Ingredientai (2 asm.):
- 1 stiklinė grikių;
- 1 vidutinio dydžio svogūnas;
- 150 g šviežių miško grybų (iš bėdos tinka ir pievagrybiai);
- 2 skiltelės česnako;
- 500 g daržovių arba vištienos sultinio (jei neturite naminio, naudokite ruoštą ekologišką iš kubelio);
- 100 ml baltojo vyno;
- 30 g sviesto;
- 3 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
- 60 ml grietinėlės;
- 50 g parmezano sūrio (pasilikite kelias stambias drožles, o didžiąją dalį smulkiai sutarkuokite);
- druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Storadugnėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite aliejų.
2. Smulkiai supjaustykite svogūną bei česnaką ir berkite į įkaitintą keptuvę, kepinkite, kol taps permatomi ir pakvips.
3. Nuvalome grybus, supjaustome nedideliais kubeliais ir beriame į keptuvę, pasūdome, įberiame pipirų ir kepiname apie porą minučių.
4. Sumažiname kaitrą ir beriame į keptuvę grikius. Pakepiname porą minučių ir po samtelį pradedame pilti sultinį – lygiai taip pat, kaip ir ruošiant rizotą. Po kokių 15 min., kai grikiai bus beveik išvirę, supilame vyną ir, padidinę kaitrą, jį išgariname.
5. Supilkite į keptuvę grietinėlę bei smulkiai tarkuotą sūrį, pakaitiname dar 1–2 min., kol sūris ištirps, ir jo ir grietinėlės mišinys apgaubs grikius.
6. Tiekiame karštą, pabarstę likusiomis sūrio drožlėmis.