Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Virginijos bulgariškas apkepas: įtiks lietuviams, nes su bulvėm ir malta mėsa

Vakar vakarienei kepiau bulgarišką musaką. Susigriebiau, kad iki šiol taip ir nesu jums apie ją pasakojusi. Tai kai šiandien pietums prarijau paskutinį gabalą ir pasidariau oficialią išvadą, kad čia antras skaniausias bulgariškas patiekalas po taratoro (gaivios agurkų šaltsriubės), nutariau, kad reikia klaidą ištaisyti.
Bulgariška musaka
Bulgariška musaka / Tinklaraštininkės nuotr.

Musaka, manau, tikrai patiks lietuviškam skoniui. Grubiai sakant, tai yra bulvių ir faršo apkepas po bešamelio padažo kepure. Šiukštu nepradėkit tik čia dabar svaigti apie baklažanus. Jeigu musaka su baklažanais, tai, pasak vietinių, čia jau graikiškas patiekalas, labai skirtingas nuo bulgariško.

1. Gaminti musaką aš pradedu nuo bulvių. Nuskutu, supjaustau mažais kubiukais ir pakepinu keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Tada šone turiu pasidėjusi didesnę kepimo formą ir patepusi trupučiuku aliejaus.

Tinklaraštininkės nuotr. /Bulgariškos musakos gaminimas
Tinklaraštininkės nuotr. /Bulgariškos musakos gaminimas

2. Kai bulvių kubeliai apkepa, suverčiu juos į tą pasiruoštą skardą ir tolygiai paskleidžiu. Tada toj pačioj keptuvėj pakepinu smulkiai pjaustytą svogūną, kol tampa auksinės spalvos. Sudedu faršą ir irgi kepinu bei lopetėle smulkinu, kad išeitų tokie smulkūs mėsos trupiniai. Faršą geriausia naudoti jautienos. Vakar, tiesą sakant, buvo 50:50 jautiena su kiauliena ir, žinokit, buvo kiek per riebu.

3. Kai faršas jau mažumėlę apkepęs, įdedu į keptuvę kartu pasitroškinti šiek tiek pomidorų. Pomidorai savo švelnia rūgštele labai labai pagerina šio patiekalo skonį. Visą šitą gėrį kepame, kol kiek nugaruoja drėgmės perteklius. Tada verčiame visa tai ant bulvių sluoksnio.

4. Bulgariškai musakai būtinai reikia nuostabaus vietinio prieskonio – čubricos. Nesu didelė botanikė, bet, man regis, čubrica yra balkaniška lietuviško čiobrelio pusseserė. Tai tos čubricos dažniausiai pabarstau ant apkeptų bulvyčių. Jeigu neturit, dėkit lietuviško čiobrelio. Jeigu ir to neturit, užteks druskos su pipirais, ką jau čia.

5. Galiausiai toje pačioje keptuvėje pasiruošiame bešamelio padažą. Imame dvi vienodas dalis sviesto ir miltų. Aš iš akies dedu, gal po kokius 50 g. Sviestą išlydom, jame kepame miltus, kol pasidaro auksinė akyta masė ir ima kvepėti sausainiais. Tada imame šluotelę ir nuolat maišydami, atskiedžiame šią masę kambario temperatūros pienu. Pieną aš irgi iš akies pilu, kokį gerą puslitrį. Tada maišome, kol išverda vienalytis padažiukas.

6. Padažą užpilame ant bulvyčių, faršo ir pomidorų masės ir šauname į gerai įkaitintą orkaitę. Kepame kokias 40 min., kol gražiai apskrunda. Prieš pabaigą galima ant viršaus uždėti sūrio. Vakar turėjom atliekamo geltono, tai uždėjom, bet dažnai kepam ir be jo.

Tinklaraštininkės nuotr. /Bulgariška musaka
Tinklaraštininkės nuotr. /Bulgariška musaka

Šitas paskutinis žingsnis buvo mano ir vyro ginčas. Pasak jo, kol padažas verda, bulves su faršu jau galima kepti orkaitėje. Galima, bet aš su juo nesutinku. Man labiau patinka, kai pirma viską tolygiai užpilu padažu, jis vienodai pasiskleidžia per visą būsimą patiekalą ir tik tada jau kepu, kad viskas orkaitėje sutvirtėtų.

Musaka nėra pats estetiškiausias patiekalas kulinarijos istorijoje. Ką tik ištrauktą iš orkaitės pjaustyti sunku, tad lėkštėje dažniausiai būna toks jovaliukas, bet skanumo tai skanu. Valgome užgerdami airanu – skiestu plakto jogurto gėrimu su žiupsneliu druskos.

Tinklaraštininkės nuotr. /Bulgariška musaka
Tinklaraštininkės nuotr. /Bulgariška musaka

Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų ir darbo įvairiuose restoranuose dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, studijavusi HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartais ras ir 15min Maistas skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos