1. Svogūną nulupkite, smulkiai sukapokite, pakepinkite šaukšte sviesto. Kai svogūnai dailiai pagels, sumeskite kumpio juosteles ir dar kelias minutes pakepinkite, suverskite gerai nuvarvintas voveraites, supilkite grietinėlę, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
2. Kiaušinius išplakite su pienu, miltais, pipirais ir druska.
3. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, supilkite kiaušinių plakinį, suberkite prieskonines žoleles ir iš abiejų pusių iškepkite. Karštą omletą dėkite į lėkštę, į vidurį pilkite voveraičių padažo ir perlenkite pusiau.
4. Tiekite apibarstytą kapotais čiobreliais. Valgykite su mėgstama skrudinta duona.
- Bulves nuskuskite, sutarkuokite bulvių trintuve. Kartu įtarkuokite 1 svogūną.
- Prieskonines žoleles (galite naudoti ir kitas Jūsų mėgstamas žoleles) susmulkinkite.
- Į tarkį įmuškite kiaušinius, sudėkite žalumynus (nepagailėkite, žalumynų turi būti daug), druską, pipirus, (galima įdėti kelis šaukštus miltų), viską išmaišykite.
- Įkaitintoje keptuvėje, aliejuje, kepkite blynukus.
- Kitoje keptuvėje, su trupučiu aliejaus, pakepinkite voveraites.
- Kai voveraitės išsitroškina, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną ir dar pakepkite.
- Pabarstykite druska, pipirais, pilkite grietinėlę.
Skanaus!
Recepto autorė Vita Klišaitienė
- Svogūną nulupkite, sukapokite, pakepkite svieste, kol dailiai pagels ir suminkštės.
- Voveraites nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite. Jeigu yra didesnių, jas perpjaukite per pusę.
- Grybus suberkite į keptuvę su svogūnais ir česnakais. Kiaušinius įmuškite į plakimo dubenį, ten pat supilkite grietinėlę, įspauskite česnako skilteles, suberkite sukapotas petražoles, pagal skonį berkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
- Viską labai gerai išplakite šluotele arba elektriniu plakikliu.
- Kiaušinių plakinį pilkite į keptuvę ant voveraičių ir vis pamaišydama kepkite, kol kiaušiniai sukietės.
- Tuomet ant viršaus užberkite sūrio, palaukite, kol išsilydys, viską dar kartą gerai išmaišykite ir iš karto patiekite.
- Gardu valgyti su sviestu aptepta skrudintos itališkos duonos riekele.
1. Voveraites nuvalykite šepetėliu, nupjaukite galiukus. Didesnes voveraites perpjaukite į 2–4 dalis.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.
3. Svogūnus sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus. Sudėkite voveraites ir petražolių lapelius. Kepkite keletą minučių.
4. Duonos riekeles sudėkite į kepimo skardą. Ant duonos sudėkite voveraičių mišinį. Ant viršaus užberkite po šaukštą mocarelos.
5. Kepkite, kol sūris išsilydys ir gražiai parus.
6. Skrebučius tiekite karštus.
1. Užkaisti puodą su 1 l vandens, įdėti trečdalį morkos, trečdalį svogūno ir trečdalį saliero stiebo. Kai vanduo užvirs įberti druskos, pipirų ir persilado prieskonių, sumažinti kaitrą ir virti sultinį.
2. Likusias daržovių dalis supjaustyti labai smulkiais kubeliais.
4. Gilesnėje keptuvėjė įkaitinti alyvuogių aliejų ir suberti susmulkintas daržoves. Pakepinti 3-5 minutes (priklausomai nuo to, kokio kietumo daržoves mėgstate). Tada suberti norimo dydžio supjaustytas voveraites, išmaišyti ir dar viską pakepinti 3-5 minutes. Sudėti plonai riekelėmis supjasutytus 3 baravykus, išmaišyti ir pakepinti 3-5 minutes.
5. Ketvirtąjį baravyką supjaustyti išilgai per visą kotą ir galvą riekelėmis. Apvolioti jas miltuose ir apkepinti gerai įkatintoje keptuvėjė su alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu persilado prieskonių. Apskrudusias riekelės išimti iš keptuvės ir padėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.
6. Baltą duoną supjaustyti riekelėmis, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti druska bei maltais juodaisiais pipirais. Riekeles apskrudinti ant grotelių iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.
7. Ant apkepintų daržovių ir grybų mišinio užpilti pusę išvirusio sultinio, išmaišyti. Gautą sriubą išpilstyti į dubenėlius ir dar užpilti atskirai sultinio. Dekoruoti apskrudusiomis baravykų riekelėmis ir patiekti su skrudinta balta duona.
- Voveraites nuplaukite, nuvalykite, didesnes smulkiai supjaustykite. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, česnakus sutrinkite česnakų grūstuvu.
- Saulėje džiovintus pomidorus nusausinkite ir susmulkinkite. Troškintuve ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite svogūnus ir česnakus.
- Sudėkite voveraites, smulkintus pomidorus, viską pasūdykite, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, kukurūzų miltais ir nuolat maišydama kepinkite apie 10 minučių.
- Supilkite vištienos sultinį, išmaišykite ir virkite apie 12 min. Galiausiai supilkite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite su tryniu išplaktą grietinę. Sriubą tiekite pagardinusi kapotomis petražolėmis.
1.Moliūgą perpjaukite pusiau ir šaukštu išvalykite sėklas. Puses supjaustykite riekėmis ir nulupkite. Minkštimą supjaustykite stambiais gabaliukais.
2.Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Svogūną ir moliūgo gabaliukus pakepinkite su šaukštu aliejaus, supilkite vermutą, sultinį, užvirinkite ir virkite ant vidutinės ugnies 20 minučių.
3.Išgriebtus moliūgus pertrinkite pro sietelį ir sukrėskite atgal į sriubą. Pagardinkite druska, pipirais ir išspaustomis apelsinų sultimis. Voveraites nuvalykite ir šiek tiek apkepinkite likusiame aliejuje ir svieste.
4.Pagardinkite pipirais ir druska. Sriubą išpilstykite į pašildytus dubenėlius. Užpilkite po šaukštą grietinėlės, įdėkite grybų, pabarstykite pipirais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Į verdantį daržovių sultinį sudėkite pjaustytas bulves, morkas ir virkite 10 minučių. Suberkite lęšius, paskaninkite pipirais, druska, mairūnais ir virkite dar 15–20 minučių.
2. Išvirtą sriubą kiek atvėsinkite ir elektriniu plaktuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įpilkite grietinėlės, statykite ant ugnies ir vėl užvirkite.
3. Sriubą pilkite į lėkštes, įdėkite po saujelę voveraičių, šaukštelį grietinės ir užbarstykite šviežių mairūnų.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Svieste apkepkite vištienos gabaliukus. Juos apkepinti galima kartu su svogūnais, įbėrus druskos ir prieskonių.
2. Sudėkite voveraites, smulkintas bulves ir svieste apkeptas kitas daržoves.
3. Užpilkite vandeniu, pagardinkite prieskoniais, žalumynais ir druska. Virimo pabaigoje galima įdėti grietinės.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Voveraites išvirkite, nuvarvinkite.
2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol pasidarys permatomi. Į keptuvę supilkite ryžius, viską gerai išmaišykite ir kepinkite, kol ryžiai irgi bus permatomi ir sugers visą svogūnų skystį.
3. Tada įpilkite kambario temperatūros sauso baltojo vyno. Kai ryžiai sugers vyną, po truputėlį pilkite karštą sultinį. Tik kiekvieną kartą įpylusi kiek sultinio, gerai išmaišykite, kad ryžiai neliptų prie dugno, ir palaukite, kol skystis susigers arba išgaruos. Tik tada pilkite kitą sultinio porciją. Taip „brinkinkite “ ryžius apie 15 min.
4. Kai ryžiai jau bus tirštos košės konsistencijos, suberkite druską, pipirus, aitriąsias paprikas ir krapus. Galiausiai įmaišykite svieste apkeptus grybus, nukelkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite tarkuotą parmezaną.
1. Troškiniui naudokite tradiciškai konservuotas voveraites - su druska, pipirais, lapeliais, truputėliu acto, bei kmynais.
2. Vištieną susmulkinkite, pabarstykite prieskoniais iš malūnėlio ir apkepinkite svieste kartu su svogūnais. Kai vištiena jau bus apkepusi, į keptuvę suverskite nuplautas voveraites ir trumpai patroškinkite.
3. Susmulkintą kubeliais cukiniją bei susmulkintus saliero stiebus irgi apkepinkite svieste. Vištienos - voveraičių masę sumaišykite su cukinijos - salierų mase, dar įberkite baltųjų pipirų, maltų lauro lapų, po žiupsnelį rozmarino ir baziliko, suverskite į stiklinį kepimo indą.
4. Bulves aptrinkite mišiniu, pagamintu iš šaukštelio druskos ir žalių krapų, kiekvienai padarykite po 6-7 įpjovas ir sudėkite ant masės viršaus.
5. Vištienos ar grybų sultinį ištirpinkite stiklinėje karšto vandens, sumaišykite su netiršta grietine ir supilkite į indą. Ant viršaus užbarstykite smulkintų krapų.
6. Kepkite orkaitėje apie valandą uždengtame inde. Išjungus dujinę viryklę, galima dar kepinį joje palaikyti, tuomet apskrunda bulvės.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Keptuvėje išlydykite sviestą, apkepkite smulkintą svogūną ir česnako skilteles. Sudėkite šparagines pupeles, voveraites ir maišydami apkepkite. Grietinėlę sumaišykite su lydytu sūreliu, garstyčiomis, tarkuotu fermentiniu sūriu (kelis šaukštus palikite apibarstyti). Paruoštu padažu apipilkite šparagines pupeles su voveraitėmis, paskaninkite pipirais, druska ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių. Uždenkite, kad neatvėstų.
2. Pasiruoškite skrebučius: nupjaustykite duonos pluteles, supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje.
3. Ant karšto troškinio suberkite skrebučius ir likusi fermentinį sūrį.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Pirmiausia pasiruoškite įdarą. Supjaustykite šiaudeliais morką ir svogūną ir apkepkite juos su apvirtomis voveraitėmis bei česnaku. Apkepę daržoves, įpilkite sojų, paskui teryaki padažo.
2. Ryžių lakštą kelioms sekundėms pamerkite į šiltą vandenį, kad suminkštėtų. Stalo paviršių patepkite aliejumi, ant jo dėkite ryžių lakštą, ant lakšto – paruoštą įdarą. Lakštą suvyniokite kaip lietinį blyną.
3. Išplakite kiaušinį. Suvyniotą ryžių lakštą su įdaru pamerkite į kiaušinio plakinį, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje, kol apskrus. Skanaus!
1.Į įkaitintą keptuvę dėkite nuvalytus grybus, apkepkite, sudėkite pjaustytą kumpį ir žiedais pjaustytus svogūnus. Viską lengvai apkepkite.
2.Išplakite kiaušinius, sumaišykite su pienu. Apkeptą grybų mišinį dėkite į skardą, išteptą sviestu, ant viršaus – virtas bulves, pjaustytas riekelėmis.
3.Viską užpilkite plakiniu, pagardinkite druska ir pipirais. Užbarstykite tarkuotu sūriu ir 180 laipsnių orkaitėje kepkite 15–20 minučių.
4.Apkepą tiekite pabarstytą smulkintomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Grybus nuvalykite, užpilkite šaltu vandeniu, palikite 10 minučių.
- Išgriebkite nuplaukite šaltu vandeniu, nuvarvinkite. Didesnes voveraites pasmulkinkite.
- Prikaistuvyje išlydykite šaukštą sviesto, įpilkite šaukštą aliejaus. Sudėkite vieną smulkintą svogūną, kepinkite, kol pagels. Suberkite voveraites, ugnį sumažinkite. Kaitinkite apie 8 minutes.
- Iš voveraičių išsiskyrusį skystį nupilkite – grybai bus traškūs. Netroškinkite jų ilgiau kaip 10 minučių, nes bus guminiai.
- Kitame puode įkaitinkite šaukštą aliejaus ir šaukštą sviesto (kol kaista, į indą su vedančiu vandeniu įmeskite sultinio kubelį). Suberkite likusius smulkintus svogūnus. Maišydami kepinkite apie porą minučių. Suberkite sausus ryžius, maišydama trumpai paskrudinkite.
- Svogūnus ir ryžius galite kepinti žemės riešutų aliejuje – įgaus pikantišką prieskonį.
- Įpilkite porą samtelių sultinio, samtelį sauso baltojo vyno, išmaišykite. Sumažinkite ugnį, kaitinkite, kol sugers skystis (dažnai nemaišykite, antraip ryžiai pakeis formą, sulips). Supilkite likusį sultinį bei vyną, kaitinkite, kol susigers į kruopas (ryžiai turi šiek tiek suminkštėti, bet likti traškus).
- Daugiaryžiui su voveraitėmis gaminti tiks grybų sultinys (valgis bus intensyvesnio grybų skonio).
- Kruopas atsargiai išmaišykite medine mentele, kad atsiskirtų viena nuo kitos. Sudėkite troškintas voveraites, atsargiai viską sumaišykite (jeigu grybai atvėsę, puodą su valgiu dar porą minučių palaikykite ant silpnos ugnies).
- Pagamintą daugiaryžį galima saikingai apšlakstyti nerafinuotu alyvuogių aliejumi arba lydytu sviestu.
- Negailėkite kvapių žolelių Į lėkštes sukrėstą daugiaryžį gausiai apibarstykite šviežiais mulkintais krapais, petražolėmis.
- Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais, išvirkite pasūdytame vandenyje, nusunkite ir sutrinkite su sviestu. Suberkite kaparėlius ir išmaišykite.
- Voveraites nuvalykite, nuplaukite, didesnes perpjaukite per pusę, 10 min. virkite pasūdytame vandenyje, išgriebkite ir nuvarvinkite.
- Svieste pakepinkite smulkintą svogūną, voveraites, berkite pipirų ir druskos, sukrėskite grietinę ir viską išmaišykite.
- Vištos krūtinėles supjaustykite, įtrinkite aliejumi, pipirais, česnakais, druska, sojų padažu ir valandą marinuokite.
- Į kiekvieną vištienos gabalėlį krėskite košės, jį susukite voleliu, apjuoskite šonine, dėkite į kepimo indą ir kepkite apie 20 min. Suktinukus tiekite su voveraičių padažu.
1. Triušį supjaustykite į 6-8 dalis.
2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir apkepkite triušio gabalus.
3. Svogūnus, morkas ir žalumynus smulkiai supjaustykite, česnakus sutraiškykite.
4. Į troškinimo puodą įdėkite sviesto, sudėkite svogūnus, česnakus, morkas, žalumynus, sudėkite triušio gabalus, įpilkite vyną ir vandenį, įdėkite druskos, juodųjų pipirų ir lauro lapų. Patroškinkite apie pusvalandį.
5. Keptuvėje ant sviesto apkepkite voveraites kol išgaruos skystis. Sudėkite į troškinį ir patroškinkite dar apie 10 minučių.
1. Voveraites apvirkite su druska, lauro lapeliais, juodaisiais pipirais ir kmynais.
2. Karką nuskuskite ir nudirkite jai odą, išilgai neperpjaunant. Išrinkite mėsą, be riebalų ir sausgyslių. Mėsos gabalėlius lengvai pamuškite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
3. Paruoškite prieskonių mišinį iš šaukšto druskos, didelio žiupsnio lauro lapelių, nemenko žiupsnio penkių rūšių pipirų. Susmulkinkite po kelias šakeles žalių rozmarinų iš čiobrelių. Galima dar berti Provanso prieskonių.
4. Prieskonių mišinį išmaišykite su mėsa. Būtų gerai, kad ši mėsa pastovėtų su prieskoniais bent valandą.
5. Susmulkinkite moliūgą, porą, 1 salierą, 2 morkas, po nemažai petražolių ir krapų ir šį mišinį pakaitinkite garuose, kol apminkštės. Atvėsusias daržoves sumaišykite su smulkintomis voveraitėmis, mėsa ir kimškite masę į odą. Galus užsiūkite ir suvyniokite į marlę.
6. Virkite apie 1,5 val. vandenyje su druska, pipirais lapeliais, lapeliais, salieru, morkomis ir svogūnu. Kartu galite virti ir atlikusius kaulus. Iš jų išsiskiria lipni medžiaga, kuri reikalinga geram karkos sukibimui. Išimkite iš vandens ir paslėkite.
"Mano karka neblogai pjaustėsi, buvo pakankamai minkšta. Bet karkos mėsa vis tiek kietesnė už kitas. Kad būtų visai minkšta, dalį druskos galima pakeisti mėsą minkštinančia druska nors, sako, ji sveikatai ne itin gerai..."
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Pirmiausia paruoškite tešlą: mieles sumaišykite su žiupsneliu cukraus, užpilkite puse puodelio šilto vandens ir palikite pastovėti.
2. Puodelį miltų dubenyje sumaišykite su druska, tada supilkite mielių mišinį, likusius miltus, vandenį ir aliejų. Užminkykite minkštą tešlą, ją sudėkite į aliejumi pateptą dubenį ir palikite stovėti apie valandą, kad pakiltų.
3. Tada tešlą išminkykite, suformuokite norimo dydžio picos pagrindus ir iškočiokite.
4. Vištieną išvirkite garuose, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir suplėšykite šakute.
5. Voveraites nuvalykite, nuplaukite, susmulkinkite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir pakepinkite svieste.
6. Kai voveraitės bus beveik paruoštos, sumeskite vištieną, supilkite grietinėlę ir troškinkite, iki plėšyta vištiena sugers visą skystį ir masė taps tiršta.
7. Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su petražolėmis.
8. Ant paruoštos picos tešlos saikingai tepkite pomidorų pastos, krėskite vištienos ir voveraičių, ant viršaus – svogūnų, česnakų ir petražolių mišinio, galiausiai užberkite tarkuoto sūrio.
9. Kepkite karštoje orkaitėje apie 20–30 min.
1. Tešlą atšildykite ir iš jos išspauskite apskritimus (lyginį skaičių). Pusę apskritimų aptepkite kiaušinio plakiniu, o kitų viduryje išspauskite mažesnį apskritimą taip, kad uždėjus ant apteptų apskritimų išeitų krepšelis. Viršų taip pat aptepkite kiaušiniu.
2. Sudėkite krepšelius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių arba kol krepšeliai pakils ir gražiai parus.
3. Pasiruoškite įdarą: keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite smulkintą svogūną ir apkepkite, kol suminkštės. Suberkite voveraites, sudėkite sūrelį, grietinėlę, pipirus, druską ir prieskonius. Troškinkite ant mažos ugnies 8–10 minučių. Baigdami troškinti įlašinkite kelis lašus citrinų sulčių.
4. Karštą įdarą supilstykite į krepšelius ir tiekite į stalą.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė