Įvairiose knygose ir internete rasite galybę „ratatouille“ receptų – nuo paprasčiausių, verčiančių gūžtelėti pečiais „argi čia receptas?“ iki sudėtingų, kai kiekviena daržovė apkepama atskirai, vėliau viskas troškinama ar kepama, todėl atrodo be galo sudėtinga ir... gal net neverta darbo.
O iš tiesų nieko sudėtingo čia nėra – „ratatouille“ patogiausia kepti orkaitėje, labai plonais griežinėliais supjausčius ir suguldžius visas jam reikalingas daržoves į neaukštą kepimo indą. Tos daržovės – tai vėlyvos vasaros ir ankstyvo rudens žvaigždės – cukinijos, pomidorai, paprikos, baklažanai. Dar reikia skardinės konservuotų pomidorų, svogūno, česnako ir prieskonių. Na ir kas gi čia sudėtingo?
„Ratatouille“ man patinka ne tik savo elegantišku paprastumu, lengvumu, bet ir tuo, kiek daug yra galimybių, su kuo jį valgyti. Šiltą skanu ragauti tiesiog su šviežiu prancūzišku batonu ar čiabatos tipo duona, jei norisi stipriau, šis troškinys dera ir su makaronais, ir su ryžiais ar kuskusu. Žinoma, galima jį patiekti ir kaip garnyrą prie mėsos patiekalo.
Jis labai skanus ir kitą dieną, jau atšalęs, kai išilgai perpjaunu šviežią čiabatą, ant apatinės jos dalies kloju kelis šaukštus „ratatouille“, jei turiu, užbarstau ožkos sūrio, dengiu viršutine dalimi ir turiu puikų sumuštinį karštos dienos pietums. Išbandykite!
Ingredientai:
- 1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 1 maža žalioji cukinija;
- 1 maža geltonoji cukinija (jei neturite, apsieisite ir su viena žalia);
- 1 mažas baklažanas;
- 2–3 pomidorai (geriau mėsingesni, pvz., slyviniai);
- 2 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 skardinė savo sultyse konservuotų pomidorų (geriau nuluptų ir kapotų);
- 1 raudonoji paprika;
- 1 geltonoji paprika;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- šviežių ar džiovintų čiobrelių (galima keisti ar maišyti su raudonėliais).
Gaminimas:
1. Pirmiausia imkitės baklažano – reikės atsikratyti prigimtinio jo kartumo. Nuplaukite, skersai supjaustykite plonyčiais (4–5 mm storio) griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 15–20 min. Vėliau druską nuplaukite šaltu vandeniu – viskas, baklažanai paruošti naudoti.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
3. Cukinijas, pomidorus supjaustykite tokio pat storio riekelėmis, kaip ir baklažanus, nupjaukite paprikų viršų, išimkite sėklas ir supjaustykite žiedais.
4. Į apvalios (geriau – stiklo ar keramikos) kepimo formos dugną supilkite konservuotus pomidorus, berkite susmulkintus svogūnus, kapotą česnaką, pilkite 2 šaukštus aliejaus, berkite po gerą žiupsnį druskos ir pipirų. Štai ir paruoštas troškinio „paklotas“.
5. Dabar imkitės sluoksniuoti daržoves – klokite jas laikydamiesi to paties ritmo, pvz., riekelė cukinijos, baklažano, pomidoro, vėl cukinijos, tada paprikos ir vėl iš pradžių. Suklokite viską, ką supjaustėte.
6. Apšlakstykite gautą kompoziciją likusiu alyvuogių aliejumi, vėl berkite druskos, pipirų, čiobrelių (jei šviežių, tuomet tik pasmulkintų lapelių).
7. Pridenkite kepimo formos viršų kepimo popieriumi ar folija ir dėkite į orkaitę. Kepkite 50 min., tada nuimkite popierių ar foliją ir pakepkite dar 10–20 min., kol daržovės bus minkštutėlės.
Viskas, patiekalas paruoštas, galite valgyti – tik nenusideginkite gomurio ir neprarykite liežuvio!