Vilnius pristato skaniausias miesto istorijas: su ekspertais atkūrė istorinius receptus

Artėjančio 700-ojo sostinės gimtadienio proga agentūra „Go Vilnius“ pakvietė iš arčiau susipažinti su Vilniaus miesto gastronomijos istorija – gastrobare „Valdovų sodas“ vykusiame renginyje pristatė gastronomijos profesionalų pritaikytus rekonstruotus garsiausius Vilniaus miesto receptus. Tarp jų – kaplūnas pagal Radvilas, Jėzuitų bigosas, Nelsono zrazai, Tiškevičių koldūnai, Lietuviškas salcesonas ir kiti šiandien netradiciškai skambantys patiekalai.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / „Go Vilnius“ nuotr.

Senovinių receptų šią vasarą galės paragauti visi vilniečiai bei sostinės svečiai – gaminti šiuos patiekalus kviečiami visi Vilniaus restoranai.

Siekia atgaivinti istoriją

Renginio organizatoriai artėjančio 700-ojo Vilniaus gimtadienio proga gyventojams siekia papasakoti miesto istoriją per gastronomiją. Viena ryškiausių jos dalių – maisto kultūra, per kurią atsiskleidžia šimtmečius menantis sostinės veidas.

„Go Vilnius“ nuotr. /Renginio akimirka
„Go Vilnius“ nuotr. /Renginio akimirka

„Vilnius nuo senų laikų buvo miestas, jungiantis daug kultūrų, tokiu principu formavosi ir sostinės virtuvė. Artėjant Vilniaus jubiliejui ją pažinti ne tik įdomu, bet ir naudinga – per ją galime atrasti naujai senų skonių ir kurti šiuolaikines sostinės virtuvės tradicijas“, – sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Vilnietiškos virtuvės tradicijas šimtmečius formavo įvairios mieste vešėjusios religijos: judėjų košerio, musulmonų halalo reikalavimai ir ramadanas, krikščionių pasninkai. Vilnius buvo sostinė, todėl čia esantis valdovo dvaras tai pat įnešdavo savo specifikos į miestietišką maisto kultūrą.

„Go Vilnius“ nuotr. /Renginio akimirka
„Go Vilnius“ nuotr. /Renginio akimirka

Atkūrė senovinius receptus

Istoriškai susiklosčiusios metropolio gastronominės kultūros tyrinėjimui „Go Vilnius“ pakvietė gastronomijos istoriką Rimvydą Laužiką, kuris, kartu su kolegomis Antanu Astrausku ir Aleksandru Belyj atkūrė jau pamirštų ir girdėtų, bet jau retai sutinkamų vilnietiškų receptų istorijas ir pritaikė jas šiuolaikinei virtuvei.

„Senojo Vilniaus gastronominės kultūros pažinimas kiek primena restauratoriaus darbą, kuomet, nuėmus naujausius dažų sluoksnius, randami ankstyvesni, be galo įdomūs istoriniai sluoksniai. Taip, sluoksnelis po sluoksnelio, atrandamas bendras istorinis miesto veidas. Vilniaus receptų ir gastronominių istorijų rinkinio idėją sudėliojome maždaug prieš metus, tačiau informacijos surinkimas yra ypač ilgas darbas. Su komandos nariais gastronomijos istoriją tyrinėjame dešimt ir daugiau metų“, – sakė Vilniaus universiteto profesorius Rimvydas Laužikas.

„Go Vilnius“ nuotr. /Renginio akimirka
„Go Vilnius“ nuotr. /Renginio akimirka

Ekspertai atkūrė kelias dešimtis autentiškų patiekalų – atgaivino jų pavadinimus, istoriją ir originalų receptą, miesto vietas ir žmones, tiesiogiai susijusius su patiekalais. Tarp atkurtų receptų – kaplūnas pagal Radvilas, Jėzuitų bigosas, Nelsono zrazai, Tiškevičių koldūnai, Lietuviškas salcesonas ir kiti.

„Go Vilnius“ nuotr. /Tiškevičių koldūnai
„Go Vilnius“ nuotr. /Tiškevičių koldūnai

Receptus naudos ir restoranai

Šiuo metu daugiau nei 10 sostinės restoranų siūlo paragauti „Vilniaus istorijos“.

Siekiant projekto tęstinumo, organizatoriai pakvietė prisijungti restoranus ir adaptuoti autentiškus patiekalus šių dienų virtuvei bei kurti naujas jų interpretacijas. Šiuo metu daugiau nei 10 sostinės restoranų siūlo paragauti „Vilniaus istorijos“.

„Taip siekiame istoriją pritraukti prie žmonių, kad ji atgytų ne knygose ar paveikslėliuose, bet vilniečių lėkštėse ir vaizdinguose pasakojimuose“, – teigė oficialios Vilniaus miesto plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

„Go Vilnius“ nuotr. /Renginio akimirka
„Go Vilnius“ nuotr. /Renginio akimirka

Šis renginys – dalis Vilniaus 700-ojo gimtadienio projekto „Vilnius 700“, kuris truks iki pat jubiliejaus 2023-iaisias.

„Rengdami projektą norėjome, kad jubiliejus būtų tikra šventė miesto gyventojams – ne formalus minėjimas, bet juntamos, matomos ir girdimos veiklos mieste. Skaniausios miesto istorijos taip pat yra šios šventės dalis, kuria siekėme gyventojus interaktyviai supažindinti su išskirtine Vilniaus virtuve ir ją gaubiančiomis istorijomis“, – sakė I.Romanovskienė.

Daugiau informacijos apie projektą, istorinių patiekalų receptus bei patarimus, kur šių patiekalų galima paragauti Vilniuje, galima rasti svetainėje www.700vilnius.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis