„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaras Radzevičius: kurdamas arbatas jaučiausi tarsi alchemikas

Kur bekeliautum ir ką besutiktum, naujos pažintys ar pokalbiai su seniai matytais bičiuliais prasideda nuo arbatos. Vienur saldžios, kitur sūrios, įprastos ir neįprastos, kvapnios ir šildančios. Tai tarsi ritualas, nuplaunantis pažinties pradžios drovumą, susitikimo jaudulį ir suteikiantis jėgų bei ramybės.

Net nemokant kalbų ir nesusišnekant žodžiais, daug daugiau gali pasakyti kartu gurkšnojama arbata ir iškalbingos pauzės tarp gurkšnių. Esu tą patyręs Turkijoje, Mauritanijoje, Kinijoje ir kituose kraštuose. Arbatos kalba suprantama visiems, net nesusišnekant žodžiais.

Man nėra ramesnės dienos pradžios nei rytas su šviežiai plikyta arbata. Ir gražesnės dienos pabaigos, kai ramiai išgeri arbatos. Ir daugelis aplankytų kraštų man siejasi su tam tikro skonio arbatomis. Šias eilutes rašau Kolumbijoje, kur vėl atradau naują arbatos skonį. Ir galbūt pavyks jį perduoti kaip linkėjimą į Lietuvą. Nes prieš metus nudžiugino lietuviško arbatų prekinio ženklo ETNO pasiūlymas sukurti kelionių įkvėptas arbatas.

Šis darbas buvo išties kūrybingas. Jaučiausi tarsi skonių ir kvapų alchemikas ar žiniuonis, kuris deda žolelę prie žiedo, sėklą prie lapo ir kuria arbatą, kuri būtų kas nors daugiau nei gėrimas. Bandžiau prisiminti aplankytų šalių skonius, kvapus, vaizdus, įspūdžius ar net aplinkas, kuriose aš mėgavausi arbata. Taip atsirado kelionių įkvėptos Indijos, Kinijos, Tailando, Pietų Amerikos, Afrikos ir Provanso arbatos.

Dabar Švenčionių vaistažolių fabrike gaminamos kelionių arbatos man iš tikrųjų primena aplankytus kraštus ir juose patirtus nuotykius. Nes kuriant tuos skonius siūliau ingredientus, daug kartų ragavau kuriamas arbatas, kol galų gale, kartais ir po daugybės korekcijų, pavyko gauti skonius, kurių tikėjausi ir kokius įsivaizdavau.

Gamintojo nuotr./ETNO arbata
Gamintojo nuotr./ETNO arbata

Antai paragavus Provanso arbatos, man iškart prieš akis iškyla nuostabus kelias ir kraštovaizdis tarp Marselio ir Barselonos. Žydra jūra, neįtikėtinos žiedų spalvos, kvapai – atgyja nuostabūs prisiminimai. Paragavus šios arbatos net drugeliai suvirpa kažkur krūtinėje. Taip būna, kai prisimeni kažką malonaus, gražaus ir nuostabaus. Tai pojūčiai apie Provansą.

Žiedai, kvapai, Viduržemio jūros dvelksmas... Spalvų orkestras, kuriame šėlsta įvairių tonų gama – nuo ryškios violetinės iki ryškiai geltonos. Ir arbata čia tarsi simfonija. Todėl joje dera raudonžiedžių pasiflorų žolė, melisų lapai, avižų žolė, pipirmėčių lapai, apynių spurgai, sukatžolių žolė ir svarbiausia – levandų žiedai.

Laikas keliauti. Arba išgerti arbatos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs