Juodieji pipirai
Juodieji, baltieji ir žalieji pipirai yra to paties vijoklinio augalo (Piper nigrum) vaisiai.
Prieš pradedant kalbėti apie geriausiai pažįstamus juoduosius pipirus, reikia pasakyti, kad juodieji, baltieji ir žalieji pipirai yra to paties vijoklinio augalo (Piper nigrum) vaisiai. Skirtinga spalva ir skonis priklauso nuo sunokimo laipsnio ir apdorojimo būdo.
Juodieji pipirai gaunami iš subrendusių, nevisiškai prinokusių pipiro medžio vaisių. Grūdeliai apverdami ir paliekami džiūti, kol pajuosta ir susiraukšlėja.
Vidutiniškai aštriais, gana aromatingais juodaisiais pipirais aštrinami mėsos patiekalai, padažai, jais gardinama sriuba. Šviežiai maltais skaninami baigiami gaminti patiekalai.
Vida Press nuotr./Piper nigrum
Baltieji pipirai
Tai subrendusios, dalinai sunokusios uogos, be išorinės žievelės. Paprastai ji pašalinama uogas keletą dienų pamirkius vandenyje. Išorinio sluoksnio netekę grūdeliai išdžiovinti lieka balkšvos spalvos. Malonaus, gan intensyvaus aromato, bet subtilesnio skonio baltieji pipirai labai mėgstami kinų ir Tailando virtuvėje. Jais rekomenduojama gardinti salotas, grietininius padažus ar bulvių košę, kurioje juodieji pipirai atrodo kaip išsišokėliai.
Žalieji pipirai
Žalieji pipirai – nesubrendusios uogos, su nevisiškai susiformavusiu branduoliu. Maistui jų grūdeliai naudojami džiovinti, sūdyti ar marinuoti su actu. Šie pipirai – švelniausi iš visos jau minėtos trijulės. Gaivus žalumynų skonis paskanina patiekalus, bet neužgožia skonio. Žaliaisiais pipirais gardinami padažai, daržovių bei žuvies patiekalai.
Kvapieji pipirai
Kvapusis pipiras iš tiesų nėra pipiras. Tai tropinio medžio kvapiojo pimento vaisius. Ne veltui angliakalbiai šiuos pipirus vadina “allspice” (liet. visi prieskoniai) – juose galima aptikti juodojo pipiro, gvazdikėlių, muskato ir cinamono mišinį. Švelnesnio skonio kvapieji pipirai gana universalūs, naudojami ir pagrindiniuose, ir saldžiuose patiekaluose. Pavyzdžiui, jų įmaišoma į meduolių ar imbierinių sausainių tešlą. Jais tinka gardinti mėsą, žuvį, salotas, marinatus ar sriubas.
Vida Press nuotr.
Rausvieji pipirai
Rausvieji arba rožiniai, dar vadinami perujietiškais pipirais, yra nedidelių perujietiškų pirulių medžio vaisiai. Kvapnios, beveik tuščiavidurės uogos išoriškai šiek tiek primena džiovintas bruknes. Rausvieji švelnesni nei tradiciniai juodieji pipirai, yra rūgštesni su saldumo prieskoniu. Jie naudojami mėsos, žuvies, makaronų patiekalams, desertams paskaninti ir papuošti.
Sičuano pipirai
Šie rausvai oranžiniai grūdeliai taip pat nepriklauso pipirų šeimai. Tai – džiovintos iki aštuonių metrų užaugančio krūmo uogų luobelės. Citrusais dvelkiančios uogos nėra tokios aštrios, kaip juodųjų pipirų, tačiau jų suvalgius jaučiamas švelnus gomurio dilgčiojimas. Šiuo Kinijoje ir Japonijoje itin populiariu prieskoniu ypatingai tinka pagardinti vištieną, antieną, kiaulienos patiekalus ar troškinius.
O štai keli įdomūs receptai, kurie padės atrasti naujų pipirų naudojimo galimybių:
Ingredientai
Druska:
1.00 arbat. š. (rupi jūros)
„Kotányi“ itališkos žolelės: 2.00 arbat. š.
Aliejus:
6.00 arbat. š. (tyras alyvų)
Kaip gaminti
1. Supjaustykite lašišos filė 1 cm riekelėmis.
2. Jūros druską sumaišykite su rupiai maltais juodaisiais pipirais.
3. Marinuokite lašišą su citrinos sultimis, druskos ir pipirų mišiniu, žolelėmis ir alyvų aliejumi.
4. Po 10 min. lašišą išimkite, patiekite papuošę rožiniais pipirais ir salotų lapais.
Suskleisti
Ingredientai
Pipirai:
1.00 arbat. š. (raudonieji - grūsti)
Svogūnai:
20.00 g (2 valg. š. smulkintų)
Kaip gaminti
1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus svogūnus, česnakus ir pakepinkite, kol švelniai paruduos.
2. Tuomet sudėkite krevetes, grūstus pipirus, supilkite sojų padažą ir kepkite dar kelias minutes. Tiekite su kuskusu, pabarstykite kapotomis kalendromis.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Sūris:
50.00 g (saujelė mėgstamo tarkuoto)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį raudonųjų ir žaliųjų pipirų grūdelių)
Kaip gaminti
1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite plėves, gyslas ir sumalkite. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir kartu su smulkintu česnaku pakepinkite svieste.
2. Atvėsinusi masę dar kartą permalkite, sumaišykite su kepenėlėmis, sūriu, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, šviežiai maltais kelių rūšių pipirais, gerai išmaišykite, supilkite į stačiakampę skardą.
3. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 30 min.
Suskleisti
Ingredientai
Vynas:
400.00 ml (raudono)
Žvaigždanyžius: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
- Svogūnus nulupkite, nuplaukite, supjaustykite plonais žiedais. Viską, išskyrus uogienių cukrų, sudėkite į puodą.
- Užvirinkite, ant mažos ugnies kaitinkite 15 minučių. Jei reikia, įpilkite dar vandens.
- Supilkite cukrų ir virkite dar keletą minučių. Džemą sukrėskite į sterilius indus, sandariai uždarykite.
Šis džemas labai pagardina mėsos patiekalus.
|
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Aitrioji paprika:
0.50 arbat. š. (SANTA MARIA CHIPOTLE aitriųjų paprikų (pagal skonį) arba 1/2 šviežios aitriosios paprikos)
Imbieras:
0.50 arbat. š. (SANTA MARIA imbierų miltelių arba 70 g šviežių imbierų)
Pipirai:
30.00 vnt. (SANTA MARIA žaliųjų pipirų grūdelių)
Cukrus:
50.00 g (jei norite saldžiau, įberkite papildomai dar 50 g cukraus)
Kaip gaminti
- Nulupkite rabarbarus ir supjaustykite juos mažais kubeliais.
- Įberkite imbiero miltelių arba įdėkite mažais gabalėliais supjaustytų šviežių imbierų.
- Iš apelsino išspauskite visas sultis ir kartu su cukrumi, žaliaisiais pipirais ir aitriosiomis paprikomis sudėkite į puodą, pavirkite.
- Sudėkite rabarbarus ir troškinkite ant mažos ugnies apie 30–40 min.
„Santa Maria“ receptas.
Suskleisti
Ingredientai
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (SANTA MARIA TELLICHERRY pipirų (malūnėlyje))
Ciberžolė:
1.00 arbat. š. (SANTA MARIA maltų ciberžolių)
Kaip gaminti
- Greipfruto sultis supilkite į stiklinę.
- Įberkite ciberžolių ir šviežiai sumaltų pipirų. Įpilkite vandens (pilkite iki stiklinės viršaus).
- Jei gėrimas jums per daug rūgštus, galite jį pasaldinti agavų sirupu.
„Santa Maria“ receptas.
Suskleisti
Ingredientai
Mangas:
1.00 vnt. ((gerai sunokusio, nulupto ir supjaustyto nedideliais kubeliais))
Vanilė:
1.00 žiupsnelis ((1/2 vanilės ankšties sėklų ))
Pipirai:
0.50 arbat. š. ((„Tellicherry“ pipirai))
Šokoladas:
180.00 g ((baltasis šokoladas, susmulkintas gabalėliais))
Kaip gaminti
Dubenyje mango gabalėlius sumaišykite su vanile ir pipirais bei palikite kelioms valandoms, mažiausiai – 30 min.
Puode pašildykite grietinėlę iki pradedant jai burbuliuoti. Sudėkite šokoladą ir leiskite tirpti apie 1 min. Po to pamaišykite, kad masė taptų vientisa ir įdėkite į šaldytuvą atvėsti.
Sudėkite maskarponės sūrį į dubenį, plakite, kad jis taptų minkštesnis. Sudėkite balto šokolado kremą ir išmaišykite iki vientisos masės. Patiekite maskarponę su kremu viename dideliame arba keturiuose mažesniuose indeliuose su ant viršaus subertais mango vaisiaus gabalėliais.
Skanaus!
Recepto autorė – latvių tinklaraštininkė ir receptų knygos „Crazy About“ autorė Signe Meirane.
Suskleisti