Bankoko centre, apsuptas dangoraižių, išliko senoviškas ramybe dvelkiantis Bang Luang plaukiojantis turgus (Bang Luang Floating Market). Tiksliau sakant, iš turgaus ant vandens teliko pavadinimas, bet archajiški pastatai ant polių abipus kanalo atrodo kaip ir prieš šimtą metų. Čia įdomu paslampinėti miniatiūrinėmis promenadomis, kuriose daugybė mažų parduotuvių ir užeigų.
Čia ir paragavau nuostabaus tailandietiško deserto – lipnių ryžių su kokoso pienu ir mangais. Kas yra lipnieji ryžiai? Užsieniečiams Azijoje jie dažniausiai pristatomi anglišku pavadinimu sticky rice. Daug nesiplečiant, tai krakmolingi ryžiai, kuriuos išvirus nepaimsi jų į pirštus. Konsistencija tarp košės ir birių ryžių.
Populiarus dalykas Azijoje, dažniausiai valgomas su desertais. Net prie pieniškų ledų į kokoso riešuto kevalą jų deda. Yra keli jų virimo būdai, bet šis, nors ir ilgesnis (ryžius reikia mirkyti per naktį), man atrodo paprastesnis.
4 valgytojams reikės:
- 2/3 stiklinės lipnių ryžių (apvaliagrūdžiai ar sušiams naudojami, krakmolingi ryžiai);
- ¾ stiklinės kokosų pieno;
- 3 šaukšteliai cukraus;
- žiupsnis druskos;
- 2 prinokę mangai;
- grūstų migdolų pabarstymui.
Gaminimas:
1. Ryžius gerai praskalaukite ir užpylę šaltu vandeniu palikite mirkti nakčiai.
2. Nusausinkite ryžius, išskleiskite ant marlės, įtieskite į garinimo indą, uždenkite ir pastatykite ant verdančio vandens puodo. Garinkite apie 20 minučių arba kol ryžiai visiškai suminkštės. Jei neturite garinimo indo, panaudokite „duršlioką“ (koštuvą, kiaurasamtį), kuris nebijo karščio.
3. Supilkite kokosų pieną į prikaistuvį, įdėkite cukrų ir druską bei maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps, ir užvirinkite. Nukelkite nuo kaitros, supilkite kokosų pieną į dubenį ir atvėsinkite.
4. Dubenyje užpilkite ryžius kokosų pienu, išmaišykite ir palikite 15 minučių skysčiui susigerti į ryžius.
5. Tuo metu nulupkite mangus, apipjaustydami kaulavaisį suraikykite minkštimą skiltelėmis.
6. Patiekite lėkštėje išdėlioję mango skilteles, kaupą ryžių ir apibarstykite grūstais riešutais.