Ingredientai (8 valgytojams):
tešlai:
- 1 kg miltų;
- 3 plaktų kiaušinių;
- stiklinės vandens su ištirpdytu šaukštu druskos.
įdarui:
- 1 kg mėsos (kalakutienos ir vištienos per pusę – galite bandyti ir kitus mėsos variantus, klasikinis – jautiena ir kiauliena);
- 2 didelių svogūno galvų;
- šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- šaukštelio druskos;
- pusės stiklinės vandens.
- padažui:
- 2 skiltelių trinto česnako;
- maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
- koldūnų nuoviro.
Gaminimas:
1. Supilkite miltus į krūvą ant stalo ir jų viduryje padarykite duobutę. Į ją supilkite kiaušinius ir vandenį. Po truputį išmaišykite ir minkykite susidrėkindami rankas vandeniu, - tešla turi būti tąsi, kaip plastilinas.
2. Kai išminkysite, tešlą įdėkite į plastikinį maišelį. Pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje ir pusvalandį – šaldytuve.
3. Mėsą kartu su svogūnais sumalkite. Įberkite pipirų, druskos, įpilkite pusę stiklinės vandens ir viską gerai išminkykite.
4. Atsignybę gabalėlį tešlos, iškočiokite stiklinės skersmens paplotėlį ir išpjaukite jį su stikline. Į paplotėlį dėkite šaukštelį mėsos įdaro, perlenkite per pusę, suspauskite kraštus, tada sulenkite koldūną per siūlę ir sujunkite galus.
5. Užvirinę vandenį su druska, sudėkite į jį koldūnus, atsargiai pamaišykite, kad nesuliptų. Kai koldūnai iškyla, virkite kelias minutes, kad neiširtų – mėsos sultinys turi likti koldūno viduje.
6. Į atskirą dubenėlį išspauskite dvi skilteles česnako, įberkite maltų juodųjų pipirų pagal skonį ir užpilkite samčiu sultinio, kuriame virė koldūnai. Išmaišykite ir užpilkite ant kldūnų. Taip pat skanu su sviestu ar grietine.
7. Jei koldūnų pridarėte per daug, nevirtus juos galite užšaldyti.