„Išbandydami naujus skonius, žmonės neretai atranda tolimiausias užsienio šalis ir kultūras. Pavyzdžiui, kotletai iš daržovių yra populiarūs Indijoje, o iš bulvių ir žuvies – Šri Lankoje“, – pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Savo pavadinimą kotletai gavo dėl kaulo, kuris Prancūzijoje buvo neatskiriama šio patiekalo dalis. B.Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad net Kijevo kotletas pagal seniausius receptus gaminamas būtent iš vištienos filė gabalo su kauliuku. Valgant iš mėsos styrantis kauliukas prilaikomas ranka, kad kotletas neišslystų iš lėkštės.
Maisto gamybos ekspertė B.Baratinskaitė siūlo išbandyti tris neįprastų kotletų receptus, jie taps puikia alternatyva namų virtuvės klasikai.
Bulguro kruopų kotletai
Ingredientai:
- 0,5 stiklinės bulguro kruopų;
- panyro arba varškės sūrio;
- 1 morka;
- 1 bulvė;
- konservuotų kukurūzų;
- 1 svogūnas;
- 1 šaukštelis sojų padažo;
- 1 šaukštelis aitriųjų paprikų padažo;
- druskos;
- 2-3 šaukštai kvietinių miltų arba džiūvėsėlių;
- aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
1. Viena stikline vandens užpilkite pusę stiklinės bulguro kruopų. Puode užvirkite vandenį, įberkite šiek tiek druskos. Sumažinkite ugnį ir nuolat maišydami suberkite kruopas. Po poros minučių ugnį išjunkite ir 5 minutėms puodą uždenkite. Kruopos išbrinks.
2. Sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite visas daržoves ir suberkite į dubenį. Sudėkite virtas kruopas, tarkuotą sūrį, sojų ir aitriųjų paprikų padažus bei viską sumaišykite. Jei masė yra per skysta, įberkite šiek tiek džiūvėsėlių arba kvietinių miltų ir išmaišykite.
3. Imkite nedideles porcijas mišinio ir formuokite kotletus. Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus. Dėkite kotletus į keptuvę ir kepkite, kol jie iš abiejų pusių gražiai apskrus.
Baklažanų kotletai
Ingredientai:
- 1 kubeliais supjaustytas baklažanas;
- 2 supjaustytos bulvės;
- 1 smulkiai supjaustyta morka;
- 1 svogūnas;
- šparaginių pupelių;
- 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų mangų miltelių;
- kelios šviežių kalendros šakelių;
- keli mėtos lapeliai;
- imbiero;
- džiūvėsėlių;
- aliejaus;
- druskos;
- pomidorų padažo.
Gaminimas:
1. Giliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite baklažano gabalėlius, bulves, šparagines pupeles, morkas ir druską, gerai išmaišykite, uždenkite ir kepkite ant vidutinės ugnies maždaug 10 minučių, kol daržovės suminkštės. Retkarčiais pamaišykite. Apkepus perkelkite daržoves į lėkštę, leiskite šiek tiek atvėsti ir sutrinkite trintuvu.
2. Į paruoštą masę sudėkite mangų miltelius, kalendrą, mėtų lapelius, šiek tiek druskos bei gerai išmaišykite. Iš mišinio suformuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose, kad tolygiai pasidengtų iš visų pusių.
3. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir kepkite kotletus, kol jie iš abiejų pusių taps auksinės spalvos. Tinka valgyti su pomidorų padažu.
Grikių ir daržovių kotletai
Ingredientai:
- 120 g grikių;
- 4 šaukštai miltų (grikių arba kvietinių);
- 2 dideli kiaušiniai;
- alyvuogių aliejaus;
- 1 morka;
- 1 svogūnas;
- žiupsnelio druskos;
- maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Ant silpnos ugnies išvirkite grikius, o tada leiskite jiems atvėsti.
2. Kol grikiai vėsta, nedidelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną bei tarkuotą morką.
3. Atvėsusius grikius sumaišykite su keptomis daržovėmis, kiaušiniais ir miltais, įberkite žiupsnį druskos ir maltų juodųjų pipirų. Jei mėgstate, puikiai tinka ir Provanso žolelių mišinys. Kai masė tampa vientisa, laikas drėgnomis rankomis suformuoti kotletus. Jeigu masė yra per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų.
4. Grikių kotletus apkepkite įkaitusioje keptuvėje ant aliejaus iš abiejų pusių apie 5-7 minutes.
5. Šių grikių kotletų skonį puikiai papildys graikiškas jogurtas arba varškės padažas.