Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: litvakų „foršmakas“

Jau keliose Lietuvos vietose atradau ragavimui siūlomą kulinarinį litvakų paveldą – Ukmergėje, Šiauliuose. Ypač patiko „foršmakas“ ir „imberlachas“. Kitaip tariant – silkės prakandas ir imbieriniai morkų saldainiai. Apie saldainius kada nors kitą kartą, o dabar paragaukime silkės.
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas „foršmakas“
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas „foršmakas“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ar vartotinas žodis „foršmakas“? Kalbininkai siūlo šį patiekalą vadinti prakandu ar kapota silke, nes neva „foršmakas“ kilęs iš rusiškojo форшмак. Bet iš tikrųjų žodis kilo iš senosios vokiečių kalbos – vorschmack ir reiškia užkandį prieš pagrindinį valgį. Sunku įsivaizduoti, kad litvakai ir mūsų seneliai bei proseneliai vadino šį silkių užkandį kitaip. Dabar gi interneto platybėse „foršmakas“ dažnai pristatomas kaip rusiškos virtuvės patiekalas, nors tai yra bene dažniausias kitų tautų virtuvėse prigijęs žydų patiekalas.

Tarpukaryje silkė sudarė beveik šimtą procentų į Lietuvą importuojamos žuvies, o vienam šalies gyventojui per metus tekdavo beveik po 5 kilogramus silkės. Po Lietuvą silkę paskirstydavo žydų pirkliai, tad nenuostabu, kad ir silkių receptai dažnai siejami su litvakų palikimu.

Patarimas – „foršmakui“ naudokite „Matjes“ silkę. Ji pati riebiausia, nes nėra neršusi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Litvakų „foršmakas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Litvakų „foršmakas“

Ingredientai (6 valgytojams):

  • 2–3 „Matjes“ silkių filė (pagal dydį);
  • 2 rūgštesni obuoliai;
  • 2 virti kiaušiniai;
  • 1/3 stiklinės trintų graikinių riešutų;
  • 1 svogūnas;
  • 1 arbat. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • alyvuogių aliejaus, druskos, juodųjų pipirų – pagal skonį.

Gaminimas:

1. Silkę rankiniu būdu sumalame mėsmalėje. Obuolius nulupame, išpjauname sėklalizdžius ir su svogūnu dar kartą su silke sumalame mėsmalėje.

2. Į masę įdedame citrinos sultis, druską, pipirus, cinamoną, graikinius riešutus, kiaušinius. Suminkome. Užpilame aliejaus.

3. Kitas būdas – silkę, obuolius, svogūnus, kiaušinius smulkiai sukapojame ir tada sumaišome su likusiais ingredientais.

„Foršmakas“ įprastai patiekiamas su juoda duona, skrebučiais. Skanu ir su šaltomis ar karštomis virtomis bulvėmis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Litvakų „foršmakas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Litvakų „foršmakas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?