Vokiškas Kalėdų stalas. Šventinių patiekalų receptai – nuo bulvių salotų iki keptos žąsies

Tradicinių vokiškų šventinių patiekalų pristatymu tęsiasi kulinarinis projektas „Borjomi Kalėdų stalai“. Jo metu geriausi šalies virtuvės šefai ir žymūs Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai pristato savo šalių kalėdinius patiekalus bei tradicijas.
„Borjomi“ Kalėdų stalas
„Borjomi“ Kalėdų stalas / Martynos Jovaišaitės nuotr.

Vokišką virtuvę ir jos tradicijas restorane „Steakhouse Hazienda“ pristatė šefė Rima Remeikienė bei verslininkė Rasa Martens su vyru Johannu.

Rasa Martens pasakoja, kad šventiniu laikotarpiu Vokietijos miestai ir miesteliai gausiai išpuošiami, visur juntama pakili nuotaika. Ji pastebi, jog vokiečiai Kalėdas švenčia santūriau nei lietuviai.

Martynos Jovaišaitės nuotr. /Verslininkė Rasa Martens (kairėje) ir šefė Rima Remeikienė
Martynos Jovaišaitės nuotr. /Verslininkė Rasa Martens (kairėje) ir šefė Rima Remeikienė

„Man, tikrai lietuvaitei, pripratusiai prie Kūčių vakarienės iš dvylikos patiekalų bei gausaus kalėdinio stalo, tai iš pradžių buvo sunkiai suprantama.

Vokiečiai daug dėmesio skiria ne tik maistui, bet stalo serviruotei. Dažnas vokietis netgi turi specialų kalėdinį indų servizą.

Ant šventinio stalo gali pamatyti ir porcelianinių elniukų, angeliukų, kalėdinę žvaigždę“, – pasakoja R.Martens.

Sudarinėdami šventinį valgiaraštį vokiečiai paprastai išrenka nuo 3–6 šeimynos labiausiai mėgstamus patiekalus, kurie dera tarpusavyje. Šventės Vokietijoje visų pirma skirtos bendravimui, o ne valgymui, todėl viskas patiekiama labai saikingai.

Vokiškų Kalėdų patiekalus ruošusi „Steakhouse Hazienda“ šefė Rima Remeikienė teigė, kad šios šalies virtuvė yra pakankamai riebi ir soti ir tikrai turėtų patikti lietuviams.

Mes paruošėme gana tipišką vokišką meniu, puikiai tiksiantį ir lietuviams. Reikia pastebėti, kad vokiška virtuvė yra pakankamai riebi ir soti, todėl porcijos turėtų būti nedidelės. Patys patiekalai paprasti. Jie dažniausiai paruošiami iš anksto, pačios vakarienės metus belieka juos padalinti į porcijas“, – sako „Steakhouse Hazienda“ šefė R.Remeikienė.

Paprašyta išskirti pačius svarbiausius vokiškus šventinius patiekalus, R.Martens pamini bulvių salotas su lašiša, sultenių salotas su anties krūtinėle, špinatų sriubą, kalėdinę žąsį, desertą „Rote grutze“ ir pyragą „Kalėdų boba“.

Vokiškos bulvių salotos su rūkyta lašiša yra tas patiekalas, kuris mano vyrui Johanui itin gerai pavyksta. Kiekviena vokiečių šeima turi savo salotų receptą. Vieni jas gamina šiltas, kiti su grietine, treti su majonezu. Be šio užkandžio mes jau nebeįsivaizduojame savo Kalėdų“, – teigia R.Martens.

Vokiškos bulvių salotos su sūdyta lašiša.
Receptas: Vokiškos bulvių salotos su sūdyta lašiša
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 20
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 kg ((salotoms))
Svogūnai: 1.00 vnt.
Agurkai: 6.00 vnt. ((marinuoti, vidutinio dydžio) (salotoms))
Vištienos sultinys: 250.00 ml ((tinka ir daržovių) (salotoms))
Vyno actas: 3.00 valg. š. ((baltasis) (salotoms))
Garstyčios: 2.00 valg. š. ((grūdėtosios "Diijon") (salotoms))
Majonezas: 200.00 g ((salotoms))
Marinuotų agurkų skystis: 1.00 valg. š. ((šlakelis) (salotoms))
Lašiša: 1.00 kg ((filė))
Druska: 100.00 g ((lašišai))
Cukrus: 150.00 g ((lašišai))
Citrinos žievelė: 1.00 vnt. ((lašišai))
Svogūnų laiškai: 50.00 g ((lašišai))
Krapai: 50.00 g ((lašišai))
Pipirai: 1.00 žiupsnelis ((5 pipirų mišinys) (lašišai))
Kaip gaminti
  1. Pasūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupena. Išvirus jas atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais
  2. Tuomet užvirkite sultinį ir jame 2-3 minutes virkite smulkiai supjaustytą svogūną. Praėjus porai minučių supilkite actą, nuimkite nuo viryklės ir leiskite atvėsti. Atvėsinus, sultinį pilkite ant bulvių ir leiskite šiek tiek pastovėti.
  3. Smulkiai supjaustykite marinuotus agurkus ir dėkite į bulvių masę.
  4. Atskirai paruoškite padažą. Majonezą išmaišykite su šlakeliu marinuotų agurkų skysčio. Pilkite viską į salotas ir gerai išmaišykite. Leiskite padažui gerai įsigerti į salotas, o tuo metu papuošimui galite smulkiai supjaustyti šviežių svogūno laiškų.
Suskleisti

Jeigu bulvių salotos lietuviams jau šiek tiek pažįstamas patiekalas, tai salotinės sultenės su rūkyta anties krūtinėle bei klevų sirupo padažu mums daug menkiau žinomos. Tuo tarpu Vokietijoje jos nepakeičiamas delikatesas.

Sultenių salotos su rūkyta antiena ir klevų sirupo padažu
Receptas: Sultenių salotos su rūkyta antiena ir klevų sirupo padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Antis: 200.00 g ((rūkyta))
Sultenės: 500.00 g
Pomidorai: 200.00 g ((vyšniniai))
Kriaušės: 4.00 vnt. ((konservuotos))
Kedrinės pinijos: 60.00 g ((kepintos))
Klevų sirupas: 50.00 g ((padažui))
Garstyčios: 20.00 g ((grūdėtosios "Dijon") (padažui))
Druska: 10.00 g ((padažui))
Alyvuogių aliejus: 40.00 g ((padažui))
Kaip gaminti
  1. Nuplaukite salotas ir sudėkite į dubenį. Supjaustykite pomidorus, kriaušes, antienos filė. 
  2. Paruoškite padažą. Į klevų sirupą supilkite garstyčias, druską. Viską gerai išmaišykite ir lėta srovele apliekite alyvuogių aliejumi.
  3. Pagardinkite salotas padažu ir apibarstykite jas kepintais kedro riešutais.
Suskleisti

Nepakeičiamas žiemos laikotarpio patiekalas yra ir trinta špinatų sriuba su Schwarzwaldo kumpiu. Pašnekovė pastebi, kad jeigu vokiečiai ir valgo sriubas, tai dažniausiai tik trintas. Špinatai Vokietijoje itin mėgiami, o Schwarzwaldo kumpis, rūkomas ir pakuojamas tik Švarcvaldo žemėje, yra tikrų tikriausias nacionalinis pasididžiavimas.

Trinta špinatų sriuba su „Schwarzwald“ kumpio skrebučiu
Receptas: Trinta špinatų sriuba su „Schwarzwald“ kumpio skrebučiu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 300.00 g
Morkos: 100.00 g
Svogūnai: 100.00 g
Špinatai: 400.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml
Vištienos sultinys: 200.00 ml ((tinka ir daržovių sultinys))
Kumpis: 100.00 g ((„Schwarzwald“))
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite morkas, svogūnus, bulves ir viską pakepinkite.
  2. Įpilkite sultinio, sudėkite špinatus. Po 3 min. nuo virimo pradžios supilkite grietinėlę, įberkite druskos, virkite apie 20 min.
  3. Išvirus viską gerai sutrinkite. Pagardinkite orkaitėje paskrudintu  „Schwarzwald“ kumpiu.

 

Suskleisti

Visgi pagrindine vokiško kalėdinio stalo puošmena paprastai tampa kepta Kalėdinė žąsis su raudonaisiais troškintais kopūstais bei bulvių kukulaičiais. Kaip sako, R.Martens, be žąsies šventės tiesiog neįsivaizduojamos.

Kepta kalėdinė žąsis su raudonaisiais troškintais kopūstais bei bulvių kukuliukais
Receptas: Kepta kalėdinė žąsis su raudonaisiais troškintais kopūstais bei bulvių kukuliukais
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 17
Receptas
Ingredientai
Žąsiena: 2.00 kg
Kmynai: 30.00 g ((žąsiai))
Druska: 80.00 g ((žąsiai))
Česnakai: 1.00 vnt. ((žąsiai))
Cukrus: 1.00 žiupsnelis ((žąsiai))
Citrinos: 0.50 vnt. ((sultys) (žąsiai))
Kopūstai: 1.00 kg ((raudongūžiai))
Medus: 2.00 valg. š. ((kopūstams))
Vyno actas: 50.00 ml ((raudonasis) (kopūstams))
Vynas: 200.00 ml ((arba obuolių sultys) (kopūstams))
Uogienė: 2.00 valg. š. ((serbentų) (kopūstams))
Svogūnai: 1.00 vnt. ((kopūstams))
Sviestas: 50.00 g ((kopūstams))
Aliejus: 1.00 valg. š. ((kepimui) (kopūstams))
Bulvės: 600.00 g ((bulvių kukuliukams))
Petražolės: 1.00 puodelis ((bulvių kukuliukams))
Miltai: 60.00 g ((bulvių kukuliukams))
Sūris: 80.00 g ((bulvių kukuliukams))
Manai: 30.00 g ((bulvių kukuliukams))
Kiaušiniai: 1.00 vnt. ((bulvių kukuliukams))
Muskatas: 1.00 vnt. ((bulvių kukuliukams))
Kaip gaminti
  1. Išvalykite ir nuplaukite žąsį.
  2. Išspauskite 2-3 skilteles česnako, sudėkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite atskirame dubenėlyje. Išspauskite ant žąsies pusės citrinos sultis, suberkite prieskonių mišinį ir ištrinkite žąsį iš išorės ir vidaus.
  3. Įdėkite žąsį krūtine žemyn į kepimo maišą ir palikite marinuotis kambario temperatūroje. Marinuokite žąsį parą laiko.
  4. Paruoškite kopūstus. Smulkiai juos supjaustykite, sudėkite į indą ir užpilkite raudono vyno actu, obuolių sultimis arba raudonu vynu. Supilkite medų, uogienę, druską bei pipirus.
  5. Viską dėkite į šaldytuvą ir palikite per naktį marinuotis. Kitą dieną, smulkiai supjaustykite svogūną, pakepinkite jį, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Į keptuvę suberkite kopūstus. Troškinkite apie 2 valandas virš mažos ugnies, uždengę keptuvę dangčiu. Baigus troškintis įdėkite sviesto.
  6. Žąsį pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 3 val. Prieš kepimo pabaigą apšlakstykite ją raudonu vynu.
  7. Kol žąsis kepa, o kopūstai troškinasi, galite pagaminti bulvių kukuliukus.
  8. Nuplaukite bulves ir pasūdytame vandenyje išvirkite jas su lupena.
  9. Išvirus jas nulupkite ir dar karštas sutrinkite. Leiskite atvėsti.
  10. Susmulkinkite petražoles ir dėkite jas į bulvių masę. Taip pat pridėkite miltų, manų kruopų, kiaušinį ir smulkiai tarkuotą sūrį.
  11. Tuomet įtarkuokite šiek tiek muskato riešuto. Gautą tešlą padalinkite į 12 gabalėlių ir suformuokite iš jų kukuliukus.
  12. Dėkite į beveik verdantį vandenį ir virkite, kol kukuliukai iškils į paviršių.
Suskleisti

„Žinoma, kiekviena šeima žąsį gamina savaip, tačiau dažniausiai ji įdaroma slyvomis, apelsinais, figomis ar obuoliais. Privalomas garnyras – troškinti raudonieji kopūstai. Bulvių kukulaičiai kiek primena mūsų cepelinus, ir taip pat dažnai patiekiami prie žąsies. Stiklinė mineralinio vandens pravers po šio patiekalo“, – atvirauja verslininkė.

Šventinį stalą vokiečiai dažniausiai saldina pyragai, ir sausainiais, aplink kuriuos malonu susėsti, gerti arbatą, išpakuoti dovanas ir tiesiog bendrauti.

Ne ką mažiau populiarus ir vyšnių bei aviečių desertas „Rote Grutze“ su vaniliniais ledais. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nemėgsta pyragų ar šokoladų.

„Rote Grutze“  vyšnių ir aviečių desertas su vaniliniais ledais
Receptas: „Rote Grutze“ vyšnių ir aviečių desertas su vaniliniais ledais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 0.75 kg ((tinka šaldytos))
Avietės: 0.75 kg ((tinka šaldytos))
Cukrus: 150.00 g
Vanduo: 100.00 ml
Vynas: 200.00 ml ((raudonasis))
Ledai: 200.00 g ((vaniliniai))
Kaip gaminti
  1. Puode užvirinkite raudonąjį vyną, suberkite cukrų.
  2. Atskirai sumaišykite kukurūzų krakmolą su šaltu vandeniu. Tuomet pamažu pilkite į verdantį raudoną vyną.
  3. Į puodą suberkite uogas, ir šiek tiek pamaišę palaukite, kol užvirs. Išjunkite ugnį ir leiskite gautai masei atvėsti.
  4. Įdėkite ją į šaldytuvą 3–4 valandoms. Patiekite su vaniliniais ledais.
Suskleisti

„Man tai pats skaniausias vokiškas desertas. Jis kartais netgi serviruojamas šiltas, panašiai kaip mūsų kisielius, o po to pagardinamas šaltais ledais. Kuo „Rote Grutze“ daugiau uogų, tuo geriau“, – teigia R.Martens.

Na, ir vokiško švenčių stalo puošmena – pyragas „Kalėdų boba“. Siūlome ir jo receptą:

Šventinis pyragas „Kalėdų boba“
Receptas: Šventinis pyragas „Kalėdų boba“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Miltai: 450.00 g
Sviestas: 125.00 g ((tirpintas) ir 100 g glajui)
Kiaušinių tryniai: 5.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Razinos: 150.00 g
Cukatos: 75.00 g ((citrusinių vaisių))
Riešutai: 150.00 g ((grūsti))
Pienas: 100.00 ml
Romas: 4.00 valg. š.
Mielės: 7.00 g ((sausos))
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. ((vanilės esencija - 2 lašai))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinos žievelė: 1.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Kaip gaminti

Kaip gaminti: 

  1. Į dubenėlį suberkite cukatas, razinas, grūstus riešutus, supilkite romą ir viską gerai išmaišykite. Uždenkite maistine plėvele, viršuje pradurkite skylutę ir 5 minutes pakaitinkite mikrobangų krosnelėje.

  2. Dideliame dubenyje sumaišykite pieną, mieles, cukrų, 5 šaukštus miltų. Masę pridenkite ir 20 min. palaikykite šiltai.

  3. Suberkite likusius miltus, supilkite tirpintą sviestą ir kiaušinių trynius. Užminkykite tešlą ir sumaišykite ją su cukatų, razinų, riešutų ir romo mišiniu bei tarkuota citrinos žievele.

  4. Tuomet supilkite vanilės esenciją ir viską pasūdykite. Tešlą pridenkite ir laikykite šiltai apie 2 valandas.

  5. Supilkite tešlą į kekso formos kepimo indą, pridenkite ir palikite 2 valandoms pastovėti.

  6. Konditeriniu teptuku keksą patepkite šiltu vandeniu. Kepkite 170 laipsnių temperatūroje 1 valandą. 

  7. Iškepus keksui, išimkite iš orkaitės ir ištirpinkite glajui skirtą sviestą. Ketvirtadaliu juo aptepkite keksą ir apibarstykite jį cukraus pudra. Kartokite šį procesą kol sunaudosite visą tirpintą sviestą.

Suskleisti

Komisija išrinko Vokietijos kalėdinio stalo sočiausią patiekalą, kuriuo tapo bulvių salotos su rūkyta lašiša. „Rote Grutze“ desertas su uogomis ir vaniliniais ledais buvo pripažintas spalvingiausiu. Netikėčiausiu patiekalu buvo išrinktos sultenių salotos su antiena ir klevų sirupo padažu. Visą komisiją sužavėjo kepta kalėdinė žąsis su raudonaisiais kopūstais ir bulvių kukulaičiais – šis patiekalas buvo išrinktas sudėtingiausiu patiekalu.

Visų restorane „Steakhouse Hazienda“ pristatytų patiekalų receptai patalpinti ir internetiniame puslapyje www.kaledos.borjomi.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų