Kai mūsų paklausia, ką valgyti yra naudinga ir sveika, vienas dažniausių produktų, kuriuos paminime, yra žuvys, svarsto gydytojas. Ir tikrai, dar ir dabar mes visi kaip susitarę kartojame, kad žuvis valgyti yra sveika. Bet ar žinote, dėl kokių tikrųjų priežasčių žuvis valgyti yra naudinga?
Kokių naudingųjų medžiagų turi žuvys? Kodėl dažnai žuvis valgantys žmonės jaučiasi laimingesni?
Nauda širdžiai
Anot daktaro, žuvys yra laikomos vienu naudingiausių produktų širdžiai. Viename tyrime, kuriame dalyvavo daugiau kaip 40 000 vyrų, tie, kurie reguliariai valgė vieną ar daugiau žuvies porcijų per savaitę, net 15 proc. sumažino širdies ligų riziką. Tai didele dalimi žuvyse esančių omega-3 riebalų rūgščių nuopelnas.
Saugo nuo demencijos ir Alzheimerio
Valgydami žuvis, niekuomet nepamiršite, kaip atrodo jūsų artimieji, nes daugelis tyrimų parodė, kad žmonėms, kurie valgo daugiau žuvų, pažinimo funkcijos silpnėja lėčiau. Kasdien žuvį valgančių žmonių smegenų centrai, reguliuojantys emocijas ir atmintį, yra aktyvesni, patikina gydytojas.
Gali padėti užkirsti kelią depresijai
„Žmonės, kurie reguliariai valgo žuvis, daug mažiau linkę į depresiją. Taip yra dėl labai paprastos priežasties – omega-3 saugo nuo lėtinių uždegimų organizme. Depresija yra viena iš jų pasekmių, – paaiškina A. Unikauskas. – Tai reiškia, kad žuvų valgymas pavers jus laimingesniu ir pagerins jūsų gyvenimo kokybę. Jeigu depresija kyla dėl uždegimų, antidepresantai tampa neveiksmingi.“
Žuvys yra vienas geriausių su maistu pasisavinamų vitamino D šaltinių
Šis svarbus vitaminas, anot profesoriaus, organizme veikia kaip hormonas. Riebiose žuvyse, kaip lašiša ir silkė, jo yra didžiausi kiekiai. Maždaug 100 g virtos lašišos yra apie 100 proc. rekomenduojamo vitamino D2 paros kiekio, o kad kai kurių žuvų taukuose, pvz., viename valgomajame šaukšte menkių kepenų aliejaus, yra daugiau kaip 200 proc. rekomenduojamos paros dozės.
Žuvų vartojimas gali apsaugoti regėjimą
Geltonosios dėmės degeneracija yra pagrindinė regėjimo sutrikimų ir aklumo priežastis. Dažniausia ši liga pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms. Vienas iš daugybės tyrimų parodė, kad vieną kartą per savaitę valgant riebių žuvų 53 proc. sumažėjo geltonosios dėmės degeneracijos rizika, teigia daktaras.
A.Unikauskas pastebi, kad yra ir daugiau naudingųjų žuvies savybių. Joje gausu maistinių medžiagų: baltymų, riebalų, jodo, vitaminų ir mineralų – tai ypač svarbu augančiam organizmui.
Be to, gydytojo teigimu, žuvų vartojimas susijęs su sumažėjusia autoimuninių ligų rizika: „Autoimuninė liga atsiranda, kai imuninė sistema klaidingai atakuoja ir naikina sveikus kūno audinius. Keletas tyrimų nustatė, kad omega-3 ar žuvų taukų vartojimas yra susijęs su sumažėjusia pirmojo tipo cukrinio diabeto ir astmos rizika vaikams.“
Laidoje „Klauskite daktaro“ viešėjo aktorė Nijolė Narmontaitė, kuriai žuvys ir žvejyba yra neatsiejama gyvenimo dalis. Ji papasakojo, kokią didžiausią žuvį yra pagavusi, taip pat pasidalijo menkių ir špinatų pyrago receptu.
Jums reikės:
- sluoksniuotos tešlos.
įdarui:
- 0,5 kg menkių filė;
- 0,5 poro arba 1 svogūno;
- 3–4 skiltelių česnako;
- 200–250 g špinatų;
- 100 ml grietinėlės;
- 150 g mocarelos arba maskarponės sūrio;
- 3 kiaušiniai;
- 50 g kietojo sūrio;
- 1 saujos juodųjų alyvuogių;
- įvairių žolelių, kokių turite (petražolių, krapų);
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Visus įdarui reikalingus produktus sumaišome dubenyje į vientisą masę. Skardą patepame aliejumi ir išklojame sluoksniuota tešla. Įdarą pilame į tešla išklotą skardą. Kepame 180 laipsnių orkaitėję 40–45 min.