Įvairių receptūrų sambal patiekiamas kaip aštrus ir aitrus pagardas su daržovėmis, žuvimi, vištiena, mėsa ar sriubomis. Kitaip tariant – sambalį Indonezijoje visi valgo kaip duoną Lietuvoje.
Indonezijoje sambal padažas patiekiamas ką tik pagamintas, dažniausiai naudojant tradicinį įrankį – akmeninę grūstuvę. Padažas gali būti patiekiamas šaltas arba karštas, dažniausiai mažuose indeliuose kiekvienam atskirai. Indonezijos gyventojai mėgsta aštrų maistą. Kai keliaujant po Indoneziją paprašydavom atnešti sambal, vietinės moterys labai apsidžiaugdavo ir niekada jo nepagailėdavo – nei kiekio, nei aštrumo. O po to paslapčiomis per virtuvės kampą žiūrėdavo, kaip baltaodžiai gesina nuo aštrumo kylančias slibino liepsnas. Ir nuoširdžiai juokdavosi.
Galėsit ir jūs pasijuokti. Ypač jei gamindami neišrankiosite aitriųjų čili pipirų sėklyčių.
Puslitriui padažo reikės:
- 8 šalotinių svogūnų;
- 4 skiltelių česnako;
- 1 – 4 aitriųjų čili pipirų (pagal skonį);
- iki 1 arbatinio šaukštelio čili miltelių (pagal skonį);
- 2 cm imbiero šaknies;
- 10 tamarindų minkštimo;
- 1 citrinžolės;
- 1-2 šaukštų žuvies padažo;
- 1-2 šaukštų palmių arba rudo cukraus;
- druskos pagal skonį;
- aliejaus.
Gaminimas:
1. Svogūnus nulupkite ir perpjaukite per pusę. Čili pipirus supjaustykite į kelias dalis ir pagal aštrumo pomėgius išimkite arba palikite sėklytes. Imbierą nulupkite. Sunkiausiais darbas – atskirti tamarindų minkštimą nuo kauliukų. Citrinžolę smulkiai supjaustykite.
2. Viską sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir išsukite iki tyrės.
3. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Sudėkite tyrę, žuvies padažą, čili miltelius, cukrų, druską ir maišydami pakepinkite kol sutirštės.
4. Galima valgyti karštą arba atšaldytą.