Virtuvės abėcėlė: kam labiausiai tinka populiariausių rūšių bulvės?

Skaičiuojama, kad pasaulyje yra maždaug 85 rūšys ir 3000 veislių bulvių. Vien tik Lietuvoje į nacionalinį augalų veislių sąrašą įrašyta apie 70 veislių – bulvių augintojai tikrai nesnaudžia. Jos skiriasi ne tik spalva ir forma, bet ir struktūra. Vienos – krakmolingesnės, kietesnės, kitos – miltingesnės, išvirusios lengvai subyra į košę – visko apžvelgti tiesiog neįmanoma. Bendrais bruožais aptarkime keletą populiariausių rūšių.
Bulvės puode
Bulvės puode / Vida Press nuotr.

Baltosios bulvės

Baltosios bulvės – mėgstamiausios pasaulyje. Žinoma daugybė jų veislių, tačiau viena populiariausių Lietuvoje – „Vineta“. Šios bulvės vadinamos universaliomis, nes tinka kone visiems patiekalams gaminti. Išvirusios jos išlaiko formą, bet pajudinus gana lengvai subyra, todėl geros košei trinti, sriubai patirštinti. Taip pat yra gana krakmolingos, o tai svarbu gaminant cepelinus, kepant bulvinius blynus ar kugelį.

Geltonosios bulvės

Geltonųjų bulvių odelė plona, todėl jas galima gaminti ir neluptas. Jas tinka gruzdinti, virti, kepti keptuvėje ar orkaitėje, gaminti salotas.

Vida Press nuotr./Virtos bulvės
Vida Press nuotr./Virtos bulvės

Raudonosios bulvės

Iš raudonųjų lietuviai pirmenybę teikia „Laurai“. Po lygia raudona odele slypi geltonas saldoko skonio minkštimas, kuris išlieka gana tvirtas. Todėl raudonodės idealiai tinka skrudinti, kepti, salotoms ar troškiniams, taip pat sriuboms ir, be abejo, cepelinams formuoti.

Mėlynosios bulvės

Šių gražių bulvių pamažu randasi ne tik didžiųjų prekybos centrų lentynose, bet ir vietinių augintojų laukuose. Nedidelės bulvės tamsiai mėlyna odele – nekasdienė daržovė. Mėlynosios bulvės krakmolingos, todėl tinka ten, kur reikia išlaikyti formą: traškučiams gaminti, kepti, salotoms. Jomis galima paspalvinti ir paprastą bulvių košę. Verdant ar kepant šios bulvės greitai sukrinta, todėl patariama jas gaminti su odele.

Vida Press nuotr./Įvairių rūšių bulvės
Vida Press nuotr./Įvairių rūšių bulvės

Saldžiosios bulvės (batatai)

Saldžiosios bulvės itin populiarios gimtojoje Amerikoje. Pas mus jos dažniau perkamos patiekalams paįvairinti, kai norisi egzotiškesnio skonio. Šias saldaus skonio bulves tinka valgyti kaip garnyrą, trinti, kepti orkaitėje, įdaryti mėsa ar daržovėmis. Reikia atkreipti dėmesį, kad batatai turi daug naudingųjų medžiagų, bet yra ir kur kas kaloringesnės nei paprastos.

Topinambai (žieminės bulvės, Jeruzalės artišokai)

Augdami topinambai labiau panašūs į saulėgrąžas nei bulves; saulėgrąžas primena ir gumbų skonis. Skirtingai nei paprastas, žiemines bulves drąsiai galima valgyti ir žalias, pavyzdžiui, maišyti į salotas. Jas tinka troškinti, gaminti trintas sriubas ar košę.

Jūsų dėmesiui – įvairių populiarių patiekalų su bulvėmis dešimtukas:

Bulviniai sklindžiai su lašiša
Receptas: Bulviniai sklindžiai su lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 57
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (3 - 4 - vidutinio dydžio)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (trynių)
Sūris: 1.00 valg. š. (tarkuoto kietojo sūrio)
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (1 - sklindžiams ir 0,5 smulkintos - sūrio masei)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Kreminė varškė: 180.00 arbat. š. (tepamo sūrelio - sūrio masei)
Krapai: 1.00 valg. š. (smulkintų - sūrio masei)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 arbat. š. - sulčių - sūrio masei)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (sūrio masei)
Lašiša: 15.00 vnt. (sūdytos 15 - 18 plonai pjaustytų juostelių)
Smidrai: 4.00 vnt. (konservuoti ūgliai)
Kaip gaminti
  1. Bulves sutarkuokite plonais šiaudeliais, palikite 10 minučių, nuspauskite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Sudėkite likusius produktus, išmaišykite. Įkaitintame aliejuje iškepkite nedidelius blynelius. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  3. Sūrio masei sumaišykite visus produktus.
  4. Patogiausia sūrio masę spausti ant blynelių pro tūtelę, taip pat ją galima dėti ir šaukštu.
  5. Ant viršaus iš lašišų susukite gėlytes.
  6. Puoškite smidrais, pabarstykite krapais.
Suskleisti
Bulvių košės kotletukai
Receptas: Bulvių košės kotletukai
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 174
Receptas
Ingredientai
Bulvių košė: 375.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto fermentinio)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (arba miltų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšelis - kotletams ir patiekimui)
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis - kotletams ir patiekimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Aliejus: 20.00 ml (kepimui)
Grietinė: 50.00 g (patiekimui)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių košę, kiaušinį, tarkuotą fermentinį sūrį, džiūvėsėlius (arba miltus), smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, kapotus krapus, druską ir pipirus.
  2. Jei matote, kad masė per tiršta, įmuškite dar vieną kiaušinį arba įdėkite šaukštą grietinės. Jei matote, kad masė per skysta, įberkite daugiau džiūvėsėlių arba miltų.
  3. Paruoštą masę padalinkite į maždaug 12–15 lygių dalių. Iš kiekvienos jų drėgnais delnais suformuokite kamuoliuką ir suplokite juos į plokščius taisyklingus kotletukus.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepkite suformuotus kotletukus iš abiejų pusių po porą minučių, kol gražiai apskrus.
  5. Iškepusius perkelkite ant popierinių rankšluosčių ir nusausinkite aliejų.
  6. Iškepusius bulvių košės kotletukus patiekite šiltus, su grietine ir smulkintais krapais ar svogūnų laiškais.
Suskleisti
Bulvių salotos
Receptas: Bulvių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 58
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kalendros: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Krapai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pomidorai: 5.00 vnt. (5-6 vyšninių)
Anakardžių riešutai: 1.00 st. (0,5 - užpilui)
Garstyčios: 2.00 valg. š. (užpilui)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių - užpilui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Citrinos: 2.00 vnt. (1/4 stiklinės sulčių - užpilui)
Vanduo: 1.00 st. (1/4 - užpilui)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, nuplaukite, išvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite per pusę arba į keturias dalis. Dėkite į dubenį, pridėkite sukapotų krapų, kalendros bei per pusę perpjautų vyšninių pomidorų. Gerai viską išmaišykite.
  2. Užpilui: kruopščiai išmaišykite anakardžių riešutus, garstyčias, aitriąją papriką, susmulkintus česnakus, citrinų sultis ir vandenį. Pilkite užpilą į salotas bei kruopščiai išmaišykite.
Suskleisti
Bulvių ir žuvies apkepas
Receptas: Lašišų ir bulvių apkepas su krapais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.50 kg (virtų, atvėsintų)
Lašiša: 700.00 g (filė)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Pienas: 250.00 ml
Grietinėlė: 250.00 ml (neriebios)
Sviestas: 200.00 g
Krapai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Virtas bulves supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Panašaus storio gabaliukais supjaustykite ir lašišą.

2. Į nedidelę, tačiau geriau gilesnę skardą pakaitomis klokite bulvių ir lašišos sluoksnius (apatinis ir viršutinis sluoksniai turėtų būti bulvių), kiekvieną sluoksnį pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų.

3. Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, pieną ir grietinėlę ir supilkite šį mišinį ant bulvių-lašišos sluoksniuočio.

4. Kepkite apkepą iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 45–60 min, kol viršus bus gražiai geltonas.

5. Baigiant kepti apkepui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pridėkite kuo daugiau smulkiai kapotų krapų. Šiuo padažu užpilkite į lėkštes išdėliotą apkepą.

Suskleisti
Trinta bulvių sriuba su cukinijomis
Receptas: Trinta bulvių sriuba su cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 32
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Bulvės: 4.00 vnt.
Sultinys: 1.00 l
Grietinėlė: 100.00 ml
Krapai: 1.00 sauja (šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Puode užverdame sultinį ir sudedame mažais kubeliais supjaustytas bulves ir cukiniją.

2. Verdame, kol daržovės suminkštėja.

3. Nukeliame puodą nuo ugnies ir sutriname elektriniu trintuvu iki norimo tirštumo.

4. Puodą statome atgal ant viryklės, supilame grietinėlę, smulkintus krapus ir, jei trūksta, beriame druskos.

5. Paverdame dar minutę ir išjungiame viryklę. Skanaus!

Suskleisti
Kiaulienos troškinys su bulvėmis
Receptas: Kiaulienos troškinys su bulvėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 68
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g
Prieskoniai: ( įvairūs pagal skonį, nebijokite eksperimentuoti) 3.00 žiupsnelis
Vynas: 400.00 ml (raudono sauso)
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml
Bulvės: 10.00 vnt.
Sojos: 2.00 vnt. (2 valg. š.)
Kaip gaminti
  1. Mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais, pabarstykite prieskoniais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir užpilkite vynu (kad mėsą dubenėlyje vos vos apsemtų).
  2. Mėsą padėkite į šaldytuvą ir bent porą valandų marinuokite (jei norite galite palikti per naktį).
  3. Mėsą apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, į ją įpilkite dar šiek tiek vyno ir palaukite kol išgaruos alkoholis, tada sudėkite stambiais kubeliais supjaustytas bulves, įpilkite pora šaukštų  sojos, šlakelį vandens ir viską troškinkite ant mažos ugnies kol bulvės suminštės.

Pagaminsite per 1 valandą, neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/

Suskleisti
Normandiška tarta
Receptas: Normandiška tarta su kamambero sūriu ir bulvėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 17
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Grietinė: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kamambero sūris: 400.00 g
Kaip gaminti

1. Apvalią tartos formą išklokite sluoksniuota tešla, pabadykite dugną šakute.

2. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

3. Svogūnus supjaustykite plonomis juostelėmis.

4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C.

5. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir kepkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite į paruoštos tartos tešlos dugną. Ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius.

6. Kiaušinius išplakite šakute, įmaišykite grietinę, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Užpilkite ant bulvių.

7. Sūrį supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant viršaus.

8. Kepkite įkaitusioje orkaitėje 35 min. Ištraukus iš orkaitės leiskite pastovėti 10 min. ir mėgaukitės su žaliomis salotomis. Ši tarta bus gardi ir visai atvėsusi.

Jei negalite be mėsos, į šią tartą įkomponuokite gerą saują smulkiai pjaustytų lašinukų, labai tiks parūkyti. Berkite juos ant svogūnų, tada sudėliokite bulvių griežinėlius ant viršaus.

Suskleisti
Saldžiųjų bulvių lazdelės
Receptas: Saldžiųjų bulvių lazdelės
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 106
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio saldžiosios bulvės (batatai))
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (rūkytų saldžiųjų paprikų miltelių (gali būti ir nerūkytų))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Saldžiąsias bulves nulupkite, nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambesniais šiaudeliais.
  2. Apibarstykite bulves išvardintais prieskoniais, smulkintais česnakais, pasūdykite, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite.
  3. Dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje, apie 20–25 min. (laikas priklausys nuo to, kaip stambiai supjaustytos bulvės).
  4. Keptų saldžiųjų bulvių šiaudeliai skanu su česnakiniu varškės, majonezo ar jogurto padažu, su šviežių daržovių salotomis. Tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų.
Suskleisti
Bulviniai keksiukai
Receptas: Bulviniai keksiukai
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 14
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 600.00 g (tarkuotos žalios)
Parmezano sūris: 1.00 st. (1/2 tarkuoto)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, keksiukų formeles ištepkite aliejumi.
  2. Dubenyje sumaišykite 600 g žalių tarkuotų bulvių, svogūnų laiškus ir pusę stiklinės tarkuoto parmezano.
  3. Įberkite šiek tiek druskos, pipirų, apšlakstykite aliejumi ir kruopščiai viską išmaišykite.
  4. Dėkite masę į formeles, šiek tiek paspausdami šaukštu.
  5. Kepkite 60–70 minučių, kol kraštai gražiai apskrus.

 

Suskleisti
Vokiškos bulvių salotos
Receptas: Vokiškos bulvių salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 131
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (virtos, didelės)
Šoninė: 4.00 riekės
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos petražolės arba krapai)
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti agurkėliai)
Actas: 40.00 ml
Vanduo: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūsti)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Virtas bulves  ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, šoninę paskrudinkite ant nedidelės ugnies.
  2. Actą, aliejų, vandenį, druską, cukrų ir grūstus pipirus sumaišykite ir gautu padažu apliekite salotas. Papuoškite petražolėmis arba krapais.
  3. Vietoj šio padažo galite rinktis ir įprastą majonezą, o kai kurie į vokiškas bulvių salotas įtarkuoja obuolį, o šoninę keičia, tarkime, virta dešra, saliamiu.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų