Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: jaučio liežuvis su grybais

Tai žydų receptas, bet ragaudami tokiu būdu pagamintą jaučio liežuvį dar kartą įsitikinsite, kokios persipynusios gali būti įvairių tautų virtuvės. Anot tyrėjų, jaučio liežuvį su garstyčiomis žydai žinojo dar Abraomo laikais. Šis skonis gerai žinomas ir lietuviškoje, ir Abiejų Tautų Respublikos virtuvėje.
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas jaučio liežuvis su grybais
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas jaučio liežuvis su grybais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nors daug kur pasaulyje apskritai kyla nuostaba, kad jaučio liežuvis yra valgomas, bet mums tai yra įprastas maisto produktas. Kaip, beje, ir ispanams (jie gamina „lengua casserole“) ar korėjiečiams, kurie liežuvį kepa didelėje kaitroje itin smulkiai supjaustę.

Tai, kas vieniems kelia nuostabą, kitiems yra visai įprasta. Ir mes turbūt niekada apie tai nesusimastėme – juk Lietuvoje nuo pokario laikų virtas jaučio liežuvis laikytinas delikatesu, o sovietmečiu dar kur nors „paketuose“ gavus majonezo „Provansal“ dėtas ant stalo tik išskirtinėmis progomis.

2-3 valgytojams reikės:

  • 1 jaučio liežuvio;
  • 2 lauro lapų;
  • 1 šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių;
  • 1 šaukštelio kvapniųjų pipirų.

padažui:

  • 2 šaukštų sviesto;
  • 2 smulkiai pjaustytų svogūnų;
  • 1 supjaustyto baravyko (naudojau šaldytą, galima pakeisti sauja pievagrybių);
  • 2 puodeliai liežuvio sultinio (gausime virdami liežuvį);
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 1 šaukštelio krakmolo.

Gaminimas:

1. Liežuvį nuplaukite ir užkaiskite puode, kad būtų apsemtas vandeniu ir įpilkite dar du puodelius vandens, kurio vėliau reikės padažui.

2. Užvirinkite, nugriebkite putas.

3. Sumažinkite šilumą lėtam virimui, įdėkite lauro lapus, juoduosius ir kvapniuosius pipirus, pridengę dangčiu, virkite apie 3-4 valandas (pagal liežuvio dydį), retkarčiais apversdami.

4. Išgriebkite išvirtą liežuvį, nulupkite odą ir supjaustykite riekelėmis.

5. Padažą pasigaminkite kol verda liežuvis.

6. Įkaitinkite ant vidutinės ugnies gilią keptuvę. Ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūnus ir retkarčiais pamaišydami gerai apkepinkite.

7. Sudėkite grybus ir pakepinkite, kol jie suminkštės.

8. Pasemkite sultinio iš verdančio liežuvio puodo ir supilkite į keptuvę. Įdėkite druskos ir pipirų, užvirinkite, sudėkite supjaustytą liežuvį, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir dar pusvalandį leiskite patiekalui lėtai pakunkuliuoti.

9. Likus kelioms minutėms iki pabaigos, įpilkite pusėje puodelio vandens išmaišytą šaukštelį krakmolo padažo sutirštinimui.

10. Kol padažas verda, pasigaminkite bulvių košės. Taip pat labai tinka rauginti agurkai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaučio liežuvis su grybais
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaučio liežuvis su grybais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs