Dažnai įsivaizduojama, kad valgomoji imbiero dalis yra šaknis. Iš tikrųjų tai šakniastiebis. Lietuvoje panašiai atrodo ajerų šakniastiebiai. Imbieras atsirado Pietų Kinijoje, ir daugelyja Azijos regionų tai yra nepamainoma daugybės patiekalų sudėtinė dalis.
Apie šio prieskonio universalumą liudija ir faktas, kad imbiero arbata yra gan veiksmingas vaistas nuo jūrligės. Nors dažniausiai nuo šio reiškinio vaistų nėra.
Mums įprastesnė morka dažnai taip pat vadinama sveikata trykštančia daržove. Bet ir tai ne mūsų kraštų paukštis - morkos greičiausiai kilę iš Irane ir Afganistane augusių laukinių morkų. Oranžinėmis morkos tapo Olandijoje – anksčiau jos dažniausiai būdavo baltos. Teko matyti olandų futbolo sirgalius, einančius į savo šalies rinktinės rungtynės su morkų ryšulėliais ant galvų vietoje kepurių. Spalva atitinka jų nacionalinę tapatybę.
Gan įdomi mito apie morkų naudą regėjimui kilmė – po sėkmingų britų lakūnų veiksmų II-ojo Pasaulinio karo metais naktiniuose skrydžiuose, kontržvalgyba, mėgindama nuslėpti informaciją apie turimus radarus, paskleidė gandą, kad britų lakūnų regėjimą ir taiklumą itin pagerino gausiai valgomos morkos. Regis naciai tuo patikėjo, o legenda apie kiškius be akinių (nes šie taip pat graužia daug morkų) gyvuoja iki šiol.
Siūlau pasigaminti sriubą, kurioje skaniai dera Azijos ir Europos sveikatingumo šaltinių skoniai.
4 valgytojams reikės:
- 2 šaukštų sviesto;
- 2 smulkintų svogūnų;
- 1 šaukšto smulkiai supjaustyto imbiero;
- 2 skiltelių traiškyto česnako;
- 4 didelių nuskustų ir griežinėliais supjaustytų morkų;
- 2 supjaustytų pomidorų be žievelės (žievelę lengvai nulupsite keliom minuėtm pamerkę į vrdantį vandenį);
- 1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės;
- 3 stiklinių vištienos sultinio;
- 2 šaukštų citrinų sulčių;
- 4 šaukštų grietinėlės;
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Ištirpdykite sviestą puode. Sudėkite svogūnus ir pakepinkite maišydami iki geltonumo ir minkštumo. Sudėkite imbierą ir česnaką. Maišydami pakaitinkite kelias minutes.
2, Sudėkite morkas, pomidorus ir citrinos žievelę. Pakaitinkite maišydami minutę. Supilkite sultinį ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 minučių, kol morkos suminkštės.
3. Atvėsinę sriubą sutrinkite trintuvėje (blenderyje). Supilkite tyrę į puodą, įpilkite citrinų sultis. Pasūdykite ir įberkite juodųjų pipirų pagal skonį.
4. Sušildykite sriubą ir pilkite į lėkštes. Pagardinkite šaukštu grietinėlės.
Tokią sriubą galite šildyti bei valgyti ir po dienos.
Gero apetito!