Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: padažas iš keptų pomidorų

Konservavimas yra labai paslaptingas dalykas. Kažkuo primena laikus, kai vaikystėje su kiemo draugais turėdavome „sekretus“ – paslaptis po stikliuku. Kur nors pakrūmyje sudėliodavai kompoziciją iš gėlių žiedų, lapelių, dar velniai žino ko ir uždengęs stiklo dužena lengvai užžerdavai žemės. Tada pasikvietęs draugą ar draugę parodydavai paslaptį – pirštu palengva atsijodavai žemę ir per stiklą pasirodydavo gražusis paveikslėlis. Kaip kaleidoskope. Tada pasigirsdavo pamačiusiojo „vau!”
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas padažas
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas padažas / Autoriaus, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Taip ir konservavime. Darai, darai, o po to atidarai kaip didžiulę paslaptį. Ir slapta stebi, ar visiems patinka. Ar yra tas „vau!”? O kai dabar visur apstu pernokusių pomidorų – pakosnervuome iš jų padažą. Ir galima su savo paslaptimi – kas mėgstate, paaštrinkite. Sėkmės!

Padažas iš keptų pomidorų

Ingredientai:

  • 3 kg pomidorų;
  • 3 svogūnai;
  • 1 stiklinė rudojo cukraus;
  • 2 galvos česnako;
  • 2 šaukštai druskos;
  • 100 ml. alyvuogių aliejaus;
  • 1 aitriojo pipiro ankštis arba 1 arbatinis šaukštelis smulkintos aitriosios paprikos;
  • rozmarino šakelė arba 1arbatinis šaukštelis džiovintų rozmarinų;
  • raudonėlio šakelė arba 1arbatinis šaukštelis džiovintų raudonėlių;
  • 2 šviežio baziliko šakelės arba 1arbatinis šaukštelis džiovintų bazilikų;
  • 1 arbatinis šaukštelis sumaišytų maltų karčiųjų ir kvapniųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Pomidorus nuplauti, išpjauti kotelius ir supjaustyti į keturias dalis. Į keturias dalis supjaustyti ir svogūnus. Česnakus nulupti, perpjauti skilteles per pusę.

2. Pomidorus, svogūnus, česnaką, aitrų pipirą, kvapiuosius pipirus dėti į skardą, apibarstyti cukrumi, druska, maltais pipirais, žolelėmis ir aliejumi.

Autoriaus nuotr. /Iškepti pomidorai su priedais
Autoriaus nuotr. /Iškepti pomidorai su priedais

3. Kepti 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2 valandas. Kai iškeps, sudėti į puodą, viską sutrinti elektriniu trintuvu ir dar kartą užkaitinti puodą iki virimo.

4. Padažą išpilstyti į švarius, iškaitintus stiklainius. Aš jų nekaitinu, išvalau drėgnu skudurėliu, sumirkytu degtinėje ar spirite.

5. Užsuktus stiklainius pastatyti dangteliais žemyn, užkloti ir palikti, kad atvėstų. Laikyti rūsyje ar vėsiame sandėliuke.

Autoriaus nuotr. /Padažas iš keptų pomidorų 
Autoriaus nuotr. /Padažas iš keptų pomidorų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis