Augalas ir patiekalai iš jo išties populiarus Bolivijoje. Vietiniams taip pat žinoma, kad bolivinę balandą dėl gerųjų savybių atranda ir pasaulis. Lietuvoje bolivinės balandos taip pat įsigysi be vargo.
Šį receptą man parodė Bolivijos kečujai (indėnų gentis), vyras ir žmona Guido ir Ines. Tradicinių Bolivijos patiekalų, kuriais jie vaišino, buvo dar bent dešimt, bet šie blyneliai man buvo skaniausi.
2-3 valgytojams reikės:
- 500 g bolivinės balandos sėklų;
- 100 g varškės sūrio;
- 1 svogūnas;
- 1 morka;
- 1 stiklinė miltų;
- 2 kiaušiniai;
- 3-4 svogūno laiškai;
- 3-4 šakelės šviežios kalendros;
- druskos pagal skonį;
- aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
1. Bolivinės balandos sėklas išvirkite. Kol sėklos verda, smulkiai supjaustykite svogūną ir svogūno laiškus, stambesne trintuve sutrinkite morkas ir sūrį, susmulkinkite kalendrą.
2. Į išvirtas sėklas sudėkite miltus, svogūną ir jo laiškus, morkas, kalendrą, įmuškite kiaušinius. Viską išmaišykite papildydami vandeniu, kol masė bus nei labai tiršta, nei pernelyg skysta – tinkama kepimui.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite blynus, kol gražiai paruduos, kaip bulviniai blynai.
4. Boliviečiai šiuos blynus valgo kaip garnyrą prie mėsos, bet skanūs jie ir kaip atskiras patiekalas. Galima valgyti vienus arba pasigardinti jogurtu ar grietine.
Idėja virtuvės bandytojams – bolivinę balandą keisti grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis. Su sūrio rūšimis taip galima eksperimentuoti.