Migdolai
Malonaus kvapo ir skonio riešutai gali būti malami į miltus, išmirkyti – virsti pienu vadinamu gėrimu ar tiesiog būti skaniu užkandžiu. Jų dedama į salotas, gaminant makaronus, javainius, kruopų patiekalus, trinant pesto padažus. Konditerijoje migdolai labiausiai žinomi kaip gardžiųjų marcipanų pagrindas.
Graikiniai riešutai
Skanūs, šiek tiek kartumo turintys riešutai yra be galo universalūs. Jie tinka su šokoladiniais desertais, kaip ledų pagardas, su pyragais, lipniais skanėstais su sirupu, taip pat ir su salotomis, pagrindiniais patiekalais ar netgi sriubomis. Iš riešutų spaudžiamas aliejus, gaminamas sviestas, jų dedama į pesto padažus. Kai kuriose šalyse šie riešutai marinuojami ar sūdomi.
Lazdyno riešutai
Skanėstas, kuris natūraliai auga ir Lietuvoje, vienodai skanus vos sunokęs ir džiovintas. Salsvi riešutai su šiek tiek kartoka odele kulinarijoje paprastai poruojami su šokoladu, kava, karamele. Trintų riešutų dažnai dedama į pyragus, o jų miltų maišoma į morengus.
Žemės riešutai
Kaip sufleruoja pavadinimas, šių riešutų, kaip bulvių, reikia ieškoti žemėje, nes jie auga ant žirnį primenančio augalo šaknų. Iš kepintų ir maltų žemės riešutų gimsta populiarusis sviestas. Kepinti ar žali šie riešutai naudojami Azijos šalių patiekaluose ir, be abejo, konditerijos gaminiuose.
Karijų riešutai
Amerikoje augantys riešutai išsiskiria kreminiu, sviestą primenančiu skoniu. Graikinius išvaizda primenantys riešutai yra populiari saldainių, pyragų sudedamoji dalis, o atsidūrę šalia aitriųjų pipirų ir kitų prieskonių gali praturtinti pagrindinių patiekalų skonį.
Kedro riešutai (kedrinės pinijos)
Šie nedideli riešutai – iš kankorėžių išgliaudomos spygliuočio medžio sėklos, paprastai parduodamos be kevalų. Iš malonaus skonio, pušimi kvepiančių riešutukų malami miltai, spaudžiamas vertingas aliejus, jais tinka paskaninti špinatų, gražgarstės salotas, keptų daržovių patiekalus. Kedrų riešutai dažnai naudojami gaminant pesto padažus.
Pistacijos
Skaisčiai žalios spalvos geldelėje pasislėpusius riešutus subrandina nedidelis pistacijos medis, augantis Centrinėje Azijoje ir Vidurio Rytuose. Šie riešutai be galo skanūs ir vieni kaip užkandis, ir kaip priedas kituose patiekaluose. Jie yra populiarūs kaip saldumynų, pavyzdžiui, baklavos ar nugos, ingredientas. Perkant pistacijas svarbu atkreipti dėmesį į jų kevalus – subrendusių riešutų geldelės turi būti prasivėrusios.
Anakardžio riešutai
Šie inksto formos riešutai – anakardžio medžio brandinamų vaisių dalis. Tirštos krakmolingos struktūros riešutai yra mažiau riebūs nei kiti. Jie itin populiarūs gaminant azijietiškus mėsos patiekalus.
Siūlome jums 10 skirtingų patiekalų, kuriems reikalingi įvairūs riešutai, receptų. Išbandykite!
- Baklažanus supjaustykite pailgomis riekelėmis, šiek tiek pabarstykite druska ir palikite ~15 min. pastovėti (tam, kad iš jų pasišalintų kartumas).
- Vėliau baklažanus nusausinkite ir apkepinkite keptuvėje rantytu dugnu („grill“), kol šiek tiek suminkštės.
- Paruošiamas įdaras: alyvuoges, česnakus ir kaparėlius susmulkinkite. Į rikotą įmaišykite kapotų riešutų, alyvuoges, kaparėlius.
- Įdaras pagardinamas žiupsniu druskos, pipirų, muskato ir ~ pusės citrinos žievele. Ant baklažano griežinėlio dėkite įdaro ir jį susukite į suktinuką.
- Suktinukus pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ~ 5 min.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Avinžirnius galima naudoti ir nevirtus, o gerai pamirkytus. Daiginti avinžirniai yra minkšti lyg virti, o jų skonis daug turtingesnis.
- Supjaustykite arba sutarkuokite morkas, susmulkinkite datules, petražoles.
- Pakepinkite ir susmulkinkite riešutus.
- Paruoškite padažą sumaišydami visus ingredientus.
- Viską sumaišykite su avinžirniais, prieskoniais ir užpilkite padažu.
- Šiek tiek pakaitinkite keptuvę.
- Suplakite pirmuosius 6 ingredientus vidutinio dydžio dubenyje. Palaipsniui įmaišykite abiejų rūšių pieno. Mišinį supilkite į negilų kepimo indą. Sudėkite duoną į indą ir kiekvieną pusę palikite mirkti po 3 minutes.
- Keptuvę padenkite purškiamu kepimo aliejumi. Kiekvienai riekutei pagal jos formą ant keptuvės formuokite pjaustytų migdolų sluoksnį (vienam sluoksniui naudokite 2 valgomuosius šaukštus pjaustytų migdolų riešutų).
- Sluoksnis turi būti tirštas. Vieną riekutės pusę įspauskite į migdolus ir kepkite 4 minutes arba iki apskrus. Apverskite riekutes ir kepkite dar 3–4 minutes arba iki apskrus. Patiekite nedelsdami.
Berkite migdolus į kepimo popieriumi išklotą skardą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir pakepinkite apie 10 min., porąsyk pamaišydami. Išimkite skardą iš orkaitės, pilkite migdolus į dubenį ir liekite ant jų medų, o tada labai gerai išmaišykite, kad šis tolygiai riešutus padengtų. Tada suberkite druską ir grąžinkite riešutus į skardą bei kepkite dar 4-5 min.
- Orkaitę įkaitinkite iki 175 C. Šiltą kambario temperatūros sviestą arba išvalytą lydytą sviestą „ghee" mediniu šaukštu arba elektriniu plaktuvu kartu su cukraus pudra ir pasirinkta vanilės forma sukite iki vienalytės kremo konsistencijos kol sviestas pabals.
- Į kitą dubenį prasijokite miltus ir kepimo miltelius, suberkite druską ir išmaišykite. Po truputį maišant į miltus įsukite pieną ir riebalų bei cukraus kremą. Tešlą gerai išmaišykite ir sukrėskite į formą. Suberkite ant viršaus rabarbarus ir tolygiai paskirstykite.
- Griliažui miltus, cukraus pudrą ir riebalus sudėkite į indą ir trinkite tarp pirštų, kol masė pasidarys panaši į duonos trupinių krūvelę. Suberkite rudąjį cukrų, kapotus migdolus ir lengvai pirštų galiukais permaišykite.
- Griliažo ruošinį pabarstykite tolygiai ant rabarbarų. Pašaukite pyragą į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50-60 minučių. Iškepusį pyragą 20 minučių aušinkite atvertoje orkaitėje. Atsargiai išimkite iš formos ir valgykite ne greičiau kaip po 2-3 valandų. Supjaustykite ir patiekite lėkštutėse kaip tortą
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
- Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
- Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
- Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
- Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
- Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
- Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
- Keksiukus kepkite ~25 minutes.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų. Supilkite miltų mišinį į smulkintuvą, sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir smulkinkite, kol masė taps panaši į avižų dribsnius. Tuomet po šaukštą pilkite plaktą kiaušinį, kaskart po to paleisdami smulkintuvą, kol visas kiaušinis bus įmaišytas.
- Tešlą išimkite iš smulkintuvo, suformuokite iš jos rutulį, dėkite į maišelį ir šaldykite 2 val.
- Atšalusią tešlą iškočiokite, kepimo inde suformuokite pyrago pagrindą. Tešlą subadykite šakute, dar 30 min. šaldykite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C temperatūros. Pagrindą kepkite apie 15 minučių.
- Grietinėlę, abiejų rūšių cukrų, medų sudėkite į puodą aukštomis sienelėmis ir virkite karamelę (nuo užvirimo – apie 6–10 min). Paruošta karamelė turi būti švelniai rusvos spalvos, skysta. Įmaišykite į ją riešutus. Pilkite paruoštą įdarą į tešlos krepšelį ir kepkite pyragą dar 25 minutes.
Receptą atsiuntė Rūta K.
- Į virtuvinį kombainą sumeskite pasmulkintą šaltą sviestą, kiaušinį, užberkite cukraus miltelius, druską ir miltus.
- Paruoškite birią tešlos trupinių masę ir padėkite į šaldytuvą.
- Obuolius nuplaukite, supjaustykite mažais gabaliukais ir padalinkite į 4 dubenėlius. Užpilkite po 2 šaukštus uogienės, ant viršaus – trupinius iš šaldytuvo bei po šaukštą riešutų.
- Kepkite 180 °C orkaitėje apie 20 min. Baltymą išplakite su cukrumi iki standžių putų. Iš orkaitės ištraukite apkeptus desertus.
- Orkaitės karštį sumažinkite iki 140-150 °C. Šaukštu padalinkite ant jų išplaktus baltymus.
- Pašaukite atgal į orkaitę dar 6-8 min. Ant iškeptų desertų užberkite likusius maltus riešutus.
Receptas DANSUKKER
- Išimkite iš šaldymo kameros ir išpakuokite šaldytos tešlos lakštelius, tegul pakloti vienu sluoksniu ant miltais vos pabarstytos lentos ar stalviršio jie pabūna kambario temperatūroje apie 20 min – kol tešla nebebus ledinė ir įgaus paslankumo.
- Tuo metu į elektrinį smulkintuvą supilkite riešutus, razinas, prieskonius ir sumalkite iki rupių trupinių – užtruksite 2–3 min. Perpilkite trupinius į dubenį, o tada supilkite išlydytą sviestą bei cukrų. Kruopščiai viską išmaišykite, kad gautumėte tirštą masę, kurioje tolygiai pasiskirstę visi ingredientai.
- Atšilusią tešlą patepkite plaktu kiaušiniu, o tada ant kiekvieno lakštelio dėkite ir švelniai tolygiu sluoksniu paskirstykite riešutų-razinų įdarą. Atsargiai suvyniokite tešlą į ritinėlius (vynioti pradėkite nuo siauresniojo lakšto krašto – gausite trumpą storą ritinėlį). Dėkite juos į šaldytuvą bent 30 min. (galima ir 1–2 val.). Praėjus šiam laikui, išimkite ritinėlius ir aštriu peiliu supjaustykite juos maždaug 7–8 mm storio riekelėmis.
- Dėkite šias riekeles į kepimo popieriumi išklotą skardą palikdami gana nemažus tarpus. Kepkite sausainius iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje nuo 7 iki 10 min, kol sausainiai taps auksiškai rusvos spalvos. Atidžiai stebėkite, nes neprižiūrimi jie gali apdegti.
- Išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Puikus gardėsis su kava, arbata ar pienu, gardžiausi valgomi tą pačią ar kitą dieną, ilgiau nelaikykite.
- Prikaistuvyje išlydykite sviestą ir grietinėlę. Berkite cukrų ir pilkite sirupą. Mišinį užvirkite.
- Suberkite smulkintą šokoladą ir druską.
- Mišinį užvirkite, retkarčiais pamaišydami, kol temperatūra pasieks 125 °C. Temperatūrą lengviausia pamatuoti virtuviniu termometru. Jei neturite termometro, temperatūrą įvertinkite truputį mišinio įlašinę į stiklinę šalto vandens. Jei susiformuoja apvalus vidutinio minkštumo rutuliukas, mišinys paruoštas. Mišiniui pasiekti reikiamą temperatūrą prireiks 30–40 min.
- Maišydami suberkite lazdynų riešutus, tada mišinį supilkite į stačiakampę skardą (30 x 10 cm), išklotą kepimo popieriumi arba išteptą riebalais. Leiskite ataušti.
- Supjaustykite kvadratiniais gabaliukais ir patiekite.
Receptas „DANSUKKER“