Esama vietų, kurios nustebina. Tas jausmas neapleidžia ilgą laiką, nes, rodos, vis negali atsitokėti, vis reikia sau priminti, kad taip tikrai būna. Ir dar kur... Karoliniškėse.
Prieš porą metų žurnalisto Ryčio Zemkausko, rengusio laidų ciklą apie Vilniaus mikrorajonus „Mano kiemas“, laidoje, skirtoje Karoliniškėms, buvo sakoma, kad tai – bene spalvingiausias sostinės rajonas, išsiskiriantis raudonšoniais namais, kurių gyventojai žvelgia į gatves ir kiemus iš mėlynai dažytų balkonų, o šių fasadai išklijuoti geltonomis, baltomis ir žaliomis plytutėmis. Nukritus žemėn, vaikai jas susirenka ir žaidžia susigalvotą šaškių žaidimą... Žinoma, metams bėgant, šis, ne tik spalvotas, bet ir kosminis rajonas, kurio visos gatvės, parduotuvės ir troleibusų stotelės kadaise vadintos išties kosminiais pavadinimais – Mėnulio, Saturno, Merkurijaus, Kometos, Žaibo, – keitėsi. Dygo nauji gražūs namai, prekybos centrai, o gatvės pervadintos mūsų laisvės gynėjų pavardėmis, nes daugelis jų čia ir gyveno...
Prie visų pokyčių tiek karoliniškiečiai, tiek miesto gyventojai jau, regis, priprato, tačiau... tikriausiai niekas nesitikėjo, kad čia, tarp raudonšonių daugiabučių, Sausio 13-osios gatvėje 2-110, atsiras... jaukus šeimyninis vietnamiečių virtuvės restoranas „Ha Noi“, pavadintas Vietnamo sostinės vardu. Iš tiesų tai pasakyti dar maža – ši vieta, suteikianti Karoliniškių mikrorajonui dar vieną labai ryškų atspalvį – o gal net visą egzotiškų spalvų paletę – nustebina vos į ją įžengus ir nepaliauja stebinti su kiekvienu kąsniu. Nes čia išties viskas kitaip.
Dalelė gimtojo Vietnamo
Su restorano šeimininkais sutariame susitikti popiet, pasibaigus pietų šurmuliui, mat tuomet „Ha Noi“ vos sutalpina visus norinčius gardžiai ir išties sočiai pavalgyti. Popietė restorane rami, viskas atrodo labai šeimyniškai. Virtuvėje triūsia šeimos mama Nuong Luu Thi (toliau – Lin), čia pat sukinėjasi iš mokyklos parbėgusi dukra, o svečius maloniai pasitinka jaunas vietnamietis padavėjas, kuris, kaip vėliau paaiškėja, yra šeimos draugų sūnus. Nes viskas čia susiję su šeima ir, žinoma, su gimtuoju Vietnamu.
Lin žodžiais, vien čia užsukęs, iškart supranti, kad patekai į Vietnamą: restorano salės sienas puošia nuotraukos, kuriose atsispindi įvairios šios šalies dalys. „Vietnamas paprastai skirstomas į Šiaurės ir Pietų. Taigi vienose nuotraukose matote Pietų Vietnamą, kitose – Šiaurės, o ant sienos priešais – Hanojus, Vietnamo sostinė. Čia pat puikuojasi ir Vietnamo viceprezidentės Dang Thi Ngoc Thinh palinkėjimas bei padėka restoranui, mat viešėdama Lietuvoje ji nepraleido progos čionai apsilankyti.“
Stebina greitis ir paslaugumas
Restorane gausu vietnamietiškos atributikos, o nosį kutena iš virtuvės sklindantys gardūs egzotiški kvapai. Tačiau ne vien dėl to jautiesi kitaip. Gal labiausiai nustebina pačia geriausia prasme kitoks aptarnavimas. Žinoma, tai susiję su kultūriniais dalykais, tradicijomis, tačiau kaip tai malonu. Patiekalai ant stalo atkeliauja neįtikėtinai greitai – rodos, tik spėjai pagalvoti, ir šast – prašom. Pradedame ragauti.
Maistas čia – naminis, įvairus, sotus ir, svarbiausia, išties gardus.
Pirmiausia – porcijos čia išties didelės, tikrai neišeisite alkani. Patiekalų pavadinimai skamba egzotiškai ir mums neįprastai, tačiau valgiaraštyje pateiktos nuotraukos, todėl rinktis visai paprasta, o jeigu vis dėlto abejojate – klauskite, jums mielai patars restorano darbuotojai. Kainos nesikandžioja, todėl norisi paragauti visko, tačiau... neįsibėgėkite, visko neįveiksite – kita vertus, galite paprašyti, kad likusį maistą jums sudėtų išsinešti, – viešnagės įspūdžius pratęsite namuose. Svarbu paminėti, kad maistą galima pirkti ir išsineštinai. Tai labai patogu ir naudinga, juolab, kad maistas čia – naminis, įvairus, sotus ir, svarbiausia, išties gardus.
Šeimos patiekalai – restorano lankytojams
Pasak restorano savininkės ponios Lin, svečiai vaišinami ne tiek tradiciniais vietnamietiškais patiekalais, kiek jų šeimoje ruošiamais valgiais – kai kurie jų perimti iš Lin mamos, kiti gi – iš vyro šeimos. Jiems labai svarbu išsaugoti šeimos paveldą ir juo dalytis su kitais.
Beje, tai buvo viena iš priežasčių, paskatinusių atidaryti restoraną Lietuvoje – šalyje, kurią Lin vadina antrąja tėvyne, mat iš Vietnamo išvyko būdama vos aštuoniolikos, o Lietuvoje gyvena jau trisdešimt metų. Čia susibūrusi vietnamiečių bendruomenė, kurios nariai kartu švenčia įvairias šventes, mini svarbias progas, glaudžiai bendrauja. Per tuos kelis dešimtmečius, praleistus mūsų šalyje, susiformavo ir draugų ratas, kurį vis praplečia vaikų bičiuliai, bendraklasiai, mokytojai. Visi jie laukiami restorane, kviečiami ir vaišinami.
Draugai, artimieji, bendruomenės nariai vis prašydavo Lin ką nors pagaminti šventei, ateinant į svečius atsinešti pačios paruoštą vietnamietišką patiekalą. Taip visus vaišindama, Lin nė nepagalvojo, kad kada nors turės savo restoraną, o jos puoselėjamus šeimos tradicinius patiekalus ragaus toks platus ratas lankytojų, kol tą padaryti paskatino mokslus Lietuvoje bebaigiantis vyresnėlis sūnus Hung Nguyen The, šiuo metu einantis restorano direktoriaus pareigas.
Restorano salėje buvo vos 26 sėdimosios vietos, tačiau labai greitai šį skaičių teko padidinti iki 40-ies.
„Kai tik atsidarėme, nė neįtarėm, kad sulauksime tokio dėmesio. Nebuvom pasirengę tokiam žmonių antplūdžiui. Restorano salėje buvo vos 26 sėdimosios vietos, tačiau labai greitai šį skaičių teko padidinti iki 40-ies“, – pasakoja Lin. Akivaizdu, kad gandas apie šią vietą sklinda plačiai, įspūdžiai perpasakojami iš lūpų į lūpas, ir žmonės plūsta čia, norėdami patys įsitikinti, o galiausiai sugrįžta su draugais, šeimos nariais, bendradarbiais, bendramoksliais, pavadina kartu ir kaimynus... Taip buriasi ir plečiasi vietnamiečių virtuvės mėgėjų ratas.
Lietuvaičių „bestseleriai“
Restorano šeimininkė lengvai įvardija mėgstamiausius mūsų tautiečių vietnamietiškus patiekalus – „bestselerius“. Pirmiausia tai – pho bo sriuba su makaronais, pagamintais iš ryžių, ir jautiena ar vištiena. Pasak Lin, šis patiekalas labai skiriasi ruošiamas Šiaurės ir Pietų Vietname. Restorane „Ha Noi“ verdama pho bo sriuba tokia, kokia būdinga Šiaurės Vietnamui, o konkrečiai – Hanojui.
Dar vienas „bestseleris“ – suktinukai nem, populiarumu jiems nenusileidžia ir keptos krevetės, summer rolls suktinukai, keptos jūrų gėrybės. Mažieji lankytojai čia ne tik laukiami, bet ir tikrai ištikimi šios vietos gerbėjai, mat, anot šeimininkų, vaikams čia ruošiamas maistas – labai priimtinas. Jie su džiaugsmu kabina makaronus bun su mėsos kukuliais ar krabais, pasigardžiuodami triauškia ir krevetes bei ypač mėgsta minėtus nem suktinukus.
Tiesiog negalime nepaminėti dar vieno šiame restorane ruošiamo patiekalo – bun cha keptos kiaulienos, nes tai... mėgstamiausias buvusio JAV prezidento Baracko Obamos patiekalas, kuriuo jis visada mėgaujasi atvykęs į Vietnamą ar užsukęs į vietnamiečių virtuvės restoraną.
Pasisotinę būtinai užsisakykite vietnamietiškos kavos – ji čia išties įspūdingai patiekiama. Kava ne tik užbaigsite viešnagę, bet ir sustiprinsite patirtus įspūdžius.
Patiekalai, lyg paveldas
Pabuvus čia, aplanko dvejopas jausmas: rodos, lyg pabuvojote kažkur toli (tikrai ne Karoliniškėse), trumpam užsimiršote ir panirote į skonių jūrą, tačiau visą laiką neišnyksta ir kitas pojūtis – lyg apsilankius svečiuose pas kažką labai artimą, žmogų, kuris vaišina svečius ir brangiausius žmones tuo, ką moka, geba geriausiai – savo pačiais gardžiausiais patiekalais, kurių receptai ištobulinti ir patikrinti laiko, perduodami iš kartos į kartą kaip didžiausias turtas ir paveldas, dovanojantis svarbiausią – gyvenimą. „Čia mano širdis ir mano rankos“, – sako Lin, ir tai akivaizdu.
Šiame ramiame ir jaukiame restoranėlyje galima rengti šeimos šventes, susitikti su draugais – šeimininkai mielai priima iki 20-ies žmonių grupes.
Prieskoniai lagaminuose
Tam, kad valgių skonis išliktų autentiškas ir tiksliai toks, kokį mena prieš tris dešimtmečius Vietnamą palikusi Lin šeima, prieskonius jie gabenasi tiesiai iš tenai, o štai mėsa, žuvis, daržovės naudojami vietiniai.
Pasakodama apie tai, Lin tuoj pat mintimis nusikelia į tuos laikus, kai, vos baigusi mokyklą Vietname, atvyko į Lietuvą, į Klaipėdą. Jos vyras, taip pat vietnamietis, čionai atvažiavo dar 1988-aisiais, anksčiau nei Lin. Štai kaip įdomiai kartais susipina žmonių keliai: abudu vietnamiečiai, o susipažino Lietuvoje – gimtojoje šalyje jiems nebuvo lemta susitikti. 1994-aisiais persikėlė gyventi į Vilnių, čia gimė ir pirmasis sūnus, vėliau – dar du vaikai.
Taigi, kaip pasakoja Lin, anuomet ruošti vietnamietiškus patiekalus namuose buvo gana sudėtinga, mat sunku būdavo gauti reikiamų produktų. Todėl didžiausi lagaminai būtinų ingredientų būdavo parsivežami iš Vietnamo, kur šeima lankydavo ten likusius gimines, artimuosius, draugus. Šiuo metu viskas daug paprasčiau.
Laikas atidaryti savo restoraną išties pribrendo ūgtelėjus vaikams ir atsiradus galimybei paprasčiau gauti reikiamų produktų. O vietą restoranui padiktavo pats gyvenimas: netoliese gyvena, čia pat mokyklą ir darželį lanko vaikai, taigi, viskas po ranka. Jiems išties svarbiausia būti krūvoje, nes juk tam ir yra šeima.
Restoranas „Ha Noi“ – tai ir šios šeimos padėka mūsų šaliai. Atsisveikindama Lin sako: „Mes labai už daug ką esame dėkingi Lietuvai: už tai, kad mus priėmė, už tai, kad čia mokosi ir išsilavinimą įgyja mūsų vaikai, už žmones, kuriuos čia sutikome, už namus, kuriuos čia radome. Todėl šis restoranas yra skirtas jums.“
Šis straipsnis publikuotas žurnale „Geras skonis“ ir naujame interneto portale, apie gastronomiją, gėrimus ir vartojimo kultūrą Skonis.lt. Nuo šiol kiekvieną savaitę 15min ieškokite dar daugiau publikacijų, skirtų maisto ir gėrimų profesionalams bei entuziastams.