Virtuvės šefų patiekalai šventėms: silkė su saulėgrąžomis ir suvožtinis su žuvimi

Kūčių ir Kalėdų patiekalai mūsų šalyje turi gilias tradicijas, dalis jų aiškiai yra simboliniai. Tačiau mūsų laikais, kai valdo ne stoka, o gausa, ant stalo susijungia tai, kas sena, ir tai, kas nauja. Tad verta puoselėti tradicijas nebijant jų papildyti savais ritualais, skoniais ir spalvomis. 2 žinomi virtuvės šefai Honorata Lyndo ir Vytautas Samavičius dalijasi savo šventinių patiekalų idėjomis, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Suvožtinis su sūdytu džiovintu tryniu
Suvožtinis su sūdytu džiovintu tryniu / Asmeninio albumo nuotr.

Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis pagal Vytautą Samavičių

Ingredientai (4 asm.):

  • 200 g lukštentų saulėgrąžų;
  • 2 vidutinės morkos, nuplautos;
  • 50 g rapsų aliejaus;
  • 80 g majonezo;
  • 500 g silkės „Matjes“ filė;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • krapų, svogūnų laiškų ir petražolių (papuošimui).

Gaminimas:

1. Saulėgrąžas pakepinkite orkaitėje 200 °C temperatūroje apie 7–10 min. Tada ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

2. Morkas supjaustykite smulkiais kubeliais ir pakepinkite įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus, kol suminkštės, bet bus dar traškios. Pabarstykite druska ir pipirais.

3. Į atskirą indą sudėkite morkas, suberkite atvėsintas saulėgrąžas, dėkite majonezą ir viską išmaišykite, įberkite pipirų ir druskos pagal skonį.

4. Silkės filė susmulkinkite ir dėkite į indą, kuriame patieksite patiekalą. Ant viršaus sudėkite morkų ir saulėgrąžų salotas. Viską papuoškite žalumynais.

Pastaba: jei nenorite naudoti majonezo, morkas su saulėgrąžomis galite maišyti naudodami alyvuogių aliejų.

Asmeninio albumo nuotr. /Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis
Asmeninio albumo nuotr. /Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis

Suvožtinis su sūdytu džiovintu tryniu pagal Honoratą Lyndo

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 avokadas;
  • šlakelis žaliųjų citrinų (laimų) sulčių;
  • 3–4 ruginės duonos riekelės;
  • 200 g rūkyto paltuso arba ungurio;
  • 4 putpelių kiaušiniai;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • laiškinių česnakų, papuošimui;
  • žirnelių, papuošimui;
  • daigų, papuošimui;
  • sūdyto ir džiovinto trynio, papuošimui (receptą rasite žemiau).

Gaminimas:

1. Sutrinkite avokadą, pagardinkite druska, pipirais ir žaliųjų citrinų sultimis.

2. Paruoštą pagardą tepkite ant duonos. Dėkite paltuso arbo ungurio filė gabaliukus, putpelių kiaušinių puseles.

3. Papuoškite daigais, žirneliais, laiškiniais česnakais ir džiovintu sūdytu tryniu.

Asmeninio albumo nuotr. /Suvožtinis su sūdytu džiovintu tryniu
Asmeninio albumo nuotr. /Suvožtinis su sūdytu džiovintu tryniu

Sūdytas ir džiovintas trynys

Gaminimas:

1. Trynius sudėkite ant druskos, užbarstykite ja ir sūdykite apie 8 val.

2. Tada išimkite iš druskos ir džiovinkite apie 60 °C temperatūroje apie 3 val.

3. Laikykite sandariame indelyje iki 3 savaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų