Anties kulšelė su vyne virtu obuoliu
Antienos kulšelės – daugelio mėgstamas patiekalas. Nors joms paruošti reikės daugiau laiko nei vištienos, tačiau rezultatas pranoksta lūkesčius.
Patiekalui reikės:
- 500 g kulšelių,
- 1 apelsino
- 2 skiltelių česnako,
- 1 a. š. grūdėtų garstyčių,
- 1 a. š. medaus,
- 1 v. š. Vorčesterio padažo,
- po žiupsnelį druskos, pipirų
- 1 obuolio,
- 1 stiklinė raudono vyno,
- 2 v. š. cukraus,
- cinamono lazdelės,
- mėtos šakelės.
Garnyrui reikės:
- 1 bulvės,
- 1 morkos,
- 1 pastarnoko.
Gaminimas:
Pirmiausia paruoškite marinatą: sumaišykite apelsinų sultis, garstyčias, meddų, druską, pipirus, susmulkintus česnakus, Vorčesterio padažą (galima keisti sojos padažu). Įtrinkite kulšeles marinatu ir laikykite šaldytuve kelias valandas, geriausia per naktį. Palikite kelis šaukštus marinato padažui.
Kulšeles sudėkite į kepimo rankovę ir kepkite 1,5 – 2 val. orkaitėje, 170 laipsnių temperatūroje.
Iš likusio marinato paruoškite padažą: pavirkite kelias minutes, įdėkite šaukštelį krakmolo.
Daržovės išvirkite ir paruoškite košę – paskaninkite pienu, druska, sviestu.
Obuolį nulupkite, įdedame į nedidelį puodelį, iki pusės užpilame raudonu vynu, pagal skonį įdedame cukraus, cinamono lazdelę. Verdame 15–20 min., leidžiame atvėsti ir atsargiai išimame. Serviruojame su mėtos šakele.
Krūtinėlė su apelsinų padažu ir granatų vaisiais
Soti, apelsinais kvepianti anties krūtinėlė primena artėjančias didžiausias metų šventes – nelaukdami Kalėdų pasilepinkime gardžiu kepsniu.
Patiekalui reikės:
- Dviejų anties krūtinėlių,
- 2 v. š. cukraus,
- 60 ml vyno acto,
- 4 apelsinų,
- 1 a. š. kukurūzų krakmolo,
- 250 ml vištienos sultinio,
- druskos, pipirų.
Gaminimas:
Antieną iš anksto išimame iš šaldytuvo ir palaikome kambario temperatūroje. Kol mėsa sušils, paruošiame padažą. Į nedidelį puodelį ar keptuvę beriame cukrų ir kaitiname, kol ji lengvai paruduoja. Pilame vyno actą ir verdame apie 10 minučių. Išspaudžiame iš apelsinų sultis, kaitiname 10–15 min., supilame sultinį ir krakmolą. Pagardiname pagal skonį druska ir pipirais, kaitiname, kol sutirštėja.
Kepame mėsą: odelę įpjauname, kad gražiai apskrustų, įkaitiname keptuvę, dedame odele į apačią, apkepame kiekvieną pusę apie 8 minutes. Mėsą sudedame į kepimo indą ir toliau kepame orkaitėje apie 10 minučių 200 laipsnių temperatūroje.
Iškeptą mėsą palaikome apie 10 minučių, užpilame apelsinų padažu, pabarstome granato vaisiais ir papuošiame šakele žalumynų.
Paštetas su pistacijomis ir spanguolėmis
Paštetą gardu tepti ant duonos, valgyti kaip užkandį prieš pagrindinį patiekalą arba pasidaryti pusryčių sumuštinį.
Paštetui reikės:
- 0,5 kg anties kepenėlių,
- 2 v. š. sviesto arba anties taukų,
- 1 svogūno,
- 150 ml grietinėlės,
- 100 ml desertinio vyno,
- 20 g pistacijų,
- 50 g džiovintų spanguolių.
Gaminimas:
Įkaitinkite keptuvę, išlydykite riebalus ir pakepkite susmulkintą svogūną, kol įgis geltoną spalvą. Kepenėlės nuplauti, didesnes perpjauti į kelias dalis, kepkite kartu su svogūnais. Svarbu, mėsos neperkepti, kad neišsausėtų ir nesukietėtų. Supilti grietinėlę, įpilti šlakelį konjako, suberti spanguoles ir kapotas pistacijas. Dar patroškinkite kelias minutes (jeigu naudojame vyną, kaitinkite ilgiau, kol nugaruos skystis) ir atvėsinkite. Susmulkinti smulkintuvu, sudėti į formą ir palaikyti šaldytuve, kol visiškai sustings.
Kepti anties sparneliai ir petukai
Sparneliai su saldžiarūgščiu marinatu ir traškia plutele dažniausiai valgomi rankomis.
Patiekalui reikės:
- Antienos sparnelių ir petukų,
- 2 v. š. sojų padažo,
- 1 v. š. kukurūzų krakmolo,
- 1 v. š. medaus,
- 1 v. š. obuolių acto,
- 2 česnako skiltelių,
- druskos, pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Iš visų ingredientų sumaišome marinatą, įtriname sparnelius ir petukus, pamarinuojame keletą valandų. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, skardoje patiesiame kepimo popierių, dedame groteles ir ant jų sudedame mėsą. Kepame apie 35–45 minutes. Baigiant kepti galima padidinti temperatūrą iki 220–230 laipsnių, kad gražiai apskrustų. Kepimo metu kelis kartus apverskite.
Azijietiška virta sriuba
Panaudojame beveik visas anties dalis, o iš to, kas liko, išvirkite azijietišką sriubą, kurį sušildys vėsų vėlyvą rudenį.
Sriubai reikės:
- 1,5 kg įvairių anties dalių, kaulų,
- 2,5 l vandens,
- gabalėlio imbiero,
- 2 svogūnų,
- 3 skiltelių česnako,
- 1 poro baltos dalies,
- 2 salierų stiebų,
- 2 morkų,
- 1 čili pipiro,
- 3 v. š. sojų padažo,
- petražolės šaknies,
- lauro lapų, juodųjų ir kvapniųjų pipirų, druskos.
- ryžių miltų makaronų.
Gaminimas:
Į puodą sudėkite antieną, užpilkite vandeniu, užvirkite, nupilkite vandenį ir supilkite 2,5 l vandens. Sudėkite visas išvardintas nepjaustytas daržoves (išskyrus čili) ir prieskonius (išskyrus soją). Virkite 1,5–2 val. ant silpnos ugnies. Kai išvirs, sultinį nukoškite, mėsą atskirkite nuo kaulų, morkas supjaustykite griežinėliais. Mėsą ir morkas sudėkite į sultinį, įpilkite sojos padažą, supjaustytą čilį pipirą, dar kartą užvirkite, sudėkite makaronus, virkite kaip nurodytą ant pakuotės, pabarstykite žalumynais.