„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: lipnių ryžių ir mango desertas iš Tailando

Ryžius esame įpratę valgyti kaip nesaldų maistą. Bet Azijoje daug kur ši grūdinė kultūra puikiai dera ir prie saldumynų stalo. Kaip ir kiti gaminiai iš ryžių, pavyzdžiui, plonasiūliai ryžių miltų lakštiniai.
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas lipnių ryžių ir mango desertas
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas lipnių ryžių ir mango desertas / Autoriaus, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bankoko centre, apsuptas dangoraižių, išliko senoviškas ramybe dvelkiantis Bang Luang plaukiojantis turgus (Bang Luang Floating Market). Tiksliau sakant, iš turgaus ant vandens teliko pavadinimas, bet archajiški pastatai ant polių abipus kanalo atrodo kaip ir prieš šimtą metų. Čia įdomu paslampinėti miniatiūrinėmis promenadomis, kuriose daugybė mažų parduotuvių ir užeigų.

Autoriaus nuotr. /Bang Luang plaukiojančio turgaus likučiai
Autoriaus nuotr. /Bang Luang plaukiojančio turgaus likučiai

Čia ir paragavau nuostabaus tailandietiško deserto – lipnių ryžių su kokoso pienu ir mangais. Kas yra lipnieji ryžiai? Užsieniečiams Azijoje jie dažniausiai pristatomi anglišku pavadinimu sticky rice. Daug nesiplečiant, tai krakmolingi ryžiai, kuriuos išvirus nepaimsi jų į pirštus. Konsistencija tarp košės ir birių ryžių.

Populiarus dalykas Azijoje, dažniausiai valgomas su desertais. Net prie pieniškų ledų į kokoso riešuto kevalą jų deda. Yra keli jų virimo būdai, bet šis, nors ir ilgesnis (ryžius reikia mirkyti per naktį), man atrodo paprastesnis.

Autoriaus nuotr. /Pagrindiniai deserto ingredientai
Autoriaus nuotr. /Pagrindiniai deserto ingredientai

4 valgytojams reikės:

  • 2/3 stiklinės lipnių ryžių (apvaliagrūdžiai ar sušiams naudojami, krakmolingi ryžiai);
  • ¾ stiklinės kokosų pieno;
  • 3 šaukšteliai cukraus;
  • žiupsnis druskos;
  • 2 prinokę mangai;
  • grūstų migdolų pabarstymui.

Gaminimas:

1. Ryžius gerai praskalaukite ir užpylę šaltu vandeniu palikite mirkti nakčiai.

2. Nusausinkite ryžius, išskleiskite ant marlės, įtieskite į garinimo indą, uždenkite ir pastatykite ant verdančio vandens puodo. Garinkite apie 20 minučių arba kol ryžiai visiškai suminkštės. Jei neturite garinimo indo, panaudokite „duršlioką“ (koštuvą, kiaurasamtį), kuris nebijo karščio.

3. Supilkite kokosų pieną į prikaistuvį, įdėkite cukrų ir druską bei maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps, ir užvirinkite. Nukelkite nuo kaitros, supilkite kokosų pieną į dubenį ir atvėsinkite.

4. Dubenyje užpilkite ryžius kokosų pienu, išmaišykite ir palikite 15 minučių skysčiui susigerti į ryžius.

5. Tuo metu nulupkite mangus, apipjaustydami kaulavaisį suraikykite minkštimą skiltelėmis.

6. Patiekite lėkštėje išdėlioję mango skilteles, kaupą ryžių ir apibarstykite grūstais riešutais.

Autoriaus nuotr. /Lipnių ryžių ir mango desertas
Autoriaus nuotr. /Lipnių ryžių ir mango desertas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs