Keliaujant po Afriką buvome kelioms dienoms užstrigę Mauritanijos sostinėje Nuakšote. Ten stebėjome įdomų vaizdą – kiekvieną dieną tą pačią valandą prie kiosko susiburdavo žmonių eilė. Ritualą puošdavo apsikeitimas žiniomis, juokas, bendravimas ir pliotkinimai. Staiga kiosko langas atsiverdavo ir būdavo pradedama pardavinėti šviežia duona. Po pusvalandžio kioskas užsidarydavo – duonos būdavo iškepta tiek, kiek žmonių susirinkdavo ir pasiimdavo užsakymus.
Mums nė karto jos nusipirkti ir nepavyko – matyt, reikėjo užsisakyti iš anksto. Kita vertus, vienas išsilavinęs vietinis išvažiuojant paklausė, ar mes nevalgėme tos duonos? Atsakėme, kad nepavyko nusipirkti. Jis paguodė – ir labai gerai, nes ta duona kepama krosnyje, kuri padaryta iš asbesto ir yra nuodinga. Išvažiavome ir neragavę, ir nesupratę, tiesa tai ar melas.
Jei turite 45 minutes laisvo laiko, spėsite išsikepti šios į pitą panašios Viduržemio jūros regiono duonos. Arba pyrago.
Kepaliukui duonos jums reikės:
- 2 stiklinių miltų;
- kepimo miltelių;
- 30 g sviesto;
- druskos;
- ½ stiklinės juodųjų alyvuogių be kauliukų;
- 1 šaukšto smulkinto šviežio rozmarino;
- ½ stiklinės smulkinto parmezano sūrio;
- ½ stiklinės pieno;
- ¼ stiklinės vandens;
- dar papildomai kelių šaukštų pieno ir smulkinto parmezano.
Gaminimas:
1. Miltus gerai sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Sukapokite sviestą ir sudėkite į mišinį. Pirštų galiukais ištrinkite sviestą, kol mišinys bus purus.
2. Susmulkinkite alyvuoges ir kartu su sūriu sudėkite į mišinį. Gerai išmaišykite.
3. Sumaišykite pieną su vandeniu ir supilkte į mišinį. Minkykite, kol tešla taps tąsi. Ant lygaus paviršiaus paberkite miltų ir ant jų iškočiokite tešlą iki 2 cm storio apskrito gabalo.
4. Kepimo indą (jei reikia) ištrinkite sviestu ir įdėkite paruoštą tešlą į jį. Įpjaukite peiliu kelis rėžius, apšlakstykite paviršių pienu ir apibarstykite parmezano sūriu.
5. Pašaukite į iki 210 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25 minutes arba kol paviršius paruduos.