„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Viena detalė, ir jūsų patiekalas pasikeis neatpažįstamai

Keliaudami po įvairias šalis ir ragaudami tradicinius jų patiekalus neatsistebime skonių gausa. Įvairūs regionai žavi vis kitais prieskoniais ir maisto gaminimo būdais, tad namo grįžtame praturtinę savo kulinarinę patirtį ir parsivežame įdomių receptų. Smagiausias atradimas, kad naują skonį patiekalui galime suteikti ne visiškai nežinomais produktais, o tiesiog šlakeliu tinkamai parinkto aliejaus.
Kepti baklažanai
Kepti baklažanai / 123RF.com nuotr.
  • Sezamų aliejus

123RF.com nuotr./Sezamų aliejus
123RF.com nuotr./Sezamų aliejus

Vidurio Rytų ir Indijos virtuvė neįsivaizduojama be sezamų aliejaus, kuris patiekalams suteikia riešutų skonį. Šis švelnaus, bet sodraus skonio aliejus yra būtinas atributas Indijos, Kinijos, Malaizijos ir Korėjos patiekaluose. Šio aliejaus degimo temperatūra gana aukšta, tad jis tinka ne tik salotoms gardinti, bet ir troškinti, marinuoti ir kepti. Ypatingą riešutų skonį suteikia kepiniams bei desertams. Be to, kai kuriose šalyse tikima, kad sezamų aliejus padeda atstatyti jėgas po gimdymo, tad jis būtinai įtraukiamas į ką tik kūdikių susilaukiusių moterų mitybą.

Tad jeigu norite savo namuose pajusti Azijos skonį, kviečiame pasigaminti vieną mėstamiausių Kinijoje ir Malaizijoje patiekalų.

Vištiena su sezamų aliejumi

123RF.com nuotr./Vištiena su sezamais
123RF.com nuotr./Vištiena su sezamais

Patiekalui reikės:

  • 350 g vištienos be kaulų ir odos, supjaustytos gabaliukais,
  • 2 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus,
  • 1 valg. š. sezamų aliejaus,
  • 7 cm imbiero šaknies, nuluptos ir supjaustytos plonais griežinėliais,
  • 2 valg. š. sojos padažo,
  • 1 valg. š. ryžių vyno,
  • ½ stiklinės vandens,
  • 1 arb. š. maltų baltųjų pipirų,
  • žiupsnelio sezamų sėklų.

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitinkite rapsų aliejų ir pakepinkite jame imbiero riekeles, kol švelniai paruduos ir gardžiai pakvips. Suberkite vištieną ir nuolat maišydami kepkite 10-15 sekundžių. Paskui supilkite sojos padažą, vyną, pagardinkite pipirais. Supilkite vandenį, permaišykite ir palikite vištieną troškintis ant mažos kaitros, kol padažas sutirštės, o mėsa suminkštės. Pabaigoje apšlakstykite vištieną sezamų aliejumi, išmaišykite, apibarstykite sezamų sėklomis ir patiekite su virtais ryžiais.

  • Graikinių riešutų aliejus

123RF.com nuotr./Graikinių riešutų aliejus
123RF.com nuotr./Graikinių riešutų aliejus

Graikiniai riešutai – vieni mėgstamiausių dėl savo ryškaus skonio. Jie pagardina ne tik kepinius, bet ir salotas. Na, o gurmanai tiesiog dievina šių riešutų aliejų, kurį išspaudus iš likučių gimsta dar vienas puikus produktas – neapsakomo gardumo chalva. Graikinių riešutų aliejus labai mėgstamas Turkijoje ir Prancūzijoje, jis naudojamas patiems įvairiausiems patiekalams gardinti: salotoms, sriuboms ir padažams, košėms, saldiesiems patiekalams, jogurtui, kepiniams bei desertams.

Šio aliejaus sudėtyje didžiąją dalį sudaro polinesočiosios riebalų rūgštys, todėl jis jautrus temperatūrai ir kepimui netinka.

Graikinių riešutų aliejus gali suteikti visiškai naują skonį mūsų mėgstamiems patiekalams, pavyzdžiui, bulviniams blynams. Šalia patiekę dar keletą netikėtų pagardų, turėsite itin originalų ir naują patiekalą.

Bulviniai blynai su rūkyta lašiša ir krienų padažu

123RF.com nuotr./Bulviniai blynai su lašiša
123RF.com nuotr./Bulviniai blynai su lašiša

4 porcijoms reikės:

Blynams:

  • 1 kg bulvių,
  • 2 kiaušinių,
  • 1 svogūno,
  • 1-2 valg. šaukšt. miltų,
  • 2 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Krienų padažui:

  • 50 g šviežių tarkuotų krienų,
  • 2 valg. š. baltojo vyno acto,
  • 200 g grietinės,
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Salotoms:

  • 100 g įvairių žolelių ir salotų mišinio,
  • 1 nedidelio svogūno su laiškais,
  • 1 valg. š. Dižono garstyčių,
  • 2 valg. š. raudonojo vyno acto,
  • 1 valg. š. graikinių riešutų aliejaus,
  • 2 valg. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Kiaušiniams:

  • 4 kuo šviežesnių kiaušinių,
  • 50 ml baltojo vyno arba obuolių acto,
  • vandens,
  • druskos pagal skonį.

Lašišai:

  • 3 gabaliukų rūkytos lašišos,
  • 1 citrinos sulčių,
  • saujos šviežių krapų.

Gaminimas:

Krienų padažui dubenėlyje sumaišykite tarkuotus krienus su vyno actu ir pagardinkite druska bei pipirais. Palikite 10 minučių pastovėti ir tada sumašykite su grietine. Padėkite į šaldytuvą, kol ruošite blynus.

Blynams bulves ir vieną svogūną nulupkite ir smulkiai sutarkuokite. Tarkius nukoškite. Kiaušinius gerai išplakite ir sumaišykite su tarkiais, pagardinkite druska bei pipirais. Blynus kepkite gerai įkaitintame rafinuotame rapsų aliejuje.

Salotoms pasigaminkite užpilą – dubenėlyje sumaišykite garstyčias, actą, graikinių riešutų bei alyvuogių aliejų, pagardinkite druska ir pipirais. Užpilkite ant salotų.

Metas atsakingiausiam darbui – kiaušinio be lukšto virimui. Kiaušiniai turi būti labai švieži. Giliame puode užvirkite vandenį, pagardintą actu ir druska. Kai vanduo užvirs, su šaukštu smarkiai maišykite, sukdami į vieną pusę, kad gautųsi greitas sūkurys. Tada greitai įmuškite kiaušinį, kad sukdamasis vanduo sutrauktų baltymą. Kaip tai padaryti, galite pažiūrėti čia.

Vėl smarkiai maišykite ir muškite antrą kiaušinį. Kai visi kiaušiniai jau bus puode, virkite juos 2-3 minutes, kad išorė būtų kieta, o vidus minkštas.

Išvirtą kiaušinį atsargiai uždėkite ant blynų, šalia patiekite krienų padažą, citrinos sultimis apšlakstytą bei krapais pagardintą rūkytą lašišą bei salotas.

  • Linų sėmenų aliejus

123RF.com nuotr./Linų sėmenų aliejus
123RF.com nuotr./Linų sėmenų aliejus

Linų sėmenų aliejus Lietuvoje naudojamas nuo seniausių laikų, kadangi linai puikiai derėjo mūsų klimato sąlygomis. Ir nors kelis dešimtmečius jis buvo dingęs nuo mūsų stalo, dabar jį atrandame su malonumu iš naujo.

Kad linus augino dar pačios seniausios civilizacijos, byloja archeologų rasti paveikslai Senovės Egipte ir Kinijoje. Manoma, kad jau tada iš linų sėmenų buvo spaudžiamas aliejus. Įdomu tai, kad Senovės Graikijoje šį aliejų naudodavo medžiagų impregnavimui. Na, o pasaulio virtuvėse linų sėmenų aliejus labai vertinamas dėl savo ypatingos sudėties ir naudos sveikatai. Jeigu jūsų virtuvėje šio gėrio dar nėra – metas įsileisti.

Linų sėmenų aliejaus ir žolelių padažas salotoms

123RF.com nuotr./Salotos
123RF.com nuotr./Salotos

Linų sėmenų aliejus puikiai dera su įvairiomis žolelėmis ir praturtina bet kokių salotų skonį. Šis padažas suteikia gaivumo ir žalioms, ir garuose virtoms daržovėms.

Reikės:

  • 3 valg. š. baltojo vyno acto arba citrinų sulčių,
  • 1 valg. š. susmulkinto šviežio laiškinio česnako,
  • 1 valg. š. susmulkintų šviežių petražolių lapelių,
  • ½ arbat. š. džiovinto baziliko,

½ arbat. š. džiovinto raudonėlio,

  • ½ arbat. š. garstyčių miltelių,
  • 1 didelės susmulkintos česnako skiltelės,
  • 3 valg. š. linų sėmenų aliejaus,
  • žiupsnelio kajeno pipirų,
  • ½ arb. š. jūros druskos,
  • ¼ arb. š. maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Visus produktus sudėkite į smulkintuvą ir išplakite dideliu greičiu iki kreminės konsistencijos. Užpilkite ant mėgstamų salotų mišinio ar daržovių ir mėgaukitės!

  • Moliūgų sėklų aliejus

123RF.com nuotr./Moliūgų sėklos
123RF.com nuotr./Moliūgų sėklos

Ar žinojote, koks lobis slepiasi gražuolio oranžinio daržo karaliaus – moliūgo viduje? Taip taip, lobis, nes Viduramžiais mažas buteliukas moliūgų sėklų aliejaus kainavo tiek, kiek didelis auksinis žiedas. Gera naujiena ta, kad šiais laikais reti aliejai nors ir brangesni, bet nekainuoja tiek, kiek senovėje. Tad galime ragauti ir mėgautis į sveikatą.

Daugelyje Europos šalių moliūgų sėklų aliejus dažniausiai naudojamas daržovių salotoms pagardinti. Vokietijoje ir Austrijoje ypač mėgiamas moliūgų sėklų aliejaus ir obuolių sidro acto salotų užpilas.

Moliūgų sėklų aliejus taip pat labai tinka košėms gardinti, jo dedama į blynų tešlą. Gruzinai šiuo aliejumi mėgsta gardinti paukštienos ir kitos mėsos patiekalus, jis puikiai dera su ryžiais, kruopų ar makaronų garnyrais, įvairiai paruoštomis bulvėmis bei kitomis troškintomis daržovėmis.

Patiekalams pagardinti moliūgų aliejaus pakanka kelių lašelių, gaminant salotas geriausia jį derinti su alyvuogių arba rapsų aliejumi. Svarbu žinoti, kad šio aliejaus degimo temperatūra yra žema, tad jis netinka kepimui.

Burokėlių salotos su moliūgų sėklomis

123RF.com nuotr./Salotos
123RF.com nuotr./Salotos

Reikės:

  • 8 nedidelių burokėlių,
  • rafinuoto rapsų aliejaus,
  • 2 saujų mėgstamų žaliųjų salotų,
  • trupinto ožkos sūrio,
  • skrudintų smulkintų riešutų – lazdyno, migdolų ar kt.,
  • saujos daigintų sėklų – ridikėlių, pipirnių, saulėgrąžų,
  • moliūgų sėklų aliejaus,
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Burokėlius nulupkite, apšlakstykite rafinuotu rapsų aliejumi, apibarstykite druska bei pipirais. Du palikite žalius, kitus suvyniokite po vieną į foliją ir dėkite į orkaitę. Kepkite maždaug 1-1,5 valandos. Išimkite iš orkaitės. Kai atvės, supjaustykite plonomis dailiomis kąsnio dydžio riekelėmis, kad nereiktų jų valgant pjaustyti. Žalius burokėlius supjaustykite labai plonytėmis riekelėmis.

Burokėlius sudėkite į lėkštės vidurį, sluoksniuodami žalius ir keptus. Apiberkite daigintomis sėklomis, aplinkui sudėkite žaliąsias salotas. Ant viršaus užbarstykite trupintą ožkos sūrį ir skrudintus riešutus. Pagardinkite moliūgų sėklų aliejumi, druska bei pipirais.

  • Kanapių sėklų aliejus

123RF.com nuotr./Kanapių sėklų aliejus
123RF.com nuotr./Kanapių sėklų aliejus

Kanapės – vienos maistingiausių sėklų pasaulyje, turinčios kur kas daugiau baltymų ir aminorūgščių nei grūdinės kultūros. Šiame aliejuje labai mažai sočiųjų riebalų rūgščių, todėl nuo seno Lietuvoje jį vartodavo tik labai šviežią. Specialiomis spaudyklėmis aliejus buvo spaudžiamas malūnininkų ir laikomas šaltai labai ribotą laiką. Kanapių aliejus yra žalsvo atspalvio, švelnaus saldoko riešutų skonio ir kvapo. Labai tinka padažams, salotoms bei šaltiems užkandžiams gardinti.

Kanapių sėklų pesto

123RF.com nuotr./Pesto padažas
123RF.com nuotr./Pesto padažas

Reikės:

  • 2 didelių saujų šviežio baziliko,
  • 1 puodelio šviežių špinatų arba petražolių,
  • ¼ stiklinės kanapių sėklų,
  • ¼ stiklinės graikinių riešutų arba pinijų,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 1 valg. š. citrinų arba laimo sulčių,
  • 2 valg. š. kanapių aliejaus,
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Į maisto smulkintuvą sudėkite visus ingredientus ir išplakite iki kreminės konsistencijos. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

  • Nerafinuotas rapsų aliejus

123RF.com nuotr./Rapsų aliejus
123RF.com nuotr./Rapsų aliejus

Sakoma, kad šaltojo spaudimo rapsų aliejus mažai kuo nusileidžia alyvuogių aliejui. Iš visų augalinių aliejų, rapsų aliejus turi mažiausiai sočiųjų riebalų rūgščių ir daugiausiai Omega 3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, o taip pat yra natūralus vitaminų A, E, D šaltinis. Rapsų aliejui būdingas malonus aromatas ir švelnus skonis, jis ilgai išlieka skaidrus, neįgyja nemalonaus kvapo. Norint salotas pagardinti ypatingų skonių moliūgų sėklų, graikinių riešutų ar sezamo aliejais, geriausia juos skiesti nepretenzingu, tačiau vertingu rapsų aliejumi.

Bazilikų ir kedro riešutų užpilas salotoms

123RF.com nuotr./Aliejus, salotos
123RF.com nuotr./Aliejus, salotos

Reikės:

  • 2 valg. š. balzaminio vyno acto,
  • 5 valg. š šalto spaudimo rapsų aliejaus,
  • didelės saujos šviežių bazilikų,
  • didelės saujos kepintų kedro riešutų,
  • pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Į smulkintuvą suberkite visus ingredientus ir gerai išplakite. Tinka gardinti įvairioms žalioms salotoms.

Skanių atradimų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų