Būtų idealu, jei jūsų nusipirkta višta nebūtų iš manekenių kategorijos, antraip jos šansai pamaitinti šeimą gerokai sumažės. Jeigu paukštis sveria apie 1,8 – 2 kg – tokia misija įmanoma.
Labai svarbu vištą teisingai supjaustyti. Pirmiausia atskirkite šlauneles su kulšelėmis ir sparnus. Tada atidžiai išpjaukite krūtinėlės filė. Jau turite produktus dviems patiekalams. Tai, kas liko iš vištos – puikus rinkinys sriubai. Nuo jos ir pradėkime.
Susmulkinkite likučius ir išvirkite sultinį. Verdant sriubą, vištieną rekomenduojama dėti į šaltą vandenį. Vanduo ištrauks visas naudingas medžiagas iš vištienos, sultinys bus skaidrus ir turtingas naudingomis medžiagomis. Sultiniui išvirti pakanka 40-50 minučių. Virti jį reikia ant labai mažos ugnies, ne daugiau nei 95 laipsnių. Vanduo neturi kunkuliuoti, ant dugno turi vos vos matytis lengvas burbuliavimas. Jeigu sultinį virsime ant labai didelės ugnies, jis bus neskaidrus ir valgysime bevertį produktą.
Išvirus vištienai, ją išgriebkite, atvėsus nuimkite mėsą nuo kaulų ir sudėkite ją į sriubą. Siūlome išmėginti receptus, kokių tikriausiai dar nesate bandę.
1. Iš pradžių išvirkite ryžių spagečius. Išvirusius juos nupilkite šaltu vandeniu ir atidėkite.
2. Į didelį puodą supilkite vištienos sultinį, įberkite maždaug 8 arbat. šaukšt. nulupto ir smulkiai supjaustyto imbiero, česnaką ir griežinėliais supjaustytus svogūnus. Vištienos sultinį užvirkite ir palikite lengvai virti ant vidutinės ugnies.
3. Tuomet į sultinį supilkite sojos padažą, įberkite žiupsnelį druskos, čili paprikos ir smulkiai pjaustytą vištienos filė. Sriubą 5 minutes virkite ant vidutinės ugnies.
4. Praėjus nurodytam laikui, suberkite į sriubą ryžių spagečius, puodą nukelkite nuo ugnies ir prieš patiekdami palaikykite uždengtą dar 5 minutes.
- Vištieną nuplaukite ir susmulkinkite mažais gabalėliais. Česnaką nulupkite ir taip pat susmulkinkite gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite vištieną su česnakais.
- Morkas ir saliero gumbą nulupkite. Salierą sutarkuokite smulkiais šiaudeliais, morkas pagal skonį – galite sutarkuoti ar supjaustyti.
- Puode užkaiskite vištienos sultinį, kai užvirs, suberkite daržoves ir apkeptus vištienos gabalėlius. Kai daržovės bus beveik suminkštėjusios, suberkite vermišelius.
- Išvirusią sriubą pagardinkite kokosų pienu, ciberžolėmis, muskatu, Kajeno paprikos milteliais, pasūdykite.
Prabangioji dalis – vištienos krūtinėlė. Iš jos galima pagaminti daugybę įvairių patiekalų. Jeigu mėgstate riebiau – kepkite Kijevo kotletus, jeigu esate sveikos mitybos fanas – krūtinėlę išsikepkite grilyje.
1. Smulkiai sutarkuokite brandintą sūrį, sumaišykite su kapotomis petražolėmis ir smulkintais graikiniais riešutais, išspauskite česnaką.
2. Įpjaukite viščiukų krūtinėles išilgai, kad gautumėte „kišenėlę“. Įtrinkite mėsą druska ir pipirais. Į vidų įdėkite gabalėlį sviesto ir tarkuoto sūrio, susmeikite mediniu pagaliuku, kad neišbėgtų įdaras.
3. Kelis kartus apvoliokite kepsnelius plaktame kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Apkepkite iš abiejų pusių keptuvėje įkaitintame aliejuje. Tiekite su virtais ryžiais ir šviežių daržovių salotomis.
Kulinaro patarimas. Viščiukų krūtinėles dar galite įdaryti brandinto sūrio iš špinatų įdaru arba svieste apkeptais pievagrybiais ir svogūnais.
- Krūtinėles pjaukite per pusę, bet ne iki galo, kad išeitų „paklodė“.
- Jas padaužykite, apibarstykite truputį druska, juodaisiais pipirais, šviežia petražole.
- Kol ruošiate vištieną, į puodą su pasūdytu vandeniu įmeskite supjaustytas morkas ir bulvytes su lupena.
- Daržoves apvirkite, o ne išvirkite, nes kepsite dar kartu su vištiena orkaitėje.
- Supjaustykite smulkiai šalotinį svogūną, česnaką, rūkytą šoninę. Viską pakepinkite keptuvėje.
- Šį įdarą dėkite ant išmuštos krūtinėlės ir susukite. Suktinuką pamirkykite plaktame kiaušinyje ir pavoliokite miltuose.
- Kiek pakepinkite iš visų pusių keptuvėje su sviestu.
- Nusausinkite apvirusias daržoves. Dėkite jas į sviestu išteptą skardą, taip pat dėkite ir vištienos suktinukus. Paprieskonuokite dar, užmeskite šviežio rozmarino.
- Šaukite į 180 laipsnių orkaitę keliolikai minučių. Kol orkaitėje „verda gyvenimas“, ruoškite padažą.
- Į keptuvę dėkite gabalėlį sviesto ir pakepinkite skiltelę česnako, pusę svogūno, šviežio rozmarino.
- Pilkite šlakelį baltojo vyno. Pakaitinkite, kol didžioji dalis vyno išgaruos, pilkite truputį daržovių sultinio, dar pakaitinkite.
- Pilkite pusę stiklinės grietinėlės, dėkite ciberžolės, šafrano.
- Kiek pakaitinkite, kol sutirštės. Ištraukite vištienos suktinukus ir juos pavoliokite keptuvėje esančiame padaže.
- Dėkite į lėkštę apkeptas daržoves, perpjaukite suktinuką ir dėkite ant viršaus, pabarstykite kapota šviežia petražole.
- Dekoracijai tiks šviežias bazilikas ir vyšninis pomidoriukas.
Receptą atsiuntė Gina K.
Iškepę vištienos krūtinėlę, galite pasigaminti gardžias salotas į darbą.
1. Vištieną supjaustykite pailgais gabalėliais, pagal skonį berkite druskos, nedidelį žiupsnelį aitriosios paprikos miltelių, smulkiai sukapotų česnakų, gerai išmaišykite. Sukrėskite vištieną į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Kepkite, kol gražiai apskrus. Baigdama kepti apšlakstykite sojos padažu.
2. Cukiniją supjaustykite riekelėmis, susmulkinkite pievagrybius, pagardinkite druska ir apkepkite keptuvėje su aliejumi.
3. Į lėkštę sudėkite smulkintas Pekino salotas, sukrėskite keptus cukinijos ir pievagrybių gabalėlius, šiltą keptą vištieną, gabalėliais pjaustytą raudonąją papriką ir fetos sūrio kubelius. Salotas apšlakstykite šviežiai spaustomis apelsino sultimis.
Jeigu namuose turite daržovių, visada galite sukurpti troškinį tiesiog “iš nieko”
1.Vištų krūtinėles supjaustykite nedideliais gabalėliais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite riekelėmis. Cukinijas supjaustykite pusžiedžiais. Papriką perpjaukite išilgai pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite storais šiaudeliais. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
2.Troškintuve įkaitinkite alyvuogių aliejų, sukrėskite česnaką, sudėkite vištieną, morkas, cukinijos pusžiedžius, papriką ir maišydami truputį pakepinkite.
3.Dėkite šaukštą pomidorų pastos, suberkite imbierą, maltą aitriąją papriką, sezamus, rudąjį cukrų, sojų padažą, tarkuotas apelsinų žieveles, supilkite baltąjį vyną ir išmaišykite.
4.Troškintuvą uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite 30 minučių. Atidenkite, padidinkite ugnį ir troškinkite dar apie 15 minučių, kol skystis sutirštės. Prieš tiekdami pabarstykite smulkintomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Ar dar nepamiršote šaldiklyje vištienos šlaunelių ir sparnelių? Traukite juos ant stalo ir rinkitės receptą. Sekmadienio pietums galite skirti daugiau laiko ir nudžiuginti namiškius prabangiu patiekalu.
1. Šlauneles išdarinėkite: palikite nesugadintas odeles, o mėsą ir kaulus išimkite. Kaulo palikite tik apie 2 centimetrus (prie galo šlaunelės).
2. Mėsą labai smulkiai supjaustykite ar stambiau sumalkite. Sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, išmirkytomis razinomis ir graikiniais riešutais, pagardinkite pipirais, druska, smulkintu česnaku ir prieskoniais.
3. Šio įdaro prikimškite šlaunelių odeles ir subadykite adata, kad kepant nesutrūktų. Šlauneles apvoliokite kiaušinio plakinyje, paskui džiūvėsėliuose ir pakartokite dar sykį. Sudėkite šlauneles į kepimo popieriumi ar folija išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–40 minučių. Kepdami nuolat patepkite aliejumi ar išsiskyrusiomis sultimis.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
Na, ir aukštasis pilotažas – naminiai kibinai. Žinoma, tam reikės nuo kaulų nupjaustyti mėsą ir ją atitinkamai paruošti, tačiau patikėkite – rezultatas to vertas!
1. Į miltus įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą (galite įtarkuoti). Įtrinkite sviestą pirštais į miltus taip, kad neliktų sviesto gabalėlių.
2. Viduryje sviesto ir miltų mišinio padarykite duobutę. Kiaušinius gerai išmaišykite su grietine ir supilkite į duobutę. Viską gerai išmaišykite.
3. Suspauskite rankomis tešlą, kad neliktų sausų miltų ir susiformuotų tešlos rutulys. Porą kartų perminkykite, bet ne daugiau. Padėkite tešlą 30–40 minučių į šaldytuvą.
4. Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. 3/4 svogūnų apkepkite svieste, likusius sudėkite į mėsą nekeptus. Paskui į maltą vištieną sudėkite apkeptus svogūnus, taip pat supilkite sultinį, grietinę, įberkite druskos, daug maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Palikite pusvalandžiui pastovėti.
5. Atvėsusią tešlą padalykite į 20 vienodo dydžio gabaliukų, kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, kad gautųsi kuo apvalesnė forma.
6. Ant iškočiotos tešlos gabaliuko dėkite kupiną šaukštą įdaro ir, suspaudę tešlos kraštus, juos užraitykite.
7. Išplakite kiaušinį su trupučiu vandens. Kibinus dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, atidžiai aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu. Kepkite iki 185°C įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes, kol gražiai apskrus.
Mėgstate ūkiškai ir paprastai? Puiku, nes vištiena – labai dėkingas produktas. Ypač rudenį, kai yra gausybė šviežių daržovių. Tad kruopščiai nušveiskite bulves ką tik iš lauko ir kepkite orkaitėje su vištienos šlaunelėmis bei sparneliais. Primena vaikystę, tiesa?
- Vištų šlauneles perpjaukite į dvi dalis, sudėkite jas į dubenį.
- Ant vištienos dėkite laurų lapų, garstyčių, prieskonių, išspauskite citrinos sulčių, kelias česnako skilteles.
- Viską užpilkite majonezu ir gerai sumaišykite.
- Marinuokite apie 4 valandas. Išvirkite bulves su lupenomis.
- Į kepimo skardą sudėkite vištieną, šalia virtas bulves ir kepkite valandą 180 °C karštumo orkaitėje.
Receptą atsiuntė Lina M.
Skanaus! Gera, kai visi sotūs.