„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: daniškas kiaulienos kepsnys

Šis kiaulienos kepsnys (flæskesteg) Danijoje dažniausiai kepamas per Kalėdas. Bet tikrai niekas nesmerks, jei išsikepsite jį ir kokia kita proga, juolab kad Lietuvoje, kaip ir Danijoje, kiauliena vis dar tebėra bene populiariausia mėsa.
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas daniškas kiaulienos kepsnys
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas daniškas kiaulienos kepsnys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Danijoje šis kepsnys paplito per pramonės revoliuciją, antroje XIX amžiaus pusėje, kuomet namų ūkiuose atsirado įvairios orkaitės. Senas bičiulis Carstenas iš Danijos pasakojo, kad šiais laikais šeimos dažnai užsisako iškeptą kepsnį pas mėsininką, o jis vaikystėje su broliu varžydavosi, kuriam teks garbė parnešti kepsnį į namus – mat nešėjas pirmasis galėdavo atsilaužti ir paragauti traškančios odos. Dėl šio delikateso dažniausiai ir vyksta didžiausia kova – nors bet kuris dietologas pasakytų, kad tai tikrai nėra pats sveikiausias patiekalas pasaulyje.

Bet užtat skanu. Ir tinkamas patiekalas didelei kompanijai. Danai flæskestegą dažniausia kepa pagal 1901 metų leidinį „Ponios Jensen virtuvės knyga“ (Frøken Jensens Kogebog). Ir kol už lango žiema – šaukite kepsnį į orkaitę ir kvieskitės draugus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daniškas kiaulienos kepsnys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daniškas kiaulienos kepsnys

Ingredientai (10 valgytojų):

  • 2 kg kiaulienos nugarinės su oda;
  • rupios druskos;
  • grūstų juodųjų pipirų;
  • laurų lapų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių karščio su kaitinimu iš viršaus ir apačios.

2. Aštriu peiliu kas kelis centimetrus odoje padarykite įpjovas – tik odoje, neįpjaudami mėsos. Tai svarbu, kad vėliau kepant oda būtų traški.

3. Įdėkite kepsnį į kepimo indą oda į apačią. Užvirinkite vandens ir užliekite kepsnį, kad apsemtų odą.

4. Pašaukite kepsnį 15 minučių į orkaitę.

5. Po 15 minučių ištraukite kepsnį iš orkaitės ir apverskite oda į viršų. Gausiai apibarstykite druska, taip pat ir į įpjovas. Į įpjovas įkiškite lauro lapų, įberkite pipirų.

6. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 laipsnių ir pašaukite kepsnį į orkaitę. Kepkite apie valandą (arba kol kepsnio temperatūra pasieks 160 laipsnių).

7. Pakelkite orkaitės temperatūrą iki 250 laipsnių karščio, jei yra galimybė – įjunkite viršutinio kaitinimo funkciją. Kepkite, kol oda apskrus ir taps traški.

8. Ištraukite kepsnį iš orkaites ir palikite „pailsėti“ dešimčiai minučių. Mėsą pjaustykite prieš pat patiekdami – bus gražesnė kepsnio spalva.

9. Garnyrą pasirinkite pagal skonį. Danijoje šis kepsnys dažniausiai valgomas su virtomis bulvėmis ir raudonųjų kopūstų salotomis.

10. Jei viso karšto kepsnio nesuvalgysite, mėsos griežinėliai skanūs ir šalti. Ypač tinka sumuštiniams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daniškas kiaulienos kepsnys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daniškas kiaulienos kepsnys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs