Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pranešime žiniasklaidai teigia, kad įvairių vaisių ir uogų kokteiliai – pats tinkamiausias maistas, atsigaunant po švenčių maratono, jie padeda organizmui grįžti prie įprasto sveikesnės mitybos režimo.
„Jei norite pasigaminti gardų, organizmą atgaivinsiantį kokteilį, patarčiau rinktis skaniausias miško uogas – gervuoges, avietes, juoduosius, raudonuosius arba baltuosius serbentus. Raudonieji iš visų serbentų yra rūgščiausi, tačiau jie ne mažiau gardūs bei sveiki kaip ir baltieji serbentai. Svarbiausia tai, kad šaldyti serbentai nepraranda maistingųjų medžiagų, todėl ruošti tirštuosius kokteilius galima dar iš vasarą pririnktų gėrybių“, – sako ekspertė ir daliJasi keliais miško uogų tirštųjų kokteilių receptais.
Gaivinantis juodųjų serbentų kokteilis
Ingredientai:
- 2 bananai;
- 100 g juodųjų serbentų;
- 250 ml pieno;
- 50 g baltojo šokolado;
- 20 g kokoso drožlių.
Gaminimas:
Bananus supjaustykite ir suplakite kartu su pienu, tarkuotu šokoladu ir juodaisiais serbentais. Gautus kokteilius supilstykite į tam skirtus indus ir apibarstykite kokoso drožlėmis.
Pusryčių kokteilis su avietėmis
Ingredientai:
- 1 bananas;
- 1 apelsinas;
- 100 g šaldytų aviečių;
- 0,5 stiklinės vandens;
- 1 arbat. šaukšt. maistinių skaidulų;
- keli mėtos lapeliai.
Gaminimas:
Nulupkite apelsiną ir bananą, supjaustykite juos ir dėkite į plakimo indą. Tuomet sudėkite šaldytas avietes, nuplautus mėtos lapelius bei šaukštelį maistinių skaidulų. Pilkite pusę stiklinės vandens ir plakite kokteilį. Jei jaučiate, kad jis gaunasi šiek tiek per tirštas, pilkite dar šiek tiek vandens. Pabaigoje papuoškite jį mažu mėtos lapeliu arba avietėmis.
Saldus mėlynių skonis žiemą
Mėlynės – ne tik skanios uogos, bet ir tikras jaunystės bei sveikatos eliksyras. Šios uogos yra visiems gerai pažįstamos ir sultingos, todėl ypač tinkamos šaldymui. A.Rasmussen sako, kad nors jas, kaip ir kitas uogas, geriausia valgyti šviežias, tačiau naudingų savybių jos nepraranda ir apdorotos.
Bananų ir mėlynių kokteilis
Ingredientai:
- 150 g šaldytų mėlynių;
- 2 bananai;
- 50 g avižinių dribsnių;
- 200 g natūralaus jogurto;
- 200 ml pieno;
- 2 valg. šaukšt. medaus;
- šiek tiek aguonų;
- žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto.
Gaminimas:
Mėlynes suplakite elektrinėje trintuvėje atskirai. Tuomet suplakite bananus, pieną, jogurtą, avižinius dribsnius, aguonas ir medų. Į dideles stiklines supilkite gautą masę ir ant viršaus pilkite sutrintas mėlynes taip, kad gautųsi sluoksniuotas kokteilis. Jei matote, kad kokteilis neišeina tirštas, pilkite dar jogurto arba pieno. Ant viršus galite papildomai uždėti kelias atšaldytas mėlynes ir pabarstyti tarkuotu muskatu.
Mėlynių ir lazdyno riešutų kokteilis
Ingredientai:
- 2 obuoliai;
- 1 bananas
- 100 g šaldytų mėlynių;
- 4 valg. šaukšt. lazdyno riešutų;
- 4 datulės;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono.
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėkite į plakimo indą ir užpilkite vandeniu maždaug per 3–4 pirštus nuo viršaus. Viską suplakite ir išpilstykite į paruoštus indus. Skanaus!
Mėgstantiems saldžiau – uogų ir šokolado derinys
IKI maisto ekspertė A.Rasmussen pataria vengti cukraus ir siūlo ieškoti alternatyvų – sveikų, natūraliai saldžių uogų, vaisių arba daržovių. „Gamindami tirštuosius kokteilius vietoje ledų rinkitės liesą pieną, riebų jogurtą keiskite liesu jo pakaitalu. Šie ingredientai ypač tinka skaniems ir sveikiems tirštiesiems kokteiliams gaminti, neapsunkina skrandžio ir patenkina „ko nors saldaus“ poreikį. Be to, jie papildo žmogaus racioną visomis vaisių naudingosiomis medžiagomis, nes vartojama ir vaisiaus ląsteliena, ir jo sultys. Į tirštuosius kokteilius taip pat galima dėti šokolado ar kito saldumyno, tačiau jų kiekis neturi būti didelis“, – patarimais dalijasi ekspertė.
Šokoladinis vyšnių ir gervuogių kokteilis
Ingredientai:
- 150 ml migdolų pieno;
- 1 bananas;
- 2 arbat. šaukšt. kakavos;
- 0,5 stiklinės gervuogių;
- 0,5 stiklinės šaldytų vyšnių be kauliukų;
- sauja špinatų.
Gaminimas:
Dedame visus ingredientus į vaisių trintuvę ir plakame tol, kol susidarys tirštas kokteilis.
Kavos ir bananų kokteilis su šokoladu
Ingredientai:
- 2 bananai;
- 150 ml stiprios plikytos kavos;
- 200 ml pieno;
- 100 g juodojo šokolado;
- 2 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- po žiupsnelį malto kardamono ir muskato.
Gaminimas:
Paruoškite stiprią kavą ir ją atšaldykite. Tuomet sutarkuokite šokoladą, o bananus supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į vaisių trintuvę. Ant jų suberkite smulkintą šokoladą, vanilinį cukrų ir prieskonius. Supilkite pieną ir kavą bei viską gerai išplakite. Išpilstykite gautą kokteilį į taures ir papuoškite žalumynais arba uogomis.