Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinoma šefė kulinarinių filmų pristatyme sukūrė valgomą lietuviško miško gamtovaizdį

Kai kovo 8-ąją vyksta tradicinė „Kino pavasario“ bilietų abonementų akcija, festivalis ir toliau stebina. Kovo 7-osios vakare susirinkusiems į kulinarinių filmų pristatymą svečiams buvo pateikta aukštosios maisto kultūros ir gurmaniško kino sintezė. Pirmąja vakaro dalimi pasirūpino šefė Inga Turminienė, svečiams patiekusi unikaliai atkurtą mūsų šalies peizažą. Tiksliau – valgomą miško paklotę, samanas ir net ežerus.
Festivalio „Kino pavasaris“ kulinarinių filmų pristatymas
Festivalio „Kino pavasaris“ kulinarinių filmų pristatymas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vakaro metu buvo parodytas vienas festivalio kulinarinių filmų – dokumentinis pasakojimas „Michelin“ žvaigždutės: virtuvės istorijos („Michelin Stars: Tales From the Kitchen“, rež. Rasmus Dinesen), siūlantis aštrų žvilgsnį į „Michelin“ žvaigždutes pelniusių šefų ir jų restoranų kasdienybę.

Didelis stalas dengtas miško reljefo atspaudu, o ant stalo paviršiaus – kulinarinėmis priemonėmis efektingai atkurtas miško gamtovaizdis. Netikėtumo efektas – tradiciškai žalia miško paklotė, atrodanti kaip desertas, tačiau tai – sūrūs vieno kąsnio užkandžiai, išmėtyti po „samanas“ su netikėtomis tekstūromis ir skoniais...

Taip gerai pažįstamą mūsų šalies peizažą – kulinarinį šedevrą sukūrė restorano IETI savininkė ir šefė I.Turminienė. Tai vienintelė lietuvė, patekusi į geriausių pasaulio šefių finalinį 16-tuką bei geriausiųjų 300-uką („The Best Chef’s Awards“). Inga stažavosi tokiuose restoranuose kaip tris „Michelin“ žvaigždes turinčiame „Geranium“ (Danija), dviem „Michelin“ žvaigždėmis įvertintame prancūziškos virtuvės restorane „The Greenhouse“, o dabar sėkmingai kuria savo restorane Kaune.

Roberto Daskevičiaus ir Tautvydas Stuko nuotr./Inga Turminienė ir Algirdas Ramaška
Roberto Daskevičiaus ir Tautvydas Stuko nuotr./Inga Turminienė ir Algirdas Ramaška

„Esame dėkingi Ingai, kad šįvakar lietuviškų ingredientų ir modernių technologijų bei savo talento dėka ji sugebėjo atkurti kuo tikriausią Anykščių šilelį ir padovanoti mums nepaprastą miško skonį. Šis naujovių ir atradimo jausmas būdingas ir šio vakaro filmo herojams.

Jau ir Lietuvoje pasigirsta kalbų apie galimybes ir siekius sulaukti „Michelin“ vertintojų mūsų šalyje, nors iki šiol jų vizitus gaubia paslaptis, o kriterijai, kuriais vadovaujantis ekspertai atrenka ir suteikia „Michelin“ žvaigždutes, nėra iki galo aiškūs. Vis dėlto kelis jų galima įvardyti: kūrybiškumas, inovatyvumas, investicijos į produkto gerinimą. O tai sutampa su mūsų kompanijos „Santa Maria“ keliamais tikslais ir požiūriu į darbą bei produkto kokybę“, – pristatymo vakare kalbėjo ilgametis festivalio kulinarinių filmų partnerio „Santa Maria“ atstovas Darius Dovidaitis.

Pasivaišinę neįprastais zefyrais iš daržovių, miško augalų lapais iš džiovintos uogienės ir valgomais spygliais, programos pristatymo svečiai išvydo dokumentinį filmą „Michelin“ žvaigždutės: virtuvės istorijos“. Auksiniame gastronomijos amžiuje šis filmas seka neįtikėtinų meniu ir kulinarijos šventyklų pasakas bei kapsto giliai po „Michelin“ gido istoriją, jo trūkumus ir neretai kritinę reikšmę šiuolaikinei maisto kultūrai. Tačiau režisierius pasistengė, kad pasakojimas apie tai taptų įdomus ne tik aistringiems gastronomams, bet ir kiekvienam naujų istorijų ištroškusiam žiūrovui.

VIDEO: „Michelin“ žvaigždutės: virtuvės istorijos“ filmo anonsas

Tarp šių metų kulinarinių filmų – dar viena dokumentinė juosta „Maisto dievaitės“ („The Godesses of Food“, rež. Vérane Frédiani), paliečianti ne tik maisto kultūros, bet ir lyčių nelygybės temą. Nuo trijų „Michelin“ žvaigždučių šefių iki moterų virėjų, someljė ir verslininkių iš viso pasaulio – žiūrovai susipažins su kūrybingomis, inovatyviomis moterimis, maisto deivėmis, kurios siekia pakeisti vyrų valdomo pasaulio taisykles per gastronomiją.

VIDEO: „Maisto dievaitės“ filmo anonsas

Paelja, tortilija, gaspačas, krevetės, pinčios, troškiniai ir daug vyno arba vandens. Aktoriai Steve’as Cooganas ir Robas Brydonas trečią kartą priima skaniai pavalgyti mėgstančio, „Kino pavasario“ žiūrovų puikiai pažįstamo režisieriaus Michaelio Winterbottomo iššūkį filme „Atostogos Ispanijoje“ („Trip to Spain“). Jie tikrina savo apetitą, sąmojingumą ir humoro jausmą skirtinguose Ispanijos restoranuose, kol jiems specialiai ruošiami tradiciniai ir unikalūs patiekalai, kuriuos ragaujant atsiranda progų pabendrauti įvairiausiomis temomis.

VIDEO: „Atostogos Ispanijoje“ filmo anonsas

2018 m. visus „Kino pavasario“ filmus rasite paspaudę čia, o apie festivalio abonementų akciją – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs