Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vieniems klasika, kitiems naujiena – šprotai: 4 idėjos, su kuo juos valgyti

Prasidėjus žiemai daugiau laiko leidžiame namuose, tad paprastai ir gaminame daugiau. Nors besiruošdami šventėms ieškome naujų receptų, kartu atsigręžiame į tradicinius patiekalus, nuo vaikystės pažįstamus skonius. Vienas iš tokių naujai atrandamų produktų – šprotai. Beje, prkybininkai teigia, jog žiemos mėnesiais jų pardavimai išauga beveik 3 kartus.
Sumuštiniai su šprotais
Sumuštiniai su šprotais / 123RF.com nuotr.

Pasak pranešime žiniasklaidai cituojamos prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, šprotai yra tokie mėgstami, nes tinka daugeliui patiekalų paįvairinti, taip pat leidžia leidžia eksperimentuoti ruošiant sumuštinius.

Kaip teigia ekspertė, šprotai yra nedidelės silkinių šeimos žuvelės, paprastai užaugančios iki 14–15 cm ilgio. Jos gyvena ir Baltijos jūroje bei dažniausiai yra naudojamos konservams gaminti. Smulkios žuvelės yra parūkomos ir konservuojamos aliejuje. Beje, tai ne tik skanios, bet ir vertingos žuvys. Kaip ir sardinės ar silkės, šprotai yra puikus omega-3 šaltinis, be to, šprotuose yra gausu vitaminų D ir B12.

„Konservuoti šprotai yra itin savito skonio, be to, jie jau paruošti vartoti, tad užklupus alkiui nereikia ilgai sukti galvos – tiesiog susitepti sumuštinį. Tai vienas iš paprastų būdų paįvairinti mitybą žuvimi, tačiau net ir tokį paprastą patiekalą, kaip sumuštinis galima pasiruošti įmantriai“, – sako V.Juodkazienė, o kad nepritrūktų idėjų ji dalijasi pasiūlymais, kokius patiekalus galite valgyti su šprotais.

Vida Press nuotr./Šprotai
Vida Press nuotr./Šprotai

4 idėjos, ką gaminti su šprotais

Sumuštiniai. Pasak V.Juodkazienės, šprotai puikiai dera su pačiais įvairiausiais ingredientais, todėl norint pasigaminti ypatingesnį pusryčių sumuštinį ar užkandį, verta duoną paskaninti ne tik šprotais, bet ir šviežiais salotos lapais bei virtais kiaušiniais.

Dar vienas paprasto sumuštinio su šprotais receptas – prieš dedant šprotus ant sviestu ar kremine varškės užtepėle suteptos duonos, verta juos paskaninti keliais lašais citrinos sulčių. Mėgstantys aštriau panaudoti gali ir įvairiausius aitriuosius padažus arba paprasčiausius čili pipirų dribsnius.

Užtepėlės. Ši žuvis puikiai tinka ir įvairiausioms užtepėlėms gaminti. Šprotus tereikia paprasčiausiai sutrinti šakute, pagardinti žiupsneliu druskos ir pipirų, šaukšteliu majonezo bei grietinės arba graikiško jogurto. Mėgstantiems aštriau ekspertė siūlo įmaišyti dar ir šiek tiek garstyčių ar krienų.

Tokią užtepėlę galima pagardinti šviežiomis žolelėmis: krapais ar petražolėmis. Mėgstantiems ryškesnius skonius rekomenduojama įmaišyti ir smulkiai supjaustytų marinuotų agurkėlių, kaparėlių, kiaušinių. Gautą užtepėlę tepkite ant mėgstamos duonos ar krekerių.

123RF.com nuotr./Šprotai puikiai dera su kiaušiniais
123RF.com nuotr./Šprotai puikiai dera su kiaušiniais

Makaronai. Dar vienas netikėtas ingredientas, puikiai derantis su šprotais, – makaronai. Maisto ekspertė sako, kad nepaprasto skonio makaronų patiekalą su šprotais pasigaminti labai paprasta.

Tereikia išvirti mėgstamos rūšies makaronus. Tuomet keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų, jame lengvai pakepti smulkintą svogūną, kelias skilteles česnako bei konservuotus šprotus. Viską pagardinti čili pipirų dribsniais, citrinos sultimis ir sumaišyti su išvirtais makaronais. Galiausiai patiekalą gražiai išdėti į lėkštes ir pabarstyti parmezano sūriu.

Norintys pavalgyti sočiau šprotus gali naudoti gamindami bulvių salotas.

Salotos. V.Juodkazienė sako, kad gaminant įvairiausias salotas vietoje konservuoto tuno galima panaudoti šprotus. Šprotai dera prie pačių įvairiausių daržovių. Pavyzdžiui, jais galima gardinti pomidorų, agurkų, svogūnų, šviežių paprikų ir įvairiausių žalumynų salotas, mėgstantiems į tokias salotas rekomenduojama pridėti ir virtų kiaušinių. Prie šių salotų puikiai tiks ir alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių, garstyčių, druskos ir pipirų padažas.

Norintys pavalgyti sočiau šprotus gali naudoti gamindami bulvių salotas. Joms pasigaminti reikės virtų bulvių, smulkiai pjaustytų marinuotų agurkėlių, virtų kiaušinių, kaparėlių, šprotų ir majonezo. Paruoštų salotų nepamirškite pagardinti druska ir pipirais. Beje, šis patiekalas gali tapti ir tikra Kūčių stalo pažiba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais