Viskas apie baltyminius batonėlius: tai užkandis ar desertas? (+4 receptai)

Baltyminiai batonėliai dažnai dedami į mokyklą vaikams, sportuojantys juos suvalgo prieš ar po treniruotės. Kartais jų įsidedame į darbą užkandžiams, ypač jei žinome, kad nespėsime pavalgyti pietų arba vakarienė nusimato vėliau.
Edita Gavelienė / Baltyminiai batonėliai
Edita Gavelienė / Baltyminiai batonėliai / Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad pasirinkti užkandžiai turėtų būti maistingi ir sotūs, svarbu užkandžiauti sąmoningai ir saikingai, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.

Užkandžiai – vienas iš dienos valgymų

Dažnai užkandžių griebiamės, kai norisi ko nors saldaus, nuobodžiaujame ar tiesiog žiūrime televizorių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad viena pagrindinių sveikatai palankios mitybos taisyklių – tuo metu, kai valgoma, reikėtų neužsiimti pašaline veikla. Be to, turėtume ieškoti užkandžių, kuriuose yra mažai cukraus, riebalų ar druskos, kad jie ne tik neiškreiptų dienos kalorijų normos, bet ir praturtintų mūsų dienos racioną naudingomis maistinėmis medžiagomis.

„Kalbėdami apie užkandžius, visuomet turėtume juos traktuoti kaip vieną iš dienos valgymų, kuris yra mažesnis nei pusryčiai, pietūs ar vakarienė, tačiau dienoje taip pat turi savo laiką. Dažniausiai užkandžiavimo laiką galima įvardinti kaip priešpiečius, pavakarius arba naktipiečius. Jie neturėtų atsirasti po ranka ne laiku ir ne vietoje. Sveikatai palankūs užkandžiai yra daržovės, švieži ar džiovinti vaisiai, riešutai (jeigu jiems nėra alergijos). Šie produktai padeda jaustis sočiau ir suteikia organizmui reikalingos energijos, kurios ypač pradeda trūkti antroje dienos pusėje“, – teigia E.Gavelienė.

Shutterstock nuotr./Sporto klube
Sporto klube / Shutterstock nuotr.

Svarbu pasistiprinti prieš treniruotę ir po jos

Pasak gydytojos dietologės, užkandžių diapazonas darbe gali būti labai platus – pirmiausia jie turėtų būti maistingi ir turėti kuo daugiau naudingų medžiagų. Tai gali būti įvairios daržovės, vaisiai ar energinis batonėlis, jei žmogus po darbo planuoja sportuoti.

„Energiniai batonėliai yra sveikatai palankus užkandis, tačiau renkantis juos svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį – juose neturėtų būti pridėtinio cukraus ar kitų sveikatai nepalankių priedų. Geriausia sportuoti nesant peralkusiam, bet ir nepersivalgius. Aktyvios fizinės veiklos metu yra naudojama angliavandenių energija, sukaupta raumenyse, tad organizmui jos pritrūkus prasideda baltymų, kaip pagrindinio energijos kuro, naudojimas. Dėl šios priežasties mitybą reikėtų susidėlioti taip, kad organizmui nereikėtų imti energijos atsargų iš raumenyno“, – teigia pašnekovė.

Ji priduria, kad svarbu atsikratyti minties, jog papildomas fizinis krūvis pateisina daugiau maisto dienos metu. Geriau išsiugdyti įprotį rinktis sveiką maistą ir valgyti reguliariai.

Baltyminių batonėlių yra pačių įvairiausių. Kartais jų sudėtis nėra pati geriausia, todėl būtina skaityti ženklinimo informaciją. Pasirinkus tinkamą, galima retkarčiais juos naudoti užkandžiui. Paprastai tokie batonėliai turi pridėtinio cukraus, o jeigu jo nėra, tada gali būti saldiklių, kitų priedų, tad reiktų rinktis atsakingai“, primena gydytoja dietologė.

Shutterstock nuotr./Energetiniai ryžių batonėliai
Energetiniai ryžių batonėliai / Shutterstock nuotr.

Baltyminiai batonėliai – kiekvieno skoniui

„Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad šiuo metu parduotuvių lentynose baltyminių batonėlių įvairovė itin plati, tad kiekvienas ras norimą ir pagal skonį, ir pagal sudėtį.

„Baltyminiai batonėliai, pasižymintys didesniu baltymų kiekiu, naudingi ir sportuojantiems, ir aktyviai dirbantiems: jie pagardinti riešutais, džiovintais vaisiais, uogomis. O šokolado, kakavos, karamelės skonio batonėliai patiks ir sporto treniruotes lankantiems judriems vaikams. Jiems verta paieškoti baltyminių batonėlių su agavų sirupu, praturtintų riešutais, datulėmis, kokosų drožlėmis bei kakavos sviestu“, – vardija E.Krasauskienė.

Maistingų batonėlių pasigaminti galite ir namuose. Štai keleto jų receptai.

Sveikuoliški sėklų batonėliai
Receptas: Saulėgrąžų batonėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 2.00 st. (sausai orkaitėje pakepintų, sumaltų kavamale)
Avižiniai dribsniai: 1.00 st. (smulkių viso grūdo)
Datulės: 35.00 vnt. (be kauliukų, susmulkintų)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Serbentai: 1.00 sauja (džiovintų juodųjų)
Kaip gaminti

Visus ingredientus dėkite į dubenį, išmaišykite ir suminkykite. Iš gautos masės formuokite norimos formos desertus. Laikykite juos šaldytuve iki 7 dienų.

Suskleisti
Saldūs avižinių dribsnių batonėliai be glitimo
Receptas: Veganiški saldūs avižinių dribsnių batonėliai be glitimo
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 49
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 2.00 puodelis (1 puodelis ekologiškų viso grūdo; ir dar šiek tiek apibarstymui ir 1 puodelis greito paruošimo)
Kokosų aliejus: 100.00 g (ekologiško, kambario temperatūros)
Datulės: 30.00 vnt. (natūralių)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.

2. Viso grūdo avižinius dribsnius sumalkite kavamalėje ar elektriniame smulkintuve.

3. Datules taip pat susmulkinkite smulkintuvu iki vientisos masės – turite gauti datulių pastą.

4. Kokosų aliejų sumaišykite su 3 šaukštais datulių pastos, berkite maltus ir nemaltus avižinius dribsnius ir rankomis ar elektriniu maišytuvu gerai išmaišykite – masė turi būti gerai sukibusi.

5. Imkite kepimo formą (aš naudojau kvadratinę silikoninę), išklokite ją kepimo popieriumi (tam, kad lengviau būtų išimti) ir dėkite į ją masę gerai paspausdami.

6. Ant avižinių dribsnių sluoksnio dėkite likusią datulių pastą, paskirstykite, berkite saują avižinių dribsnių.

7. Kepkite orkaitėje apie 20 min.

8. Išimkite iš kepimo formos, atvėsinkite ant grotelių.

9. Atvėsintą kepinį palaikykite šaldytuve (galima ir per naktį), kad dar geriau sutvirtėtų ir skoniai „susigulėtų“. Pjaustykite norimo dydžio gabaliukais.

Suskleisti
Kokoso, riešutų sviesto ir šokolado batonėliai
Receptas: Kokoso, riešutų sviesto ir šokolado batonėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Kokosų drožlės: 1.00 st. (kokosų sluoksniui)
Klevų sirupas: 5.00 valg. š. (2 kokosų sluoksniui ir 3 riešutų sviesto sluoksniui)
Kokosų aliejus: 2.00 valg. š. (kokosų sluoksniui)
Riešutų sviestas: 3.00 valg. š. (žemės riešutų arba migdolų; riešutų sviesto sluoksniui:)
Druska: 1.00 žiupsnelis (nemažas, jūros; riešutų sviesto sluoksniui)
Juodasis šokoladas: 100.00 g (su 70% kakavos, rinkitės tokį, kurio sudėtyje nėra pieno miltelių, tokiu būdu turėsite veganinį skanumyną; glajui)
Kaip gaminti

1. Kokosų drožles sumalkite elektriniu blenderiu iki kreminės masės. Sumaišykite su klevų sirupu ir kokosų aliejumi. Masę paskirstykite nelabai storu sluoksniu ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Dėkite į šaldiklį penkiolikai minučių.

2. Riešutų sviestą sumaišykite su klevų sirupu ir druska. Tepkite ant kokosų sluoksnio ir dėkite į šaldiklį dar penkiolikai minučių.

3. Garų vonelėje ištirpdykite šokoladą, į jį įmerkite apatinę batonėlio dalį ir dėkite ant skardos su kepimo popieriumi. Viršų apliekite šokoladu. Kartokite su visais batonėliais ir palikite sustingti šaldytuve porai valandų.

 

Suskleisti
Avižinių dribsnių-braškių batonėliai
Receptas: Avižinių dribsnių-braškių batonėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 60.00 g
Cukrus: 110.00 g (80 g avižų sluoksniui ir 30 g braškių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Braškės: 200.00 g (braškių sluoksniui)
Krakmolas: 7.00 g (braškių sluoksniui)
Kaip gaminti

1. Įkaitiname orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.

2. Dubenyje sumaišome avižinius dribsnius, miltus, cinamoną, druską, kepimo miltelius, cukrų. Įmaišome aliejų.

3. Du trečdalius gautos masės sudedame į kepimo formą ir stipriai suspaudžiame.

4. Braškes supjaustome, dedame į dubenėlį, sumaišome su kukurūzų krakmolu ir cukrumi. Braškių mišinį tolygiai dedame ant masės formoje, o ant viršaus dedame likusią avižinių dribsnių masę. Stipriai suspaudžiame.

5. Dedame į orkaitę ir kepame 35 min.

6. Iškepus atvėsiname, o tada 2 val. palaikome šaldytuve.

7. Supjaustome ir ragaujame.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
LEA kviečia seną katilą keisti nauju šilumos siurbliu. Pasinaudojus skiriamomis dotacijomis galima sutaupyti net iki 90 proc. šilumos siurblio kainos
Reklama
6 Juodkalnijos perlai – kurį kurortą rinksitės jūs?
Reklama
Geras regėjimas be akinių ir kontaktinių lęšių – tik 699 Eur abiems akims, operaciją atliekant Vilniaus klinikoje „Naujas regėjimas“
Reklama
Gyvenimas ant upės kranto – Nemuno vingyje iškilo 38 sklypų kvartalas „Druskininkų slėnis“