Vis dėlto yra labai lengvas ir natūralus būdas, kaip kalorijų kiekį ryžiuose sumažinti daugiau nei perpus. Nepatikėsite, tačiau tam į ryžius reikės įdėti riebalų ir kiek palaukti, kol ryžiai atvės. Tiesa, riebalai turėtų būti ne bet kokie, o būtent kokosų aliejus.
Amerikoje vykusiame Nacionaliniame chemikų draugijos susitikime pristatytos mokslinės išvados, įrodančios, kad į verdamus ryžius įpylus kokosų aliejaus ir kurį laiką juos palaikius šaldytuve, šio produkto kaloringumas gali sumažėti net iki 60 proc., rašo time.com.
Taip pat skaitykite: Valomoji ryžių dieta
Ryžiuose yra suvirškinamo ir atsparaus krakmolo. Žmonės neturi atsparaus krakmolo virškinimo fermentų, tad jis netransformuojamas į cukrų ir nepatenka į kraują, kaip suvirškinamas krakmolas. Kuo maiste daugiau atsparaus krakmolo, tuo mažiau kalorijų iš tokio krakmolo kūnas pasisavins.
Šri Lankos Chemijos mokslų koledžo mokslininkai siekė išsiaiškinti, ar išeitų dalies ryžių suvirškinamo krakmolo paversti atspariu ir taip sumažinti jų kaloringumą. Išbandę 38 skirtingas ryžių rūšis ir mėgintuvėlyje simuliuodami virškinimą, jie sukūrė nekaloringiausią ryžių virimo receptą: į verdantį vandenį įpilkite arbatinį šaukštelį kokosų aliejaus, tada įpilkite pusę puodelio baltų ryžių be priedų ir virkite apie 40 minučių. Išvirtus laikykite šaldytuve 12 valandų.
Tyrimus atlikę mokslininkai tikina, kad taip išvirtuose ryžiuose yra bent 10 kartų daugiau atsparaus krakmolo nei paruoštuose įprastai, ir 50–60 proc. mažiau kalorijų.
Kaip tai veikia, paaiškino tyrimo stebėtojas Pushaparaja Thavarajah: „Karštuose ryžiuose gliukozės vienetai sudaro laisvą struktūrą, bet vėsdamos molekulės sudaro labai stiprius, atsparesnius virškinimui ryšius“.
Taip pat skaitykite: 15 įdomesnių patiekalų su ryžiais
Vis tik jei valgyti šaltus ryžius noru itin nedegate, nenusiminkite. Atsparaus krakmolo lygis, atliekant tyrimus, nepakito net ir pašildytuose ryžiuose, tad ši kalorijų sumažinimo gudrybė puikiausiai tinka ir likučiams.