Užkandinė „Holigans“ duris atvėrė beveik prieš ketverius metus stoties rajone – Vilniuje tuo metu jau veikė dvi vegetariškos vietos, tačiau patiekalų pasirinkimas jose nebuvo didelis. „Pajutome, kad reikėtų dar vienos vietos, be to, sumanėme, jog ji siūlys ne tik vegetariškus, bet ir veganiškus patiekalus“, – pasakojo „Holigans“ vadovas Gintas Vincerževskis.
Patirties versle turėjęs vyras užkandinę įkūrė kartu su savo draugu Ramūnu Prasausku, kuris prieš tai dirbo keliuose restoranuose Lietuvoje bei užsienyje, o atidarius „Holigans“ tapo naujosios vietos virtuvės šefu.
Net 75 procentų žaliavų – ekologiškos
„Atidarę užkandinę turėjome daug patiekalų, kurie tradiciškai yra mėsiški – „burgerių“, kotletų, kepsnių, lazanijos. Labai norėjosi parodyti, kad galima valgyti tuos pačius patiekalus be mėsos ir jie yra ne mažiau skanūs bei maistingi, – prisiminė G.Vincerževskis. – Patys esame vegetarai, todėl mums buvo svarbu skleisti šias idėjas, dalintis jomis su kitais.“
Nuo pat pradžių įkūrėjai nutarė, kad jų užkandinėje nebus ne tik mėsos, bet ir alkoholio, kad naudos kiek galima daugiau vietinės bei ekologiškos produkcijos. „Šiuo metu apie 75 procentų mūsų naudojamų žaliavų yra ekologiškos, jas gauname iš sertifikuotų tiekėjų“, – džiaugėsi vyras.
Be to, šioje vietoje nenaudojami jokie pusgaminiai – net kečupas, majonezas ar uogienės tortų pertepimui gaminami vietoje.
Nuo kitų maitinimo įstaigų „Holigans“ skiriasi ir tuo, kad darbuotojai čia atrenkami itin kruopščiai, pageidaujami tik neturintys žalingų įpročių – nerūkantys, nepiktnaudžiaujantys alkoholiu. Čia laikomasi Zero Waste (gyvenimo be atliekų) filosofijos – atliekos rūšiuojamos, o dauguma naudojamų medžiagų – servetėlės, popieriniai rankšluosčiai, pakuotės išsinešamam maistui, skystis indams plauti – ekologiški. „Norime būti draugiški tiek savo lankytojui, tiek aplinkai“, – paaiškino G.Vincerževskis.
Valgiaraštį įkvėpė įvairių šalių virtuvė
Šių metų pavasarį „Holigans“ persikėlė į naują, erdvesnę vietą „Ogmios“ mieste. Naujoji erdvė padalinta į dvi dalis – restoraną bei vadinamąją smaližainę.
Restorano valgiaraštis išsiplėtė. Jame – sriubos, įvairūs užkandžiai, salotos, karštieji patiekalai. Žinoma, liko „burgeriai“ – daug kas ateina pavalgyti specialiai jų. Nors pagrindinė nata yra europietiškas maistas, atsirado ir egzotiškesnių patiekalų.
„Turėjome virėjų iš įvairių šalių, pavyzdžiui, Meksikos, Venesuelos, Indijos – kiekvienas jų įnešė ką nors savo, ką mūsų lankytojai pamėgo“, – sakė „Holigans“ vadovas.
Restorano naujiena – tandūro patiekalai. Tandūrą – molinę kubilo formos krosnį, populiarią Indijoje bei kitose Azijos šalyse, „Holigans“ įsigijo vos prieš keletą mėnesių ir kurdami receptus daug eksperimentavo. Susirinkusieji paskanauti naujojo valgiaraščio patiekalų ragavo tandūre keptą veganišką avinžirnių kebabą, picas (su karamelizuotais baklažanais ir avinžirniais bei su marinuotu tofu) – šios paliko itin didelį įspūdį, taip pat iš „Maseca“ – specialios kukurūzų rūšies miltų keptas takas su duonvaisiu.
Didžiuojasi veganiškų tortų pasirinkimu
Puikų įspūdį daugeliui ragaujančiųjų daro ir saldumynai, yra čia besilankančių vien dėl jų.
„Mūsų tortai, vieno kąsnio saldumynai visuomet buvo labai populiarūs, todėl apsisprendėme šią kryptį vystyti – smarkiai išplėtėme asortimentą bei atidarėme smaližainę“, – sakė „Holigans“ konditerijos ir „Smaližainės“ vadovė Nomeda Teiten. „Holigans“ siūlo daugiau nei 60 rūšių tortų (o pradėjo vos nuo 6!), o jų veganiškų tortų, taip pat tortų be glitimo ar cukraus asortimentas – didžiausias Lietuvoje.
Žurnalistai ir tinklaraštininkai, pirmieji paragavę smaližainės naujienų, gyrė be glitimo – su rudųjų ryžių biskvitu pagamintą baltojo šokolado tortą „Laimė“, perteptą pikantišku citrinų ir imbiero įdaru, kavos tortą „Le Mure au Cafe“ (taip pat be glitimo) su kokosų grietinėle, veganišką „Napoleono“ tortą, pagamintą iš speltos miltų su namine spanguolių uogiene bei „Snickers“ primenančius vieno kąsnio saldumynus be glitimo ir cukraus. Daug kas ragaudami negalėjo patikėti, kad šie kepiniai yra be kvietinių miltų ar gyvūninės kilmės sudedamųjų dalių.
Beje, visa „Holigans“ patiekiama kava yra be kofeino ir pagaminta natūraliu būdu – kofeinas išplaunamas naudojant ne chemines medžiagas, o vandenį (šis procesas trunka daugiau nei 10 valandų).