„Graikija. Alyvmedis, vynmedis ir laivas“ – knygos paantraštėje sugebėta trimis žodžiais pasakyti šios šalies kodą. Seniai taip skaniai „valgiau“ knygą – joje net radau profesionaliai, bet nenuobodžiai parašytą trumpą antikinės Graikijos istoriją. Tai, regis, dabar nyksta iš jaunųjų kartų akiračio ir greitai niekas nebežinos, ką reiškia perplaukti Stikso upę. O dar neįtikėtinos Lietuvos ir Graikijos sąsajos – Marija Gimbutienė, Jonas Basanavičius, Matas Šalčius ir Antanas Poška.
Pridėkite prie šių įdomybių receptus – ir galite drąsiai savo virtuvėje keliauti po Graikiją. O gal net su ta pačia knyga vietoje kelionės gido išsiruošite į Antikos mitų šalį.
Išbandžiau saganaki receptą iš šios knygos – paprasta, lengva pagaminti ir skanu.
4 valgytojams reikės:
- apie 0,5 kg vidutinio dydžio krevečių;
- 1 vidutinio dydžio svogūno;
- 3 pomidorų;
- 1 žaliosios paprikos;
- 150 g fetos sūrio;
- 1 česnako skiltelės;
- keleto šakelių petražolių;
- 3-4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 30 ml ouzo (anyžių degtinės);
- druskos ir pipirų.
Gaminimas:
1. Krevetes išgliaudykite ir nuplaukite.
2. Keptuvėje ant didelės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sudėkite smulkintus svogūnus, papriką ir česnaką. Po 2-3 minučių sudėkite krevetes, įpilkite ouzą, išmaišykite (ouzo po ranka neturėjau, šliūktšelėjau „samanės“).
3. Dar po 3-4 minučių dėkite supjaustytus pomidorus, petražoles, druską, pipirus. Troškinkite maždaug 5 minutes.
4. Nukelkite nuo ugnies, perdėkite patiekalą į kepimo indą, apibarstykite kubeliais pjaustytu feta sūriu ir pašaukite į orkaitę, kad sūris išsileistų.
5. Prieš patiekdami apibarstykite smulkintomis petražolėmis.