Ingredientai:
- 280 g sviesto, šalto, supjaustyto kubeliais;
- 1 kiaušinio trynys;
- 150 g cukraus pudros;
- 150 g migdolų arba lazdynų riešutų miltų;
- 420 g miltų;
- 1 valg. šaukšt. nesaldintos kokybiškos kakavos miltelių;
- žiupsnis druskos;
- 100 g juodojo šokolado (ištirpinto) arba itin tiršto, gerai lipinančio rūgštoko džemo.
Gaminimas:
1. Į elektrinio virtuvės kombaino indą arba dubenį suberkite sviesto kubelius ir cukraus pudrą, išsukite iki purumo. Supilkite ir kiaušinio trynį, dar kiek pamaišykite ir neišsigąskite, jei masė bus nevientisa.
2. Atskirame dubenyje sumaišykite abejus miltus, kakavą ir druską, tada šį mišinį supilkite į sviesto ir cukraus mišinį. Gerai išmaišykite, o tada greitai suminkykite. Jei masė atrodo labai sausa ir kieta, galite įpilti porą šaukštų vandens.
3. Suvoliokite iš tešlos rutulį ir dėkite valandai į šaldytuvą.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Porą didelių kepimo skardų išklokite kepimo popieriumi.
5. Išimkite iš šaldytuvo tešlą ir atgnybdami nedidelius gabaliukus voliokite iš jų nedidukus rutuliukus, smagu, kai jie visai mažyčiai, pvz., vos didesni už lazdyno riešutą. Dėkite ant skardos vos spustelėdami, kad vienas rutuliuko šonas kiek suplokštėtų.
6. Dėkite į orkaitę ir kepkite 8–12 min. Kuo jie mažesni, tuo trumpiau keps.
7. Leiskite sausainiams apie pusvalandį atvėsti. Atvėsusius lipinkite po du vietoje „klijų“ naudodami tirpintą šokoladą arba džemą (arba ir tą, ir tą, o tada nutarsite, kaip skaniau).