Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verta žinoti: populiarių sūrių gidas ir greitas tinklaraštininkės receptas

Sūris – ne tik itin mėgstamas užkandis ir patiekalų ingredientas, tai ir vienas seniausių žmonių vartojamų produktų. Istoriniuose šaltiniuose jis minimas jau virš 4000 metų. Egzistuoja tūkstančiai jo rūšių, tačiau mūsų šalyje didžiausių simpatijų nusipelno kelios jų. Ką apie populiarius sūrius vertėtų žinoti?
Sūrių rinkinys
Sūrių rinkinys / 123RF.com nuotr.

Kad būtų drąsiau išbandyti naujus sūrių skonius ir praturtinti jais savo mitybą, tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė ir maisto fotografė Eglė Juzumas e.parduotuvės „Barbora“ pranešime žiniasklaidai pateikia sūrių gidą bei dalijasi ir itin paprastu receptu.

Sūrio skonis pirmiausiai priklauso nuo pieno, kuris buvo naudojamas jį gaminant – tai gali būti karvės, ožkos, buivolės ar avies pienas. Skonį ir tekstūrą taip pat lemia ir paruošimo būdas bei priedai, kurie dedami į galutinį produktą. Europa yra tikra sūrių karalienė, nes daugiau nei pusė pasaulio sūrių pagaminami būtent čia – jie yra patys populiariausi. Dar trečdalis – Šiaurės ir Pietų Amerikoje, o štai Azijoje, Afrikoje ir Okeanijoje – mažiausiai.

Sūrių gidas

Sūriai skirstomi į kategorijas pagal gamybos būdą. Susipažinkite su populiariausiais:

Švieži sūriai

Feta – iš Graikijos kilęs sūris, tradiciškai gaminamas iš avies ar ožkos pieno. Jis tvirtas arba trupantis, skonis – sūrus. Tai viena geriausių sūrių rūšių salotoms.

Keptos saldžiosios bulvės su feta ir pesto
Receptas: Saldžiosios bulvės su feta ir pesto padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 42
Receptas
Ingredientai
Druska: 0.50 arbat. š. (pagal skonį bulvėms ir pesto padažui)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (šviežiai maltų; pagal skonį bulvėms ir pesto padažui)
Alyvuogių aliejus: 7.00 valg. š. (2 šaukštai bulvėms ir 5 šaukštai pesto padažui)
Fetos sūris: 80.00 g (bulvėms)
Granatas: 0.50 vnt. (išgliaudytų sėklų; bulvėms)
Lapiniai kopūstai (kale): 80.00 g (lapelių, nupjautų nuo kotelių; pesto padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (pasmulkinta; pesto padažui)
Kedrinės pinijos: 40.00 g (pakepintų; pesto padažui)
Kietasis sūris: 40.00 g (tarkuoto; pesto padažui)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; pesto padažui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

2. Saldžiąsias bulves gerai nuplaukite (geriausia – šepetėliu) ir perpjaukite išilgai į 4 dalis (gausite storas 4 riekes). Kiekvieną riekelę patepkite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais ir išdėliokite kepimo skardoje (galite skardą iškloti kepimo popieriumi – reikės plauti mažiau indų). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 40–45 minutes.

3. Kai bulvės iškeps, išimkite iš orkaitės, ant viršaus uždėkite pesto padažo, pabarstykite feta ir granatų uogomis.

Kaip pasigaminti lapinių kopūstų (kale) pesto:

1. Lapinių kopūstų lapus sudėkite į indą, skirtą maistą gaminti garuose* (puodą su skylutėmis, kuris statomas ant kito puodo su verdančiu vandeniu). Kaitinkite garuose apie 5–7 minutes, arba kol kale lapai taps minkšti, bet vis dar nepraras žalios spalvos. Nukelkite nuo ugnies, palikite šiek tiek pravėsti, o tada rankomis gerai išspauskite skystį, kad lapai liktų kuo sausesni (galite nuspausti ir popieriniu rankšluosčiu).

2. Peiliu pasmulkinkite apvirtus kale lapus ir sudėkite juos į elektrinį smulkintuvą. Ten pat dėkite česnaką, kedro riešutus, sūrį, įpilkite aliejaus. Kapokite viską, kol gausite tyrę. Pabaigoje pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų ir šiek tiek citrinos sulčių.

 

3. Nesunaudotą pesto padažą sudėkite į sandariai užsidengiantį indą, išlyginkite paviršių ir ant viršaus užpilkite ploną sluoksnį aliejaus: taip „užkonservuotas“ pesto padažas galės kurį laiką pastovėti šaldytuve. Jį sunaudosite greitoms pastos vakarienėms!

*Jei neturite garų puodo, sudėkite lapinio kopūsto lapus į puodą, įpilkite apie 3–4 šaukštus verdančio vandens ir uždengę kaitinkite. Tik vis žvilgtelkite, ar neišgaravo visas vanduo, ar nereikia pripilti dar šiek tiek.

Suskleisti

Burata – įprastai gaminama iš karvės pieno, yra švelnaus pieniško skonio ir minkštos tekstūros. Tai vienas populiariausių vasaros sūrių. Patiekiamas su pjaustytais šviežiais pomidorais, šviežiu baziliku, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi – tai klasikinės itališkos salotos „Caprese“.

Apelsinų ir burratos salotos su cukinijomis ir marinuotomis paprikomis
Receptas: Apelsinų ir buratos salotos su cukinijomis ir paprikomis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Burata: 2.00 vnt. (rutuliukai po po 125 g)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Paprikos: 2.00 vnt. (keptos ir marinuotos)
Mėtos: 20.00 g (šviežių)
Bazilikai: 15.00 g (šviežių)
Citrinos: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Čiabata: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Nulupę apelsinus supjaustome juos griežinėliais.

2. Susmulkiname mėtas ir bazilikus. Bulvių skustuku supjaustome cukiniją (išskyrus sėklų viduriuką) pailgais ir labai plonais griežinėliais. Supjaustome piquilo pailgais ir plonais šiaudeliais.

3. Dubenyje sumaišome cukinijas, piquilo, mėtas, bazilikus, išspaudžiame pusės arba visos citrinos sultis, užbarstome druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų ir įpylę šlakelį alyvuogių aliejaus viską atsargiai išmaišome.

4. Į lėkštes dedame apelsinus, tada ant viršaus cukinijų salotas, o galiausiai gražuoles buratas. Apšlakstome tyru alyvuogių aliejumi. Valgome su šviežia čiabata.

Suskleisti

Maskarponė – minkštas, sodrus ir sviestinis sūris iš Italijos, gaminamas iš karvės pieno. Tinkamiausias sūris desertams, taip pat puikiai tinka su šviežiais vaisiais.

Nekeptas maskarponės sūrio tortas
Receptas: Nekeptas maskarponės sūrio tortas
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.6 / 26
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Grietinėlė: 400.00 g (plakamosios; dekoravimui)
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Cukraus pudra: 150.00 g (ir dar pora šaukštų dekoravimui)
Juodasis šokoladas: 300.00 g (ir dar šiek tiek drožlių dekoravimui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Avietės: 2.00 sauja (dekoravimui; galite naudoti ir kitas uogas)
Kaip gaminti

1. Sausainius susmulkinkite iki smulkių trupinių ir įtarkuokite į juos žaliąją dalį laimo žievelės.

2. Trupinius užpilkite išlydytu sviestu ir gerai išmaišykite. Suberkite juos į kepimo formą, išlyginkite ir nuo vidurio suspauskite, kad susidarytų aukštesnė sienelė ties formos kraštais. Dėkite į šaldytuvą 10 minučių, kad sustingtų.

3. Prikaistuvyje pašildykite maskarponės sūrį, kad suskystėtų. Perpilkite maskarponės sūrį į atskirą dubenį, suberkite cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Viską gerai išmaišykite.

4. Karšto vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą ir iš lėto supilkite jį į maskarponės masę nuolat maišant. Išmaišykite iki vientisos masės ir supilkite ant sustingusio sausainių pagrindo. Dėkite į šaldytuvą gerai valandai arba net nakčiai.

5. Grietinėlę išplakite su cukraus pudra iki standžių putų. Naudodami konditerinį maišelį dekoruokite sustingusio torto paviršių.

6. Išdėliokite šviežias avietes arba kitas uogas, apibarstykite cukraus pudra bei juodojo šokolado drožlėmis arba pabarstukais.

Suskleisti

Rikota – šviežias itališkas sūris, gaminamas iš avies, karvės, ožkos ar buivolo pieno išrūgų, likusių gaminant sūrį. Saldus, pūrus, lengvos konsistencijos sūris tinka ravioliams, makaronams, skrebučiams ir netgi desertams gardinti.

Manų kruopų apkepas su rikota
Receptas: Manų kruopų apkepas su rikota
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.7 / 14
Receptas
Ingredientai
Pienas: 500.00 ml
Vanduo: 500.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Manai: 200.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Cukrus: 200.00 g
Rikotos sūris: 350.00 g
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Likeris: 2.00 valg. š. („Limoncello“ citrininio likerio)
Miltelinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (apibarstymui)
Kaip gaminti
  1. Pieną, vandenį, vientisai nuluptą citrinos žievelę ir sviestą sudėkite į didesnį puodą. Užvirkite.
  2. Išimkite citrinos žievelę.
  3. Nuolat plakdami, kad nesusidarytų gumuliukai, supilkite manų kruopas.
  4. Maišydami pavirkite kelias minutes, nukelkite nuo kaitros ir palikite atvėsti.
  5. Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius, cukrų, druską, vanilę, rikotos sūrį ir citrininį likerį.
  6. Kai masė pasidaro vientisa, po truputį įplakite atvėsusius manus.
  7. Tešlą supilkite į 24–26 cm skersmens tortinę, kurios dugnas išklotas kepimo popieriumi.
  8. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite valandą.
  9. Prieš pjaunant, atvėsinkite. Pabarstykite milteliniu cukrumi.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti

Minkšti ir brandinti sūriai

Bri ir kamamberas – dėl sodraus, švelnaus ir kreminio skonio jie yra vieni populiariausių sūrių užkandžiams. Šie karvės pieno sūriai tinka gardinti medumi, prieskoniais bei rozmarino šakele ir šildyti orkaitėje ar griliuje.

Normandiška tarta
Receptas: Normandiška tarta su kamambero sūriu ir bulvėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 17
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Grietinė: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kamambero sūris: 400.00 g
Kaip gaminti

1. Apvalią tartos formą išklokite sluoksniuota tešla, pabadykite dugną šakute.

2. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

3. Svogūnus supjaustykite plonomis juostelėmis.

4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C.

5. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir kepkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite į paruoštos tartos tešlos dugną. Ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius.

6. Kiaušinius išplakite šakute, įmaišykite grietinę, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Užpilkite ant bulvių.

7. Sūrį supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant viršaus.

8. Kepkite įkaitusioje orkaitėje 35 min. Ištraukus iš orkaitės leiskite pastovėti 10 min. ir mėgaukitės su žaliomis salotomis. Ši tarta bus gardi ir visai atvėsusi.

Jei negalite be mėsos, į šią tartą įkomponuokite gerą saują smulkiai pjaustytų lašinukų, labai tiks parūkyti. Berkite juos ant svogūnų, tada sudėliokite bulvių griežinėlius ant viršaus.

Suskleisti

Brandintas ožkos sūris – pastarasis turi itin daug skirtingų variacijų. Tekstūra svyruoja nuo kietos iki kreminės, o skonis nuo lengvo iki itin ryškaus. Sūris puikiai tiks užkandžių lentai, salotoms ir skrebučiams.

Pusiau minkšti ir pusiau kieti sūriai

Čederis – šis pusiau kietas karvės pieno sūris yra švelnaus ar aštraus skonio, o jo spalva svyruoja nuo blankiai iki ryškiai oranžinės. Tai vienas geriausių pasirinkimų gardinti makaronus arba picą bei tortilijas.

Pikantiški keksiukai su čederiu
Receptas: Pikantiški keksiukai su čederiu
4 asmenims
Pagaminsite per 55 min.
4.1 / 13
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt. (3 - 4)
Čederio sūris: 250.00 g (stiklinė tarkuoto)
Miltai: 1.00 st. (1,5)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Jogurtas: 1.00 st. (natūralus)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 50.00 ml (moliūgų sėklų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Moliūgo sėklos: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Didesniame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius. Sukrėskite tarkuotas morkas, suberkite pusę tarkuoto sūrio, pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų, gerai sumaišykite.

2. Kitame inde kiaušinius suplakite su jogurtu bei aliejumi. Masę supilkite į miltų ir morkų mišinį, gerai išmaišykite.

3. Gautą masę sukrėskite į keksiukų formeles (iki viršaus turi likti 2 cm), ant viršaus užberkite likusio sūrio, moliūgų sėklų. Kepkite ik 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.

Suskleisti

Edamas – pusiau minkštas sūris, pasižymintis švelniai aštriu ir šiek tiek sūroku skoniu. Nors skanus kaip užkandis, jis kiek per švelnus, kad išsiskirtų ant sūrių lentos – puikiai tiks su figų džemu.

Gauda – pusiau minkštos, kreminės tekstūros ir turi riešutų poskonį. Tai puikiai besilydantis sūris – tiks sumuštiniams, picoms bei užkandžių lentai.

Mocarela – lygus, švelnaus sviestinio skonio pusiau minkštas sūris. Tai numeris vienas pasirinkimas picai, lazanijai ir kitiems karštiems itališkiems patiekalams gardinti.

Vištienos krūtinėlė įdaryta mocarela ir saulėje džiovintais pomidorais
Receptas: Vištienos krūtinėlė, įdaryta mocarela ir saulėje džiovintais pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.3 / 46
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Mocarelos sūris: 4.00 riekės (keli griežinėliai)
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (saulėje)
Kaip gaminti
  1. Krūtinėles apipjaustykite taip, kad gautųsi du kepsneliai, t. y. nereikalingus kraštelius tiesiog nupjaukite.
  2. Įpjaukite viduryje, kad vėliau būtų galima įdėti įdarą.
  3. Paskui paimkite maistinę plėvelę, dėkite ant jos krūtinėles, uždenkite maistine plėvele ir lengvai padaužykite, pavyzdžiui, mediniu kočėlu, kad krūtinėlė šiek tiek suminkštėtų.
  4. Išimtas krūtinėles apiberkite prieskoniais, gerai įtrinkite prieskoniais.
  5. Įdėkite į krūtinėles po griežinėlį mocarelos ir šiek tiek pasmulkintų saulėje džiovintų pomidorų.
  6. Įdaro dėkite savo nuožiūra, priklausomai nuo krūtinėlių dydžio, kad galėtumėte kraštelius suimti ir sutvirtinti mediniu smeigtuku (kad įdaras neiškristų).
  7. Taip paruoštas krūtinėles palikite pasimarinuoti 1–2 val. ir galite kepti. Geriausia ant grilio lauke arba ant grilinės keptuvės, priklausomai nuo galimybių. Iš iškepusių krūtinėlių išimkite smeigtukus.
  8. Valgykite su norimu garnyru.

Receptą atsiuntė Inga B., Vilkaviškio raj.

 

Suskleisti

Kietieji sūriai

Parmezanas – šis itališkas karvės pieno sūris pasižymi sodrumu ir aštrumu. Tai vienas geriausių sūrių tarkuoti ir gardinti rizoto bei makaronus.

Parmezano sausainiai su rūkyta paprika
Receptas: Parmezano sausainiai su rūkyta paprika
20 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 160.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Miltai: 260.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Parmezano sūris: 150.00 g
Sūris: 50.00 g (fermentinio)
Pienas: 135.00 ml (130ml - tešlai ir 1 valg.š. - aptepimui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (aptepimui)
Paprikos: 1.00 arbat. š. (0,5 rūkytos - aptepimui)
Kaip gaminti
  1. Minkštą sviestą išsukite su druska, po truputį suberkite miltus ir kepimo miltelius.
  2. Suberkite gana smulkiai tarkuotus sūrius, po truputį supilkite pieną.
  3. Tešlą gerai išminkykite ir palikite šaldytuve ~1 val.
  4. Tešlą iškočiokite tarp dviejų maistinės plėvelės lakštų ir supjaustykite norimos formos ir dydžio gabalėliais (labai didelių nedarykite, nes kepant sausainiai šiek tiek išsipūs).
  5. Kiaušinį suplakite su pienu, įberkite paprikos.
  6. Sausainius sudėkite į kepimo skardą, aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 170° C orkaitėje ~15 min., kol gražiai apskrus.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti

Pekorino – šis itališkas avies pieno sūris turi išskirtinai sūrų ir pipirinį skonį. Puikiai tinka salotoms ir makaronams.

Mėlynieji pelėsiniai sūriai

Gorgonzola – šis karvės pieno sūris iš Italijos yra sodraus, šiek tiek aštraus skonio, kuris bręstant vis stiprėja. Sudėkite su kriaušėmis ir obuoliais ant sūrio lentos arba sutrinkite ir gardinkite karštas bulves.

Gorgonzolos sūrio ir obuolių kišas
Receptas: Gorgoncolos sūrio ir obuolių kišas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.3 / 17
Receptas
Ingredientai
Miltai: 190.00 g (pagrindui)
Druska: 0.50 arbat. š. (pagrindui ir dar šiek tiek įdarui)
Sviestas: 110.00 g ((82 proc.), kambario temperatūros, pagrindui; ir dar šiek tiek svogūnų, skirtų įdarui, kepinimui)
Vanduo: 3.00 valg. š. (pagrindui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis; įdarui)
Baltieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Obuoliai: 1.00 vnt. (mažas, supjaustytas kubeliais; įdarui)
Gorgonzolos sūris: 60.00 g (supjaustyto kubeliais; įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli; įdarui)
Grietinėlė: 150.00 ml (35 proc. riebumo; įdarui)
Kaip gaminti

1. Pagaminame trapią tešlą, kaip nurodyta čia. Išklojame ja formą neaukštais kraštais ir iškepame.

2. Ant vidutinės ugnies svieste pakepiname svogūnus. Įberiame žiupsnį druskos ir baltųjų pipirų.

3. Šiek tiek pravėsusius svogūnus tolygiai paskleidžiame ant tartos.

4. Ant viršaus sudedame kubeliais supjaustytą obuolį ir gorgoncolą.

5. Lengvai šluotele išplakame grietinėlę su kiaušiniais. Plakinį supilame ant tartos

6. Kepame 190 laipsnių temperatūroje 30–40 min., priklausomai nuo jūsų orkaitės. Paviršius turi būti gražiai apskrudęs.

7. Išimame kišą, leidžiame jam pastovėti apie 10 min. Tuomet jau galite pjaustyti.

Suskleisti

Rokforas – aitrus, šiek tiek sūrus, kreminės tekstūros mėlynasis sūris iš Prancūzijos, gaminamas iš avies pieno. Išbandykite Rokforo salotų padažą, o pikantiškam desertui – ragaukite su vaisiais.

E.Juzumas skatina į šeimos mitybą įtraukti kuo įvairesnių rūšių skonius ir taip plėsti tiek savo, tiek ir vaikų skonių paletę.

„Įvairūs sūriai mūsų racioną papildo taip reikalingais baltymais ir padeda plėsti skonių paletę. Į vaiko racioną švelnaus skonio sūrius – mocarelą, rikotą, maskarponę, lietuvišką varškės, kreminį ožkos pieno sūrį, ementalį – įvedžiau gana anksti, dar nesulaukus pirmojo gimtadienio. Kaip užkandį sūrius dažniausiai šeimoje ragaujame su vaisiais, uogomis, alyvuogėmis ir būtinai šaukšteliu mėgstamo džemo, uogienės ar medaus. Dažniausiai toks užkandis būna nedidelis – subalansuotas, sveikas ir sotus“, – sako tinklaraštininkė E.Juzumas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sūriai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sūriai

O kokie gi sūriai populiariausi Lietuvoje? Kaip rodo prekybininkų duomenys, lietuvių virtuvėje karaliauja dviejų rūšių sūriai – fermentinis ir kietasis, kurį dažniausiai gyventojai perka jau sutarkuotą. Nedaug atsilieka ir mocarela. Tarp dažniausiai perkamų – ir tepamas lydytas sūris, gauda bei čederis. Beje, pirmenybę lietuviai teikia savo šalies gamintojų sūriams.

Eglės Juzumas nuotr. /Itališki bulvių virtinukai su trimis sūriais
Eglės Juzumas nuotr. /Itališki bulvių virtinukai su trimis sūriais

Itališki bulvių virtinukai su trimis sūriais

E.Juzumas siūlo išbandyti itin paprastą ir greitą patiekalą, kuris leis susipažinti su trijų sūrių skoniais. Itališkus bulvinius virtinukus „gnocchi“ su trimis sūriais, špinatais, krapais ir aromatinga citrina, paruošite per mažiau nei 30 minučių, o didžiąją dalį darbo padarys orkaitė. Puikiai tiks greitiems pietums ar lengvai vakarienei.

Ingredientai:

  • 500 g bulvinių gnocchi;
  • 50 g jaunų špinatų;
  • 60 ml kokybiško alyvuogių aliejaus;
  • 1 citrinos sultys ir tarkuota žievelė;
  • 25 g tarkuoto parmezano sūrio;
  • 100 g fetos sūrio;
  • 250 g rikotos sūrio;
  • ½ pundelio šviežių krapų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę griliaus režimu, orkaitės groteles įtaisykite aukščiausioje orkaitės lentynoje.

2. Išvirkite gnocchi pagal gamintojo instrukcijas ant pakuotės.

3. Vidutinio dydžio kepimo inde sumaišykite rikotą, alyvuogių aliejų, tarkuotą citrinos žievelę ir citrinos sultis. Ten pat suberkite jaunus špinatų lapelius (jei špinatai dideli, juos šiek tiek susmulkinkite) ir dalį krapų (saujelę pasilikite papuošimui).

4. Kai gnocchi išvirs, nuovirą nupilkite, pasilikdami apie pusę puodelio (100–120 ml) nuoviro.

5. Į kepimo indą su rikotos mišiniu suverskite gnocchi'us, supilkite atidėtą nuovirą ir viską gerai išmaišykite. Viską apiberkite trupintu fetos sūriu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių.

6. Ištraukus, galiausiai pabarstykite parmezanu ir kepkite dar 2 minutes (arba kol sūris gražiai pagels ir pradės burbuliuoti).

7. Patiekite su likusiais krapais ir šviežios citrinos skiltelėmis.

Eglės Juzumas nuotr. /Itališki bulvių virtinukai su trimis sūriais
Eglės Juzumas nuotr. /Itališki bulvių virtinukai su trimis sūriais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?