Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: baltojo pelėsinio sūrio užkandis

Prancūzų politikas Charles'is de Gaulle'is kadaise guodėsi: kaip galima suvaldyti šalį, kurioje yra 246 sūrio rūšys? Mes turime mažiau rūšių ir galbūt esame dar sunkiau suvaldomi, bet gyvenimą be sūrio sunku įsivaizduoti. Feta, brinza, mocarela, kamamberas, rokforas, bri, gauda, griujeras, parmezanas, čederis – tai tik keli vardai iš margo sūrių pasaulio. Lietuvoje tradicinis yra varškės sūris. Nuo jo ir skaičiuojama sūrių istorija.
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas pelėsinio sūrio užkandis
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas pelėsinio sūrio užkandis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Varškės sūriai daromi jau tūkstantmečius. Vidurinių Rytų klajokliai galėjo seniai išrasti sūrių darymo būdą, pastebėję, kad pienas, gabenamas iš skrandžių pagamintuose maišuose, pavirsta varške. Europoje iki viduramžių varškę nuvarvindavo, o tada slėgdavo medinėse dėžutėse. Dėžutės buvo vadinamos žodžiu „forma“, iš jo ir atsirado prancūziškas žodis fromage – sūris.

Angliškas sūrio žodis cheese kilęs iš lotyniško caseus, o šis savo ruožtu turi indoeuropietiškas šaknis nuo žodžio kwat, reiškiančio rūgimą.

„Kas pasidaro su skyle, kai sūris išnyksta?“ – retoriškai klausė vokiečių rašytojas ir teatro režisierius Bertoldas Brechtas.

Tradiciniuose europiečių sūriuose skylių dydis priklauso nuo temperatūros ir brandinimo laiko. JAV nuo 2002 metų nustatyta taisyklė, kad vietoje pagamintas „šveicariškas“ sūris negali turėti didesnių nei 17 mm pločio skylių, nes sūrį pjaustančios ir pakuojančios mašinos su didesnėmis skylėmis nesusidoroja.

Sūrio svarbą įrodo britiškas pavyzdys. Antrojo pasaulinio karo metais Jungtinėje Karalystėje čederio sūris buvo normuojamas po 56 g žmogui vienai savaitei. Normavimas buvo atšauktas tik 1954 metais, o čederis tą laikotarpį buvo vadintas nacionaliniu sūriu.

Sūris neretai vadinamas užkandžių karaliumi. Siūlau paragauti itin paprastai ir greitai pagaminamą bei nuostabų aromatą skleidžiantį baltojo pelėsinio sūrio užkandį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Baltojo pelėsinio sūrio užkandis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Baltojo pelėsinio sūrio užkandis

Ingredientai (6 valgytojams):

  • 2 dideli baltojo pelėsio sūriai po 150 g;
  • šviežio rozmarino;
  • 2–3 česnako skiltelių;
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Sūrius išpakuojame ir dedame ant kepimo popieriaus. Sūrių viršų patepame aliejumi, užbarstome supjaustytais česnakais ir rozmarinais. Kepame apie 15–20 minučių. Patiekiame karštą su džiūvėsiais arba duonos lazdelėmis.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Baltojo pelėsinio sūrio užkandis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Baltojo pelėsinio sūrio užkandis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas