„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Verdame kiaušinį be lukšto: klaidos, kurios dažniausiai gadina reikalus

Atėjus vėlyvųjų savaitgalio pusryčių (bruncho) madai, tikra jų žvaigžde tapo be lukšto virti kiaušiniai. Su jais paruoštų pusryčių patiekalų, iš kurių populiariausias – Benedikto kiaušiniai, dabar rasite kas antrame restorane. Tačiau niekas nedraudžia taip kiaušinius virti ir namuose, tik reikia išvengti kelių klaidų.
Pusryčių patiekalas – be lukšto virtas kiaušinis su priedais
Pusryčių patiekalas – be lukšto virtas kiaušinis su priedais / Vida Press nuotr.

1. Nenaudokite nešviežių kiaušinių

Yra patiekalų, kur kiaušinių šviežumas nėra esminis dalykas, tačiau tai tikrai negalioja virtiems be lukšto. Ilgiau pastovėjusių kiaušinių baltymas darosi kiek skystesnis, tad, verdant tokius be lukšto, didesnė tikimybė, kad kiaušinio baltymas primins netvarkingas draiskanas. Kuo šviežesnis kiaušinis, tuo baltymas bus standžiau apsivijęs trynį (žinoma, yra ir daugiau momentų, kad tikrai taip ir būtų, apie tai – žemiau).

Kiaušinių šviežumą patikrinkite elementariuoju būdu – sudėdami į didelę talpą su vandeniu. Švieži kiaušiniai grimzta į dugną iškart ir ten lieka, apyšviežiai gali plūduriuoti vos pakilę, seni kyla į viršų (tokius meskite lauk).

VIDEO: Du triukai su kiaušiniais, kuriuos verta žinoti

2. Virkite dideliame puode

Kiaušinius su lukštu dažniausiai verdame nedideliame prikaistuvyje, tačiau kai ruošiame kiaušinius be lukšto, verta rinktis platų, nemažą puodą. Pripilkite pusę tokio puodo vandens ir kiaušiniai tolygiai išvirs tokiame „baseine“ palengva sukiodamiesi.

3. Nemuškite kiaušinių į kunkuliuojantį vandenį

Suleidę kiaušinius į per karštą, tiesiog kunkuliuojantį vandenį, gausite šnipštą – baltymas išsiskaidys ir turėsite pilną puodą kiaušinių draiskanų. Jei vanduo bus per šaltas, irgi negerai – baltymas ir trynys atsiskirs vienas nuo kito. Reikiamas momentas, kada reikia suleisti į vandenį kiaušinius – kai vanduo beveik verda, bet dar nekunkuliuoja, burbuliukai turi kilti nuo dugno į paviršių, tačiau paviršius dar neturi būti pasidengęs kunkuliuojančiais burbulais.

Vida Press nuotr./Be lukšto verdami kiaušiniai
Vida Press nuotr./Be lukšto verdami kiaušiniai

4. Nemuškite kiaušinio tiesiai į puodą (nebent esate įvaldę šią techniką tobulai)

Yra virtuvės meistrų, kurie sugeba švelniai, bet ryžtingai kaukštelėti kiaušinio lukštą ir suleisti visą turinį į puodą. Tačiau saugesnis, labiau užtikrintas variantas – pirmiausia mušti kiaušinį nepažeidžiant trynio į mažą puodelį ar dubenėlį ir tada iš jo atsargiai supilti į puodą su tinkamos temperatūros vandeniu (patogu medinio šaukšto kotu vandenyje suformuoti sūkuriuką ir tiesiai į jį leisti kiaušinį). Beje, kiekvienam kiaušiniui – atskiras puodelis ar lėkštelė, neleiskite kelių kiaušinių iš to paties indelio.

5. Nepervirkite

Pervirti kiaušiniai bus guminiu baltymu ir kietu tryniu – nieko, apie ką verta svajoti, laukiant pusryčių. Idealios konsistencijos be lukšto virtas kiaušinis turės tvirtą baltymą ir kreminį, tačiau dar skystą trynį. Vos tik kiaušinis atsidūrė puode, paleiskite laikmatį. Kiaušiniams su visai skystu tryniu ir gana minkštu baltymu pakaks 2 min., pavirę 3 min. gausite tvirtą baltymą ir dar skystą trynį, po 4 min. kiaušinis bus gana tvirtas, tačiau trynys vis dar maloniai minkštas.

Acto klausimas: pilti ar nepilti? Vieniems virtuvės virtuozams kiaušiniai be lukšto puikiai išverda paprasčiausiame vandenyje, kiti pataria, jog dėl apsidraudimo visai verta į puodą su vandeniu įpilti kokį šaukštą ar porą švelnaus skonio acto – jis padės susiformuoti tvirtesniam, geriau trynį apsupusiam baltymui. Ko gero, verta pabandyti ir vienaip, ir kitaip bei nutarti, kaip geriausia jums.

Virti kiaušiniai be lukšto
Receptas: Virti kiaušiniai be lukšto
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 64
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (mėgstamų -svogūnų, petražolių)
Kaip gaminti
  1. Atsiplėškite maistinės plėvelės kvadratą ir ją įtieskite į puodelį/plastikinį indelį/dubenėlį...
  2. Užberkite smulkintų žalumynų/svogūniukų...
  3. Užvirkite didesnį puodą su vandeniu. Vandens turėtų būti apie 5 cm aukščio, kad nepasidėtų verdami kiaušiniai ant dugno...
  4. Uždėkite po gabalytį sviesto į dubenėlius su plėvele, arba šiek tiek kokoso aliejaus (nebūtinai; viskas pavyko ir be to). Įkulkite po kiaušinį į plėvele išklotus dubenėlius, plėvelės kraštus suimkite ir suriškite siūlu, ar tiesiog gerai užsukite...
  5. Į užvirusį vandenį puode dėkite plėvele susuktus lauknešėlius taip, kad dangčiu prispaustumėte lauknešėlių galus, ir jie laikytųsi bei taip virtų...
  6. Virkite apie 10-12 minučių, arba kol pabals baltymas. Nepervirkite.
  7. Sugriebkite lauknešėlių kraštelius ir atidenkite puodo dangtį. Lauknešėlius atidarykite ir kiaušinius išverskite ant špinatų lapų, ant žalių salotų lapų ar ant apskrudintais krašteliais juodos duonos riekės... Pabarstykite druska ar pipiriukais... 

Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA

Suskleisti
Be lukšto virtas kiaušinis su daržovėmis paskanintais grikiais
Receptas: Be lukšto virtas kiaušinis su daržovėmis paskanintais grikiais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 36
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grikiai: 125.00 g
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 0.50 vnt.
Salierų stiebai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Petražolės: 1.00 sauja
Sviestas: 1.00 valg. š. (veganai gali keisti aliejumi)
Sojos padažas: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Išvirkite grikius. Berkite kruopas į prikaistuvį, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Sumažinkite karštį ir virkite, kol grikiai bus išvirę, tačiau dar nesukritę – tai užtruks apie 15 min. Nusunkite ir uždengę atidėkite į šalį.

2. Paruoškite daržoves. Nulupkite svogūną, morką ir šias daržoves bei saliero stiebą supjaustykite labai mažais gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite gabaliuką sviesto ir berkite supjaustytas daržoves. Kepinkite jas maišydami 5–7 min., kol suminkštės. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite į daržoves jau išvirtus grikius bei smulkiai sukapotas petražoles. Įpilkite truputį sojos padažo.

3. Išvirkite kiaušinius. Imkite labai nedidelį puodą ir pripilkite jį vandens. Įmuškite kiaušinį į mažą dubenėlį (būkite atsargūs ir „nepaleiskite“ trynio). Vos tik vanduo puode užvirs, supilkite kiaušinį į vandenį ir, naudodami du šaukštus, stenkitės, kad baltymas neišsiskaidytų ir liktų prie trynio. Kiaušinis pamažu ims virti ir tvirtėti. Dabar šaukštus galite išimti ir pavirti kiaušinį dar porą minučių. Kai keletą kartų išbandysite šį virimo būdą, patys galėsite tiksliau nustatyti virimo laiką – mums reikia išimti kiaušinį iš vandens dar tada, kol trynys ims kietėti – norime, kad jis būtų skystas. Išgriebkite kiaušinį kiaurasamčiu ir dėkite ant lėkštės.

4. Dėkite paruoštų grikių su daržovėmis į lėkštes, ant viršaus „užsodinkite“ po kiaušinį, pašlakstykite trupučiu sojos padažo ir pabarstykite rupiai maltais juodaisiais pipirais.

Pastabos:

  • Aš mėgstu šiam patiekalui naudoti sojos padažą su sumažintu druskos kiekiu, jo skonis subtilesnis, švelnesnis.
  • Kiaušinius galite virti ir naudodami „sūkurio“ metodą. Vos tik vanduo puode užvirs, naudodami bet kokį ilgesnį virtuvės įrankį imkite jį intensyviai į vieną pusę maišyti ir taip suformuokite sūkurį. Žaibiškai ištraukite įrankį ir muškite į susidariusį sūkurį kiaušinį – besisukantis vanduo neleis kiaušiniui išskysti, kol jis sutvirtės. Palaukite, kol kiaušinis išvirs, ir išgriebkite iš vandens.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs