supilame į puodą su spanguolėmis paskanintu vandeniu. Pilame maišydami, o tada palaukiame, kol gautas skystis tirštėdamas užvirs. Nukaičiame nuo ugnies ir atvėsiname.

Toks kisielius bus vidutiniškai tirštas, tačiau geriamas, o ne kaip desertas kabinamas šaukštu. Tie, kas turi kitokių šaldytų ar šviežių uogų, gali ir jų įmaišyti į kisielių – tinka serbentai, avietės, šaltalankiai. Visas kitas uogas kartu su spanguolėmis reikia sutrinti.

Suskleisti
Spanguolių želė
Receptas: Spanguolių želė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 20
Receptas
Ingredientai
Sultys: 500.00 ml (spanguolių)
Cukrus: 200.00 g (jei sultys nesaldintos)
Želatina: 15.00 g
Likeris: 50.00 ml (spanguolių)
Kaip gaminti
  1. Užpilkite želatiną 150 ml sulčių ir palikite 10–15 minučių išbrinkti.
  2. Ištirpykite ir sumaišykite su sultimis. Jeigu reikia, įberkite cukraus ir maišykite, kol ištirps.
  3. Įpilkite likerio ir skystį perkoškite. 
  4. Supilstykite į 4 formeles, palikite sustingti. Prieš patiekdama įdėkite formeles į šiltą vandenį, uždenkite lėkštutėmis ir apverskite.
  5. Arba galite išpilstyti į taures. Tada želę jose ir patiekite. 
  6. Pagaminsite per 30 min, neskaičiuojant šaldymo laiko.
Suskleisti
Spanguolių limonadas
Receptas: Spanguolių limonadas
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1500.00 ml (gazuotas)
Spanguolės: 1.00 st. (1,5 st.)
Cukrus: 1.00 st.
Citrinos: 1.00 vnt.
Ledas: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Spanguoles sutrinkite mediniu šaukštu ir pro tankų sietelį nuvarvinkite sultis (arba išspauskite sultis sulčiaspaude).

2. Sumaišykite su cukrumi, įpilkite truputį gazuoto vandens ir maišykite, kol cukrus ištirps. Supilkite likusį gerai atšaldytą mineralinį vandenį. Pridėkite iki viršaus ledukų ir griežinėliais pjaustytą citriną.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Kopūstų pyragas su spanguolėmis
Receptas: Kopūstų pyragas su spanguolėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (tešlai)
Sviestas: 130.00 g (šaltas sviestas - tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 tešlai ir 3 užpilui)
Vanduo: 2.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Kopūstai: 300.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 30.00 g
Sūris: 100.00 g
Spanguolės: 100.00 g
Grietinė: 150.00 g (užpilui)
Kaip gaminti

1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą. Jos rutulį suvyniokite į foliją ir dėkite į šaldytuvą. Už 1 val. iškočiokite iš tešlos skritulį, aplipdykite kepimo indą, subadykite šakute ir dar pusvalandį palaikykite šaldytuve.

2. Kopūstą susmulkinkite ir kartu su pjaustytu svogūnu apkepinkite aliejuje. Pagardinkite druska, cukrumi bei krapais, uždenkite ir troškinkite, kol suminkštės.

3. Atšąlusia tešla apspauskite kepimo indą ir šonus. Tolygiai paskirstykite įdarą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir uogomis.

4. Kiaušinius sumaišykite su grietine ir užpilkite ant viršaus. Kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 30 minučių.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Obuoliai su spanguolėmis
Receptas: Obuoliai su spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Klevų sirupas: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Spanguolės: 40.00 g (džiovintų spanguolių arba vyšnių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (baltymai)
Cukrus: 100.00 g (miltelinio)
Vaniliniai ledai 200.00 g
Migdolai: 30.00 g (migdolų drožlių)
Medus: 1.00 valg. š.
Vanilė: 1.00 vnt. (pakelis vanilinio kremo miltelių)
Vanduo: 1.00 st.
Kaip gaminti

1. Obuolius nuplaukite, viršūnėles nupjaukite, išskobkite sėklalizdžius ir šiek tiek minkštimo.

2. Iš vandens, cukraus ir citrinos sulčių paruoškite sirupą ir jame troškinkite obuolius iki suminkštės. Tada išgriebkite ir palikite atvėsti.

3. Graikinius riešutus sukapokite, sumaišykite su javainiais, nuplautomis spanguolėmis ir medumi.

4. Mase įdarykite obuolius ir sudėkite į karščiui atsparų kepimo indą.

5. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių, atvėsinkite ir išplakite iki standžių putų, tada po truputį suberkite miltelinį cukrų ir plakite, kol baltymų masė pasidarys standi ir blizgi.

6. Konditeriniu švirkštu ant obuolių išspauskite kūgio formos morengus, berkite migdolų drožlių.

7. Obuolius kepkite iki 120 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Tiekite su vaniliniais ledais ir kremu.

Suskleisti
Imbierinis keksas su bruknėmis
Receptas: Imbierinis keksas su bruknėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Miltai: 500.00 g (tešlai)
Soda: 1.00 arbat. š. (1 - 1,5 arbat. š. - tešlai)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (malti - tešlai)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas - tešlai)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Pienas: 100.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (3 - 4 vnt., baltymas - glajui)
Bruknių uogienė: (tešlai) 150.00 ml
Rudasis cukrus: 300.00 g ("Demerara")
Miltelinis cukrus: 50.00 g (glajui ir apibarstymui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. sulčių - glajui)
Bruknės: (apibarstymui) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Tešlai skirtą sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, prieskonius.

3. Į miltų mišinį supilkite atvėsusį tirpintą sviestą, pieną, įmuškite kiaušinius, sudėkite bruknių uogienę ir gerai išmaišykite. Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite į paruoštą tešlą ir lengvai išmaišykite.

4. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje ant apatinės lentynos valandą. Palikite formoje 20 minučių aušti, tada išimkite.

5. Glajui kiaušinio baltymą šluotele išplakite su išsijotu milteliniu cukrumi. Įpilkite citrinų sulčių ir plakite, kol masė sutirštės ir pasidarys blizgi. Ja apipilkite atvėsusį keksą. Viršų pabarstykite milteliniu cukrumi, bruknėmis.

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“ 

Suskleisti
Spanguolių pyragas
Receptas: Apverstas spanguolių pyragas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 165.00 g (55 g pjaustyto kubeliais uogų sluoksniui ir 110 g kambario temperatūros tešlai)
Cukrus: 280.00 g (130 g uogų sluoksniui ir 150 g pyragui)
Spanguolės: 270.00 g (šviežių ar šaldytų; uogų sluoksniui)
Miltai: 175.00 g (tešlai)
Kukurūzų miltai: 50.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š. (tešlai)
Druska: 0.25 arbat. š. (tešlai)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota geltonoji žievelės dalis; tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kambario temperatūros; tešlai)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Pienas: 125.00 ml (kambario temperatūros; tešlai)
Kaip gaminti

Pora pastabų prieš pradedant:

  • šiam pyragui puikiai tinka ir šaldytos spanguolės, o jų net nereikia iš anksto atšildyti;
  • apverstą pyragą geriausia kepti ketaus keptuvėje nuimama rankena, nes pirmiausia ant viryklės ruošite uogų apačią, o tada pilsite tešlą ir pyragą šausite į orkaitę. Tačiau jei tokios keptuvės neturite, nenuleiskite rankų – karamelės-uogų pagrindą galite paruošti keptuvėje, tada perpilti jį į apvalią ar kvadratinę skardą, o tada jau pilti tešlą ir šauti į orkaitę.

1. Įkaitinkite keptuvę ir sudėkite uogų sluoksniui skirtą sviestą bei cukrų, maišykite, kol cukrus ištirps. Kai masė ims burbuliuoti, nuimkite keptuvę nuo ugnies.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC laipsnių.

3. Nedideliame dubenyje sumaišykite sausuosius tešlai skirtus produktus – miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir druską.

4. Kitame dubenyje iki purumo išsukite tešlai skirtą sviestą, cukrų ir citrinos žievelę. Po vieną įmuškite ir gerai įmaišykite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą.

5. Atsargiai supilkite pusę sausųjų ingredientų mišinio, tada pieną, atsargiai išmaišykite, kol masė bus vientisa, galiausiai supilkite antrąją sausų ingredientų dalį. Nepermaišykite!

6. Ant sviesto-cukraus masės supilkite spanguoles ir paskirstykite vienodu sluoksniu (jei kepsite pyragą ne toje pačioje keptuvėje, bet kepimo formoje, pirmiausia į ją perpilkite cukraus-sviesto masę). Sukrėskite ant uogų tešlą ir tolygiai ją paskirstykite, palyginkite viršų.

7. Kepkite pyragą, kol viršus bus rusvas, o į jį įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas – tai užtruks apie 40–50 min.

8. Ištraukite pyragą iš orkaitės ir leiskite 10 min. ramiai pastovėti, o tada peiliu atskirkite jį nuo kraštų, uždėkite ant keptuvės ar skardos viršaus didelę plokščią lėkštę ir staigiai apversdami indą, kuriame kepėte, išverskite skanėstą (nepamirškite mūvėti virtuvinių pirštinių, kad nenusidegintumėte).

Suskleisti
Meduolinis tortas su spanguolėmis
Receptas: Meduolinis tortas su spanguolėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Miltai: 270.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Kardamonas: 0.50 arbat. š. (malto)
Gvazdikėliai: 0.50 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Rudasis cukrus: 100.00 g
Cukraus sirupas: 100.00 ml
Sviestas: 125.00 g
Grietinėlė: 600.00 ml (plakamosios; 100 ml tešlai ir 500 kremui)
Pienas: 150.00 ml
Maskarponės sūris: 500.00 g (kremui)
Cukraus pudra: 3.00 valg. š. (kremui)
Cukatos: 50.00 g (smulkiai kapotų apelsinų žievelių; kremui)
Cukrus: 2.00 valg. š. (spanguolėms)
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt. (spanguolėms)
Spanguolės: 1.00 puodelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais kepimo formą.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, druską, prieskonius, viską persijokite.

3. Ištirpinkite sviestą, supilkite į puodą pieną ir grietinėlę.

4. Kiaušinius su cukrumi išsukite iki purumo. Supilkite sirupą ir gerai išmaišykite. Dalimis pakaitomis įmaišykite miltų ir sviesto mišinius. Nepermaišykite.

5. Trečdalį tešlos supilkite į kepimo formą (18 cm skersmens) ir kepkite vidurinėje orkaitės lentynoje 25–30 minučių. Jei turite tris vienodas kepimo formas, galite visus tris meduolinio biskvito sluoksnius kepti vienu metu. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar biskvitas iškepė. Išverskite meduolinius biskvitus ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.

6. Iki standumo išplakite grietinėlę. Bebaigdami plakti suberkite cukraus pudrą. Sudėkite maskarponę ir išplakite iki purios vientisos masės.

7. Dėkite pirmąjį biskvito sluoksnį ant tortinės, užtepkite trečdalį kremo. Užbarstykite pusę smulkintų cukatų. Uždėkite antrąjį meduolio sluoksnį, užtepkite trečdaliu kremo ir užbarstykite likusias cukatas. Uždėkite viršutinį sluoksnį, užtepkite likusį kremą, gražiai išlyginkite paviršių ir šonus. Padėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui, galima palikti ir pernakt.

8. Lengvai išplakite kiaušinio baltymą. Uogas po vieną merkite į baltymą ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų skysčio perteklius. Po to po vieną išvoliokite uogas cukruje ir palikite džiūti ant lėkštės apie 30 minučių.

9. Dekoruokite tortą cukruotomis spanguolėmis ir eglišakiais, cukraus masės snaigėmis.

Suskleisti
Desertas
Receptas: Itališkas pieno ir grietinėlės desertas su spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 300.00 ml (riebios)
Pienas: 150.00 ml
Cukrus: 50.00 g
Vanilinis cukrus: 15.00 g
Želatina: 8.00 g
Bazilikai: 5.00 g (šviežių)
Spanguolės: 250.00 g
Kaip gaminti

1. Užpilkite želatiną 50 ml šalto virinto vandens ir palaukite pusvalandį, kol išbrinks.

2. Puode apie 10 minučių pakaitinkite grietinėlę kartu su pienu, cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Supilkite viską į išbrinkusią želatiną ir gerai išmaišykite, kol ji visiškai ištirps. Gautą masę supilstykite į formeles ir pastatykite į šaldytuvą.

3. Tuomet paruoškite padažą iš spanguolių ir bazilikų. Šiuos ingredientus kartu su saujele cukraus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir įpilkite į kiekvieną lėkštelę. Paruošus panakotos desertus papildomai galite papuošti mėtos lapeliu.

Suskleisti
Desertas „Pavlova“ su spanguolėmis ir aguonomis
Receptas: Desertas „Pavlova“ su spanguolėmis ir aguonomis
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 8
Receptas
Ingredientai
Kiaušinio baltymas: 4.00 vnt. (morengui)
Aguonos: 4.00 arbat. š. (morengui)
Cukrus: 320.00 g (220 g morengui, 100 g padažui ir dar 2 šaukšteliai įdarui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 arbat. š. (morengui)
Baltojo vyno actas: 1.00 arbat. š. (morengui)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š. (po šaukštelį morengui ir įdarui)
Grietinėlė: 250.00 ml (plakamosios; įdarui)
Jogurtas: 180.00 ml (tiršto graikiško; įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė; įdarui)
Spanguolės: 2.00 st. (šviežių; padažui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (didelis)
Kaip gaminti

1. Kiaušinių baltymus išplakite elektriniu plaktuvu, kad susidarytų standžios putos ir, po truputį pildami cukrų, plakite toliau. Kai supilsite visą cukrų, dar plakite kelias minutes, kol baltymai pradės blizgėti ir pasidarys labai standūs. Tada į baltymų masę supilkite kukurūzų miltus, actą, aguonas ir gerai išmaišykite.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių. Kepimo skardoje patieskite kepimo popierių, ant kurio pieštuku nubrėžkite du apskritimus, vidurinį 12 centimetrų spindulio, o išorinį 25 centimetrų. Šaukštu ant kepimo popieriaus nupiešto žiedo, tarp didelio ir mažo apskritimų, sudėkite paruoštą baltymų masę. Iš viršaus ją kiek paplokite šaukštu, kad būtų įdubusi ir atsirastų daugiau vietos įdarui. Paruoštą baltymų vainiką iš viršaus apibarstykite aguonomis ir pašaukite kepti 1,5 valandos. Kepinį palikite praaušti išjungtoje orkaitėje, kol visai atvės.

3. Per tą laiką išvirkite spanguolių padažą. Švarias spanguoles suberkite į puodą, užberkite cukrumi, cinamonu, šviežiai spaustomis apelsino sultimis ir smulkiai nutarkuota jo žievele. Padažą maišydami virkite apie 10-15 minučių, kol spanguolės susproginės, bet visai nesuvirs. Ką tik išvirtas padažas gali atrodyti per skystas, bet šaldamas jis sutirštės. Prieš pildami ant kremo padažą atšaldykite šaldytuve.

4. Gerai išplakite grietinėlę su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kad taptų standi. Išplaktą grietinėlę sumaišykite su tirštu jogurtu ir šviežiai tarkuota citrinos žievele.

5. Ant praaušusio morengo pagrindo šaukštu dėkite grietinėlės kremo, ant grietinėlės kremo pilkite spanguolių padažą. Dėl grožio užberkite saują šviežių spanguolių ir apibarstykite aguonomis.

Suskleisti

Atsargoms:

Uogų tyrė
Receptas: Bruknių ir obuolių tyrė
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 26
Receptas
Ingredientai
Bruknės: 2.00 l
Obuoliai: 1.50 kg
Cukrus: 1.50 kg
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Kaip gaminti

1. Bruknes su cukrumi virkite ant mažos ugnies tol, kol cukrus visiškai ištirps.

2. Sudėkite stambiai tarkuotus obuolius ir kubeliais supjaustytą apelsino žievelę. Virkite apie 15–20 minučių.

3. Dalį, kurią norėsite suvalgyti iškart, dėkite į šaldytuvą, o likusią masę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Suskleisti
Spanguolių tyrė
Receptas: Spanguolių tyrė
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 500.00 g
Spanguolės: 1.00 kg
Vanduo: 200.00 ml
Kaip gaminti
  1. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą.
  2. Į jį suberkite perrinktų sveikų spanguolių ir maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol pasidarys vientisa.
Suskleisti
Bruknių džemas
Receptas: Bruknių džemas
8 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Bruknės: (gerai prinokusių) 2.00 kg
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sultys)
Kriaušės: 1500.00 g
Cukrus: 1.00 kg
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Bruknes švariai perrinkite, nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite kelias valandas pastovėti.
  2. Per tą laiką nuplaukite, nulupkite ir kubeliais supjaustykite kriaušes.
  3. Iš karto apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
  4. Per sietelį perkoštas mirkytas bruknes užberkite cukrumi, sumeskite cinamonų lazdeles, gvazdikėlius ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min.
  5. Nugraibykite susidariusias putas, suberkite kubeliais pjaustytas kriaušes ir virkite 10 min., kol kriaušės suminkštės.
  6. Cinamonų lazdeles, gvazdikėlius išgriebkite.
  7. Džemą išpilstykite į stiklainius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais. 
  8. Bruknių džemas skanu su paukštiena, žvėrienos patiekalais, keptu kumpiu.
Suskleisti
Spanguolių actas
Receptas: Spanguolių actas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Actas: 1.00 l (baltojo vyno)
Spanguolės: 2.00 st. (šviežios)
Medus: 100.00 g
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Actą ir 1 stiklinę spanguolių užvirkite ir sumažinus ugnį, pavirkite dar 2 minutes.
  2. Nuimkite nuo ugnies ir ištirpinkite jame medų.
  3. Likusias uogas padalinkite į norimo dydžio buteliukus, įdėkite į juos po cinamono lazdelę, porą gvazdikėlių ir supilkite nukoštą, šiltą actą.
  4. Palikite uždarytus butelius mažiausiai dviems savaitėms.
Suskleisti
Bruknių padažas su kadagių uogomis
Receptas: Bruknių padažas su kadagių uogomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Bruknės: 1.00 l
Vynas: 250.00 ml (raudono, desertinio)
Cukrus: 250.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Kadagių uogos: 4.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Bruknes užpilkite verdančiu vandeniu, kelias minutes palaikykite ir vandenį nupilkite.
  2. Į puodą sumeskite bruknes, supilkite vyną, suberkite cukrų, įmeskite cinamono lazdelę, kadagių uogas, pagardinkite druska ir virkite iš pradžių ant didesnės ugnies, kad vynas nugaruotų, po to ugnį sumažinkite ir kaitinkite dar apie 30 minučių.
  3. Išgriebkite cinamono lazdelę ir gautą masę sutrinkite elektriniu trintuvu.
  4. Dar kartą užvirkite ir karštą sukrėskite į pasiruoštus stiklainius. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Bruknių ir kriaušių užpilas
Receptas: Bruknių ir kriaušių užpilas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Kriaušės: 2.00 vnt. (didelės)
Bruknės 1.00 st.
Sviestas: 90.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 valg. š. nutarkuotų žievelių)
Brendis 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Viduržemio jūros virtuvės prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Džemas: 1.00 valg. š. (mandarinų)
Kaip gaminti

1. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir uždengusi dangčiu kepinkite keptuvėje svieste, iki suminkštės.

2. Bruknes perrinkite, pertrinkite per sietelį, kartu su mandarinų džemu sukrėskite į kriaušių troškinį, suberkite nutarkuotas apelsino žieveles, cinamoną, prieskonius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite cukrumi, supilkite brendį ir ant silpnos ugnies troškinkite apie 15 min. Tada nukelkite nuo ugnies. 

3. Užpilą galima tiekti tiek karštą, tiek šaltą.

Tinka prie paukštienos, jautienos, žvėrienos.

Suskleisti
Obuolių ir spanguolių padažas
Receptas: Obuolių ir spanguolių padažas
20 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1500.00 g
Spanguolės: 500.00 g
Svogūnai: 450.00 g
Imbieras: 50.00 g (šaknies)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 500.00 g
Actas: 250.00 ml (obuolių)
Kaip gaminti

2 l padažo.

1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, sutarkuokite imbiero šaknį.

2. Į puodą storu dugnu sudėkite pjaustytus obuolius, svogūnų griežinėlius, suberkite cukrų ir pipirus, supilkite actą, nuolat maišydama kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus.

3. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite neuždengtą maždaug 50 min., kol obuoliai ir svogūnai suminkštės ir išgaruos skystis. Nepamirškite vis pamaišyti.

4. Suberkite spanguoles ir pavirkite dar 10 min., tik nelaukite, kol spanguolių žievelė ims trūkinėti.

5. Sudėkite padažą į iškaitintus stiklainius, užsukite metaliniu dangteliu, laikykite vėsioje tamsioje vietoje. Tiekite atšaldytą.

Kulinaro patarimas. Šis padažas ypač tinka prie karšto ir šalto kiaulienos kepsnio, keptos paukštienos, įvairių rūšių sūrio.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis