Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėstant orams – 2 pyragai: rimtas su mėsa bei daržovėmis ir fantastiškas šokoladinis

„Šaltuoju sezonu reikia valgyti kuo daugiau šokolado!“ – pataria konditerijos profesionalas Ali Gadžijevas. Tą patvirtindamas TV laidoje „Gardu Gardu“ jis pristato nuostabų austrišką šokoladinį pyragą „Sacher“, turintį dar ir įdomią istoriją. O Ali kolega šefas Gian Luca Demarco siūlo pasigaminti rudenišką pyragą su mėsa, grybais ir daržovėmis, kad, anot jo, „būtų malonu, gera ir laiminga gyvent“.
Pyragų dvejetas savaitgaliui
Pyragų dvejetas savaitgaliui / TV3 nuotr.

Daržovių ir jautienos pyragas

Ingredientai:

įdarui:

  • 500 g jautienos sprandinės;
  • 50 ml šviesaus alaus;
  • 500 g bulvių;
  • 500 g voveraičių;
  • 500 ml vandens;
  • 2 daržovių sultinio kubeliai;
  • 2 šakelės čiobrelio;
  • 1 saliero stiebas;
  • 2 morkos;
  • 1 svogūnas;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

tešlai:

  • 150 g sviesto;
  • 300 g miltų;
  • 100 ml šviesaus alaus;

pyrago patepimui:

  • 1 kiaušinio trynys;
  • 1 valg. šaukšt. grietinėlės.

Gaminimas:

1. Jautieną, bulves, salierą ir morkas supjaustyti stambesniais kubeliais, o svogūną smulkiais.

2. Užvirti vandenį ir įmesti sultinio kubelius. Maišyti, kol kubeliai ištirps.

3. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi suberti mėsą ir apkepinti. Jai apskrudus supilti alų ir šiek tiek patroškinti. Tuomet sudėti visas daržoves. Pabarstyti druska ir pipirais. Šiek tiek pakepinti ir užpilti sultinio, kad apsemtų. Sudėti voveraites ir palikti troškintis maždaug 40 min.

4. Tuo tarpu reikia pasigaminti tešlą. Miltus su sviestu labai gerai permaišyti virtuviniu kombainu, kol bus smėlio konsistencijos. Tuomet supilti alų ir maišyti iki vientisumo. Tešlą pabaigti minkyti ant miltais apiberto stalo. Tešlą įsukti į maistinę plėvelę ir leisti 30 min. pailsėti šaldytuve. Per tą laiką baigs išsitroškinti ir įdaras.

5. Tešlą iškočioti į 3-4 mm storio lakštą. Kepimo formą ištepti sviestu ir pabarstyti miltais. Ją iškloti tešla (apie 4 cm tešlos dar turi likti išlindę iš formos). Supilti įdarą iki formos viršaus. Tešlos kraštus užvynioti link vidurio ir juos patepti kiaušinio trynių ir grietinėlės plakiniu.

6. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje su garų funkcija apie 30 min. (kepant be garų, kepimo laiką šiek tiek pamažinti).

TV3 nuotr./Daržovių ir jautienos pyragas
TV3 nuotr./Daržovių ir jautienos pyragas

Austriškas šokoladinis pyragas „Sacher“

Ingredientai:

  • 75 g sviesto;
  • 90 g juodojo šokolado;
  • 3 kiaušinių tryniai;
  • 3 kiaušinių baltymai;
  • 40 g cukraus;
  • 60 g miltų;
  • 55 g migdolų miltų;
  • 30 g kukurūzų krakmolo;
  • 10 g kakavos;
  • 1 g kepimo miltelių.

šokoladiniam ganašui:

  • 200 g grietinėlės;
  • 250 g juodojo šokolado;
  • 150 g pieniško šokolado;
  • 35 g sviesto.

pertepimui:

  • 200 g abrikosų džemo.

Gaminimas:

1. Prikaistuvyje ištirpinti sviestą, nukelti nuo kaitros ir sudėti šokoladą bei maišyti, kol išsilydis. Po vieną maišant sudėti trynius. Atvėsinti.

2. Kiaušinių baltymus išplakti su cukrumi iki standžių putų.

3. Atskirame inde sumaišyti birius ingredientus.

4. Baltymų ir šokolado mases atsargiai permaišyti, kol susijungs į vientisą masę. Suberti birius ingredientus ir dar šiek tiek permaišyti iki vientisos masės.

5. Tešlą supilti į formą. Kepti 160°C apie 20 min. Biskvitui iškepus palikti atvėsti.

6. Šokoladiniam ganašui grietinėlę užvirinti ir užpilti ant šokolado. Maišyti, kol šokoladas pilnai ištirps. Sudėti sviestą ir gerai išmaišyti iki vientisos masės.

7. Jau galima formuoti pyragą. Bikvitą išilgai perpjauti į dvi dalis. Apatinį biskvitą aptepti aprikosų džemu, kraštuose paliekant 1 cm pločio žiedą. Ant jo, jau pilnai padengiant apatinį biskvitą, užpilti kelis šaukštus ganašo ir lygiai paskirstyti. Ant viršaus dėti kitą biskvitą. Visą paviršių pilnai ir lygiai padengti šokoladiniu ganašu (jo dar reikia pasilikti paskutiniam etapui).

8. Palaikyti šaldytuve, kol ganašas sustings. Tuomet pašildyti likusį ganašą, kad jis būtų pakankamai skystas, ir apipilti visą pyragą.

9. Pyragą dekoruoti karamelizuotais riešutais ar kitais mėgstamais ingredientais.

TV3 nuotr./Austriškas šokoladinis pyragas „Sacher“
TV3 nuotr./Austriškas šokoladinis pyragas „Sacher“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais