Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Evelinos kuchnia“. Į verslo susitikimą – su kiaulės kanopomis: vintažinės šaltienos receptas

Vieną dieną variau į susitikimą vilkėdama savo standartinę juodą uniformą – juodą švarkelį, juodą paltą, juodas kelnes, bet vienintelis skirtumas buvo tas, kad savo juodoje rankinėje – vietoj „rūžavo kompo“ – iš „Halės“ tempiau porą „rūžavų“ kiaulės kanopų. Pačiai buvo juokinga su tokiu „tašės“ turiniu varyt į „meetą“. Dar juokingiau pasidarė, kai atėjus į vietą paaiškėjo, kad šio susitikimo tikslas – pasiūlyti man rašyti apie visokius „bizarre“ maistus... 
„Evelinos kuchnia": vintažinė šaltiena
„Evelinos kuchnia": vintažinė šaltiena

Evelina Stundžienė – Lietuvos šaltibarščių motina, feisbuko grupių „Šaltibarščiai“, „Bulvės“, „Marinuotų ir raugintų daržovių sekta“ ir kt. įkūrėja.

Tokius, kokį tą dieną kaip tik ir planavau gaminti vienam kalėdiniam vakarėliui. Šaltiena. Bet ne klasikinė šaltiena, kaip gamina mūsų mamos ar močiutės, o vintažinė amerikietiška. Paguglinkit „70 aspic“.

Norėjau gana tradicinio skonio, bet su ta baisiąja žirnelių, dešros, krabų lazdelių ir alyvuogių estetika. Ai, ir put an egg on it, kad ir pusryčiams tiktų.

Evelinos Stundžienės nuotr./„Evelinos kuchia“. Šaltienos gaminimo eiga
Evelinos Stundžienės nuotr./„Evelinos kuchia“. Šaltienos gaminimo eiga

Mėgstu visokius tariamai šlykščius ingredientus ir dabar esu pasinešusi ant all things collagen – kremai, japoniški maisto papildai grožiui ir, savaime suprantama, kaulų sultinys. Todėl atėjo laikas ir naujajam (?), kolageno kupinam super maistui – kiaulės kojoms. Daug kas teigia, jog ši mada ir yra apgavystė, bet mane kolageninės pliurzos vis tiek veikia kaip placebas, be to – skanu gi. Ir pigu. Vieni bonusai.

Tiems, kas mėgsta stangresnę šaltieną, maniškis burnoje tirpstantis, švelnaus skonio šedevras tikrai nepatiks.

Ingredientai:

  • Kiaulės kojos, 2 vnt.;
  • Kiaulienos ar kitos mėgstamos mėsos gabalas;
  • Petražolės šaknis (vidutinė), 1 vnt.;
  • Morka (didelė), 1 vnt.;
  • Svogūnas (didelis), 1 vnt.;
  • Pora skiltelių česnako;
  • Lauro lapai, 2;
  • Pipirų žirneliai, 4;
  • Žiupsnelis druskos;

Ingredientai šaltienos estetikai gerinti:

  • Daktariška dešra;
  • Šaldyti žirneliai;
  • Virtas kiaušinis;
  • Krabų lazdelės;
  • Alyvuogės (aš rinkausi žalias su paprikos įdaru dėl spalvų);
  • Konservuoti kukurūzai;
  • Salierai;
  • Marinuoti jelapenai (nelimpa man tos chalapos, nors tu ką);

Gaminti šį stebuklą reikia kaip eilinę šaltieną:

  • Kojas ir mėsą viriau apie tris valandas ant vidutinės ugnies, nuolat nugraibydama putas.
    Evelinos Stundžienės nuotr./„Evelinos kuchia“. Šaltienos gaminimo eiga
    Evelinos Stundžienės nuotr./„Evelinos kuchia“. Šaltienos gaminimo eiga

  • Paskutinę valandą įmečiau likusius ingredientus, išskyrus tuos, kurie naudojami dėl grožio.
  • Į indą pirmiausia sudedame puošybos elementus, o vėliau – nuo kaulų atskirtą mėsą.
  • Viską užpilame sultiniu ir šaltieną laikome balkone, kol sustings, nes šaldytuve nėra vietos dar nuo gruodžio pradžios.
    Evelinos Stundžienės nuotr./„Evelinos kuchia“. Šaltienos gaminimo eiga
    Evelinos Stundžienės nuotr./„Evelinos kuchia“. Šaltienos gaminimo eiga
    Evelinos Stundžienės nuotr./„Evelinos kuchia“. Šaltienos gaminimo eiga
    Evelinos Stundžienės nuotr./„Evelinos kuchia“. Šaltienos gaminimo eiga

    Aš dariau porą indų su šaltiena, bet, deja, ne visai jai buvo lemta atlaikyti kalėdinį silkių spaudimą:

    Evelinos Stundžienės nuotr./„Evelinos kuchia“. Šaltienos gaminimo eiga
    Evelinos Stundžienės nuotr./„Evelinos kuchia“. Šaltienos gaminimo eiga

Daugiau Evelinos Stundžienės dalykų – jos instagrame:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais