Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virtuvės šefas Gian Luca Demarco: laikas griauti mitus, kad dešrelės – būtinai nesveikas maistas

Skanu, greita ir sveika – atrodo, trys paprasti sinonimai, kurie patenkintų kasdieninius mūsų mitybos įpročius. Tačiau šiais laikais surasti produktą, kuris atitiktų visus šiuo kriterijus, nėra taip paprasta. Dėl šios priežasties mėsos perdirbimo įmonė „Nematekas“ pristato tik iš natūralių ingredientų gaminamą produktų liniją „Pro Natura“, kurios pažiba – virtos dešrelės.
Gian Luca Demarco
Gian Luca Demarco / R. Daskevičiaus nuotr.

Natrio nitritui – giežtas NE

„Nematekas“ direktorė Egidija Vaicekauskienė atskleidžia, kad iš visos „Pro Natura“ linijos, technologiškai sunkiausia buvo sukurti dešreles, kurios savo išvaizda ir skoniu išliktų analogiškos rinkoje esantiems produktams, tačiau būtų kur kas sveikesnės.

„Nitritas prailgina galiojimo laiką ir suteikia reikiamą spalvą. Mėsoje yra labai sudėtinga išsaugoti natūralią spalvą nenaudojant konservantų. Mėsa yra raudona tik tol, kol yra šviežia, tačiau ją termiškai apdorojant, ji keičia spalvą. Tai vyksta dėl mėsos baltymo oksidacijos. Todėl mums buvo sunkiausia išsaugoti dešrelių rausvumą. Gaminių spalvą pavyko išlaikyti naudojant vitaminą C, pasitelkiant inovatyvius technologinius sprendimus, o skoniui išgauti pasirinkti tik natūralūs prieskoniai.

Partnerio nuotr./„Pro Natura“
Partnerio nuotr./„Pro Natura“

„ProNatura“ buvo kuriama keletą metų, bendradarbiaujant užsienio technologais bei maisto mokslo specialistai.

„Pristatyti tikrai kokybišką liniją reikalauja daug laiko ir pastangų. Ieškojome būdų, kaip sukurti gaminius, kurie būtų ne tik skanūs, kokybiški, tačiau ir nekiltų jokių abejonių dėl jų natūralumo ir sveikumo“, – sako E. Vaicekauskienė.

„Pro Natura“ linija sudaro 5 gaminiai: virtos dešrelės, virta dešra, vištienos servelatas, vytintos dešros sleiseris ir karšto rūkymo vištienos krūtinėlė. Kaip pasakoja „Nematekas“ vadovė, šių produktų linijos gamybai naudojamos tik aukščiausio lygio žaliavos bei natūralūs prieskoniai.

„Pagaminti šiems produktams pasitelkėme aukščiausios kokybės mėsą, tik natūralius ingredientus ir gerąjį antioksidantą askorbo rūgštį, paprastai vadinamą vitaminu C, kuris yra išgaunamas iš citrinų“, – aiškina E. Vaicekauskienė.

Partnerio nuotr./E. Vaicekauskienė
Partnerio nuotr./E. Vaicekauskienė

Žmonės nori bent keliais žingsniais sveikatai palankesnio maisto

Kaip pasakoja „Nematekas“ direktorė, idėja, sukurti naują „Pro Natura“ liniją, kilo vadovaujantis bendrovės vertybėmis – inovatyvumu ir požiūriu į sveiką gyvenseną.

„Mūsų įmonėje labai svarbu inovacijos ir tobulėjimas, todėl visada siekiame sukurti kažką naujo, geresnio ir, svarbiausia, sveikesnio. Pradėjome su „Mažylių“ linija, vėliau sekė „Jokių pridėtinių E“ linija, o dabar pristatome ir „ProNatura“ – geriausia, kas šiuo metu yra rinkoje“, – teigia E. Vaicekauskienė.

Į „Pro Natura“ produktų linijos sudėtį nepatenka fosfatai, GMO ingredientai, konservantai ar nitritai. Būtent natrio nitritų atsisakymas, kuriant šį produktą, pasak pašnekovės, buvo svarbiausias uždavinys.

Partnerio nuotr./„Pro Natura“
Partnerio nuotr./„Pro Natura“

„Nitritai yra naudojami mėsos perdirbimo procesuose. Šie konservantai pagerina skonį bei spalvą bei prailgina vartojimo terminą. Tačiau Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) perdirbtus mėsos gaminius yra įtraukusi į galimai vėžį, cukrinį diabetą ar Alzheimerio ligą sukeliančių produktų sąrašą. Pagrindinis to argumentas – plačiai perdirbimo procesuose naudojamas nitritas.

Žinoma, nereikėtų gąsdinti žmonių, saikingas vartojimas riziką sumažina, bet, visgi, mūsų tikslas buvo, kad vartojant „Pro Natura“ gaminius net ir pasąmonėje neliktų jokios baimės. Šios linijos šūkis „Jokios paslapties“ – atspindi jos esmę: valgydamas šios linijos produktus, gali jaustis visiškai ramus dėl savo sveikatos“, – teigia „Nematekas“ vadovė.

Didelis dėmesys dešrelėms

Ne vienerius metus Lietuvoje gyvenantis ir čia šeimą sukūręs garsus virtuvės šefas Gian Luca Demarco jau spėjo priprasti prie lietuvių valgymo įpročių. Vyras sutinka, kad keičiasi visuomenės požiūris į mitybą, todėl kartais visų pamėgti, tačiau ne visada sveiki produktai – tiesiog „nurašomi“.

„Žmonės tikrai ieško sveikesnių produktų, o ir man pačiam, renkantis maistą, visada yra svarbiausia kokybė ir natūralumas. Ar tai būtų dešrelės, ar kitas produktas, prioritetai išlieka tie patys, todėl džiaugiuosi, kad atsirado ProNatura produktų linija, kuri yra ne tik skani, bet ir sveika“, – sako G. L. Demarco.

Daugeliui lietuvių dešrelės yra neatsiejama maisto raciono dalis, o ir pats Gian Luca sako, kad jo šeimoje šis produktas taip pat nėra retas svečias.

Partnerio nuotr./„Pro Natura“
Partnerio nuotr./„Pro Natura“

„Kartais žmonės galvoja, kad jei jau šefas, tai būtinai valgo ir gaminasi tik įmantriausius patiekalus. Tačiau mano darbas yra įtemptas, dažnai tenka skubėti, todėl kai nėra daug laiko gaminti sau, dešrelės tikrai gelbėja. „Nemateko“ dešrelės patinka ne tik man, bet ir mūsų mažiesiems, todėl žinodamas, kad jos yra pagamintos tik iš natūralių produktų, ramia sąžine galiu jas patiekti vaikams“, – sako virtuvės šefas.

Kaip pasakoja G. L. Demarco, dešrelių paruošimo būdų yra išties ne vienas, tereikia pasitelkti šiek tiek fantazijos.

„Italijoje dešrelės taip pat yra gana populiarus maistas, kurio gaminimas neapsistoja tik ties virimu karštame vandenyje. Pavyzdžiui, prapjovus dešreles per pusę, bet jų neatskiriant, ir į vidų pridėjus greitai besilydančio sūrio bei palaikius įkaitintoje orkaitėje, galime gauti labai skanų patiekalą. Kitas ne ką mažiau skanus patiekalas gali gautis dešreles išvoliojus sluoksniuotoje tešloje ir pakepus orkaitėje. Taip pat iš dešrelių galima prigalvoti įvairių užkandžių, pavyzdžiui: su alyvuogėmis, feta sūriu ir balzaminiu actu. Tad būdų, kaip greitai, tačiau skaniai iš dešrelių pagaminti visokių skanėstų, tikrai yra“, – sako šefas ir skatina lietuvius skaityti konkrečių dešrelių etiketes, o ne pasiduoti stereotipams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs