„Gal ne „risotto“, o labiau „grikotto“, bet tai – ne ką prastesnė šio legendinio patiekalo versija. Grikiai ir grybai dera ne tik todėl, kad jie vieni kitus papildo. Šis duetas, kaip ir aš, yra tikri Dzūkijos ambasadoriai. Niekur kitur Lietuvoje tokio recepto nesurastum, anei sugalvotum. Todėl kas kartą patiekdamas ant stalo sakau, kad šiame patiekale girdėti pušynų ošimas, traškančios samanos ir gavus miško kvapas“, – „Lidl“ pranešime žiniasklaidai tvirtina ambasadorius V. Radzevičius.
Jums reikės:
- 200 gramų grikių
- 300–350 gramų konservuotų grybų: baravykų, voveraičių ar grybų mišinio
- 1 mažo svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 500 ml karšto daržovių sultinio
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- Žiupsnio tarkuoto parmezano arba kito kietojo sūrio
- Druskos, pipirų pagal skonį
- Šviežių petražolių papuošimui
Gaminimas:
Pirmiausia, susmulkinkite svogūną ir česnaką. Keptuvėje arba storadugniame inde įkaitinkite aliejų ir suberkite smulkintą svogūną. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės, ir tada dar 1 minutę pakepinkite česnaką.
Griežinėliais supjaustykite grybus. Sudėkite juos į keptuvę ir kepkite apie 5–7 minutes, kol išsiskirs ir išgaruos skystis, o grybai – apskrus. Po to suberkite išvirusius grikius ir viską gerai išmaišykite.
Po truputį – po vieną samtį – pilkite karštą daržovių sultinį ir maišykite tol, kol jis susigers į ruošiamą masę. Taip pasieksite klasikiniam „risotto“ būdingą kreminę konsistenciją.
Viską troškinkite apie 15–20 minučių, kol grikiai suminkštės, bet dar išlaikys formą.
Grikiams išvirus, pagardinkite patiekalą druska ir pipirais. Jei norite dar daugiau kremiškumo, įmaišykite tarkuoto kietojo sūrio.
Patiekite patiekalą karštą, apibarstę šviežiomis petražolėmis ir dar trupučiu sūrio. Skanaus!