Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vištienos krūtinėlės kepsnys „Parmigiana“ – toks sultingas, kad kepsite vėl

„Vištienos kepsnys „Parmigiana“ nėra tradicinės italų virtuvės produktas, jį, kaip ir daugelį kitų, pasauliui padovanojo italų imigrantai Amerikoje. Artimiausias šio kepsnio „giminaitis“ buvo gaminamas su baklažanais, nes mėsa to meto Italijoje nebuvo dažnas svečias ant stalo“, – rašo Vaida Bernatavičienė, „Karšto košė“ tinklaraščio kūrėja.
Vištienos krūtinėlės kepsnys „Parmigiana“
Vištienos krūtinėlės kepsnys „Parmigiana“ / Vaidos Bernatavičienės, „Karšta košė“ tinklaraščio kūrėjos nuotr.

Neįtikėtinai minkšta ir sultinga vištienos krūtinėlė, sodrus pomidorų padažas bei tąsus, apskrudęs sūris – tai juk viskas, ką mes mėgstame itališkuose patiekaluose tik vienoje lėkštėje. Efektingai atrodantis kepsnys „Parmigiana“ neabejotinai papuoš jūsų stalą, todėl tai yra puikus bei nebrangus pasirinkimas šventėms. Taip pat, tai yra saugus pasirinkimas, jeigu nesate tikri dėl valgytojų skonių ir ypač, jeigu laukiate kompanijos su vaikais.

Iš anksto noriu įspėti, kad nors patiekalas ir nesudėtingai pagaminamas, bet laiko pareikalaus. Taigi, šį kepsnį geriau rinkitės savaitgalio pietums ar vakarienei, kad po darbo dienos nereikėtų virtuvėje praleisti viso vakaro. Keletą dalykų galite pasiruošti iš anksto: padažą išvirkite prieš dieną ir atvėsinę laikykite sandariame indelyje šaldytuve; pasiruoškite bei pamarinuokite vištienos krūtinėlę ir uždengę laikykite šaldytuve, tačiau likus pusvalandžiui iki gaminimo išimkite iš šaldytuvo.

Labai dažnai vištiena „Parmigiana“ yra tiekiama su spagečiais. Kepsnys yra tikrai sotus bei ryškaus skonio, todėl mano nuomone, prie jo labiausiai tinka paprasti, virti ryžiai bei kalnas žalių salotų su aliejumi. Galite išbandyti abu variantus ir patys nuspręsti, kuris derinys jums labiau patinka.

Ko reikės:

  • 3 vištienos krūtinėlių (viengubų, kiekviena po 300-350 g);
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio;
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • apie 300-400 ml saulėgrąžų aliejaus kepimui.

Vištienai:

  • 3-4 šaukštų miltų,
  • 2 didelių kiaušinių,
  • 1 vidutinio dydžio česnako skiltelės perspaustos per česnako spaudyklę,
  • 0,5 arbatinio šaukštelio džiovintų itališkų žolelių mišinio,
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • 100 g. panko džiūvėsėlių,
  • 1 saujos smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio,
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Pomidorų padažui:

  • 400 g pomidorų tyrės „Passata“,
  • 2 didesnių smulkiai supjaustytų česnako skiltelių,
  • 1 vidutinio dydžio smulkiai supjaustyto svogūno,
  • 1 arbatinio šaukštelio smulkiai supjaustytų šviežių bazilikų stiebų,
  • 0,5 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio,
  • 0,5 arbatinio šaukštelio cukraus,
  • 120 ml vandens,
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus.

Kepsnio užbaigimui:

  • 3 pakuočių mocarelos sūrio (kiekviena po 210-220 g) supjaustyto griežinėliais,
  • 2 saujų smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio,
  • 1 nedidelės saujelės šviežių bazilikų lapų supjaustytų juostelėm ir papildomai patiekimui,
  • 3-4 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Kaip gaminti:

1. Vištienos krūtinėlę nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Labai aštriu peiliu ir pradėdami nuo storiausios dalies kiekvieną krūtinėlę padalinkite į dvi puses (iš viso gausite 6 gabalėlius).

2. Kiekvieną gabalėlį iš abiejų pusių įtrinkite druska, pipirais bei raudonėliu. Jeigu turite laiko, uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve marinuotis per naktį, jeigu ne – palikite marinuotis kambario temperatūroje, kol pasiruošite padažą.

3. Nedidelį puodą ar prikaistuvį įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Įpilkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, česnako skilteles bei baziliko stiebus ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 10-15 minučių. Svogūnas su česnaku turi suminkštėti ir pradėti karamelizuotis, t. y. įgauti švelniai auksinę spalvą, tik jokiu būdu neapskrusti.

4. Į puodą suberkite džiovintą raudonėlį ir kelias sekundes pakepinkite, kol pasklis aromatas. Supilkite pomidorų tyrę, vandenį (juo galite praskalauti indelį nuo tyrės) ir užvirkite.

Vaidos Bernatavičienės, „Karšta košė“ tinklaraščio kūrėjos nuotr./Vištienos krūtinėlės kepsnys „Parmigiana“
Vaidos Bernatavičienės, „Karšta košė“ tinklaraščio kūrėjos nuotr./Vištienos krūtinėlės kepsnys „Parmigiana“

5. Į užvirusį padažą suberkite cukrų, žiupsnelį druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Ugnį sumažinkite iki mažos, kas vos kunkuliuotų ir retkarčiais pamaišydami virkite apie 35-40 minučių, kol padažas sutirštės (turi būti daugiau mažiau kečupo konsistencijos). Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų ir palikite atvėsti, kol ruošite vištieną.

6. Į vieną dubenį suberkite miltus. Kitame suplakite kiaušinius, išspaustą česnaką, itališkų žolelių mišinį, nedidelį žiupsnelį druskos bei pipirų. Trečiame sumaišykite panko džiūvėsėlius su parmezanu.

7. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

8. Kiekvieną vištienos krūtinėlės gabalėlį iš abiejų pusių apvoliokite miltuose, tuomet iš abiejų pusių panardinkite į kiaušinių plakinį, o galiausiai į džiūvėsėlių mišinį. Juos švelniai rankomis apspauskite, kad kuo tolygiau priliptų. Po kiekvieno gabalėlio rankas nusiplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite, kad į mitlus bei kiaušinių plakinį nepatektų džiūvėsėlių. Apvoliotus vištienos gabalėlius sudėkite į skardą.

9. Paruoštą vištienos krūtinėlę 30 minučių įdėkite į šaldytuvą, kad prieš kepant geriau priliptų džiūvėsėliai.

10. Į didesnę keptuvę aukštesniais kraštais supilkite saulėgrąžų aliejų (jo turi būti apie 1,5-2 cm) ir įkaitinkite ant aukštos ugnies (ne maksimalios). Iš šaldytuvo išimkite vištieną.

11. Kitą kepimo skardą keliais sluoksniais išklokite popieriniu rankšluosčiu.

12. Į gerai įkaitintą aliejų dėkite po du gabalėlius vištienos ir kepkite iš abiejų pusių po 1 minutę arba, kol gražiai apskrus. Neperkraukite keptuvės stengdamiesi kuo greičiau viską iškepti, nes rezultatas bus aliejuje troškinta, bet ne apkepinta vištiena. Apkeptus gabalėlius sudėkite į skardą išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad nutekėtų riebalų perteklius.

13. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.

14. Į švarią kepimo skardą įpilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus ir tolygiai paskirstykite. Sudėkite apkeptas vištienos krūtinėles, ant viršaus užtepkite pomidorų padažą (kepsnio galiukus palikite neapteptus) ir apibarstykite smulkintais bazilikų lapeliais. Išdėliokite mocarelos skilteles, ant viršaus suberkite parmezano sūrį ir apšlakstykite likusiu šaukštu alyvuogių aliejaus.

15. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol sūris ištirps, krašteliai paruduos, o ant viršaus atsiras gražiai apskrudusių sūrio pūslelių. Jeigu jūsų orkaitė labai kaitri ir praėjus 5 minutėm matote, kad kepsnys per greitai skrunda, sumažinkite temperatūrą iki 200 laipsnių.

16. Kepsnius išimkite iš orkaitės, apibarstykite likusiais baziliko lapeliais ir tiekite iš karto, kol sūris karštas. Skanaus!

Receptu pasidalino Vaida Bernatavičienė, „Karšta košė“ tinklaraščio kūrėja

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas